Van morir 150 persones

Familiars de víctimes de l'accident de Germanwings demanden Lufthansa per «negligència»

Els familiars de quatre víctimes denuncien que haurien d'haver «saltat totes les alarmes» pels antecedents del pilot suïcida

 

  / FERRAN COSCULLUELA

3
Es llegeix en minuts
Efe

Quatre familiars de víctimes de l’accident aeri de Germanwings han demandat la companyia matriu Lufthansa per «negligència» i li reclamen que elevi les seves indemnitzacions, a l’entendre que el duel dels afectats s’ha «cronificat» al tractar-se d’un «acte intencionat». 

Al jutjat mercantil número 10 de Barcelona s’ha iniciat aquest dimarts el judici per l’accident aeri, ocorregut el març del 2015,quan Andreas Lubitz, copilot del vol de GermanwingsAndreas Lubitz que havia partit de l’aeroport del Prat amb destinació a la ciutat alemanya de Düsseldorf, va estavellar l’avió alsAlps francesosi va provocar la mort de 150 persones, entre elles 35 espanyols.

L’advocat de la defensa de les famílies d’aquestes quatre víctimes, tres espanyoles i una anglesa, Carlos Villacorta, ha esgrimit en declaracions a Efe que Luthansa és «responsable judicialment» del sinistre aeri per «negligència», a causa de tres motius.

«Temptacions suïcides»

Villacorta ha relatat, així, que Lufthansa va concedir la llicència de pilot a Lubitz poc després d’haver patit una depressió greu amb «temptacions suïcides» el 2008, que durant aquest any i el 2015 la companyia alemanya no el va sotmetre a cap revisió psiquiàtrica i que poc abans de l’accident aeri va presentar tres baixes que no van ser prou investigades atesos els seus antecedents.

Ha recordat, en aquest sentit, que el centre de formació de pilots, el servei mèdic i els protocols de seguretat àrea són competència d’aquesta companyia aèria alemanya.

A més, els afectats reclamen que es reconegui que «el dol» de les famílies s’ha «cronificat», ja que per la part demandant va ser un «acte intencionat» per part del copilot i no «voluntari» com va sostenir en el seu moment Germanwings.

Durant el judici, que ha començat aquest dilluns al jutjat mercantil número 10 de Barcelona amb els testimonis i els pèrits que ha presentat la defensa, la psiquiatra i pèrit judicial proposada pels familiars, Marta Navas, ha subratllat que el percentatge de «recaiguda» i «recurrència» d’una persona que ha patit una depressió greu amb «idees suïcides» va del 50 al 85%.

Per això, ha ressaltat que haurien d’haver «saltat totes les alarmes» quan va presentar entre el 2014 i el 2015 tres baixes laborals –en va ocultar tres més i es va sotmetre a tractament mèdic privat– sense que cap especialista de la companyia aèria detectés el seu «trastorn psicòtic».

Lufthansa «no va fer la seva feina»

Lubitz «era conscient que s’anava a suïcidar, n’era plenament conscient, perquè tenia un judici de realitat alterat, catastrofista i de ruïna», ha declarat durant el judici.

Per aquesta psiquiatra i pèrit judicial, el Lufthansa «no va fer la seva feina», al no sotmetre a cap control Lubitz i «mai» l’hauria d’haver declarat apte per pilotar un avió.

Una altra de les persones que ha testificat, Orlando Giménez, pèrit judicial i pilot amb una trajectòria professional de 40 anys, ha explicat que, per la seva feina, se sotmet a controls psiquiàtrics cada sis mesos, i ha qualificat els protocols de seguretat de Lufthansa de «completament ineficaços, laxos i amb punts molt febles».

Ha afegit que «no complia» cap dels requisits per ser pilot, però que es va anteposar la inversió, perquè formar els tripulants de cabina costa molts diners:«Es va sacrificar la seguretat del vol», ha dit.

Durant el judici també han declarat dos psicòlegs que asseguren que les famílies pateixen un «trastorn de dol persistent», ja que superat el termini mitjà de dotze mesos perquè hi hagi símptomes de millora i els símptomes comencin a remetre, aquests «s’han intensificat», a causa de les circumstàncies de la mort.

Notícies relacionades

A més de Lufthansa, la demanda es dirigeix també contra Germanwings i contra la companyia d’assegurances Allianz Global, demandats que demà presentaran els seus testimonis durant el judici, abans de les conclusions de les dues parts.

L’Audiència de Barcelona ja va rebaixar a la meitat les indemnitzacionsque la justícia havia concedit a les famílies de les víctimes –amb sumes de fins a 105.000 euros–, a l’estimar parcialment la demanda que havien presentat, qüestió que ara està al Tribunal Suprem, mentre que altres van acceptar d’entrada els diners que els van oferir les companyies d’assegurances, uns 50.000 euros.