Trobada d'experts
Més d'un terç dels mamífers marins està en perill d'extinció
Aquest dilluns comença a Barcelona el primer congrés mundial sobre ciència i conservació d'aquesta fauna
rjulve11865875 copenhagen environment photo package in this photo released181102192127 /
Més d’un terç delsmamífers marins està en perill d’extinció a causa de la crisi climàtica, la contaminació, el trànsit marítim, la pèrdua d’hàbitats naturals i la sobreexplotació pesquera, segons els organitzadors del Primer Congrés Mundial de Mamífers Marins (WMMC 2019) que comença dilluns a Barcelona.
Més de 2.500 biòlegs, cetòlegs, oceanògrafs i experts de 95 països assistiran a la capital catalana a aquesta primera cimera mundial sobre ciència i conservació dels mamífers marins que, sota el lema ‘Junts per la ciència i la conservació’, organitzen la Universitat de Barcelona i l’associació Submon.
Del 9 al 12 de desembre, els experts abordaran temes sobre investigació, gestió i conservació dels mamífers marins a tot el planeta, podran en comú els projectes internacionals més innovadors i analitzaran les estratègies per protegir les poblacions en risc d’extinció.
Segons ha explicat el biòleg, coorganitzador del WMMC i membre del Grup d’Investigació de Grans Vertebrats Marins de la Facultat de Biologia de la UB Manel Gazo, entre les espècies més amenaçades hi ha les poblacions de la marsopa de Califòrnia (‘Phocoena sinus’), la marsopa sense aleta (‘Neophocaena phocaenoides’) del riu Yangtsé, a la Xina, o els dofins d’aigua dolça.
En latituds més pròximes, Gazo destaca la precària situació de la foca monjo o foca frare de les costes mediterrànies (‘Monachus monachus’) i la balena franca comuna (‘Eubalaena glacialis’), que ja figuren des del 2018 al llistat espanyol d’espècies desaparegudes en el medi marí de tot el país.
Un punt de no retorn
Gazo adverteix que «si no es milloren les mesures de conservació, algunes poblacions podrien arribar aviat a un punt de no retorn» i, per evitar-ho, han organitzat aquest congrés a fi de «potenciar el diàleg i el debat científic al màxim nivell internacional sobre el present i el futur dels mamífers marins».
El World Marine Mammal Conference (WMMC 2019) se celebrarà a l’auditori del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), on està previst que assisteixin, entre altres, Ann Pabst, presidenta de la Societat Internacional de Mamífers Marins (SMM), i Mario Aquarone, president de la Societat Europea de Cetacis (ECS), impulsors els dos d’aquest congrés.
Segons Gazo, és la primera cimera mundial en l’àmbit dels mamífers marins i neix amb l’objectiu de convertir-se en «el gran referent internacional per consensuar les línies estratègiques en investigació, gestió i conservació a tot el planeta».
«Avui dia, tota la humanitat està causant afectacions d’alguna manera al medi natural, i en especial, al medi marí. Un dels grans desafiaments de la comunitat científica és saber com gestionar un planeta que està canviant en tots els aspectes», segons Gazo, que també treballa a l’Institut d’Investigació de la Biodiversitat de la UB (IRBio).
La investigació, una necessitat
El congrés tindrà 700 presentacions orals i sessions plenàries sobre el canvi climàtic i els mamífers marins, la conservació d’espècies al caire de l’extinció i els reptes actuals i futurs en la investigació i la conservació de les poblacions.
A més, avui dissabte i demà diumenge se celebren 41 tallers tècnics, amb 1.500 participants inscrits, dirigits a la formació de les noves generacions d’experts i a la col·laboració entre sectors i agents professionals.
Notícies relacionades«Serà un congrés de perfil innovador i multicultural, amb un interès especial per donar veu al col·lectiu d’experts procedents de països amb més dificultats per accedir als recursos econòmics i equipaments d’investigació, o per conèixer els grans desafiaments i obstacles amb què es troben les dones investigadores que fan investigació sobre mamífers marins a tot el món», ha afegit Gazo, que també dirigeix l’associació Submon.
Carla A. Chicote, coorganitzadora del congrés i cap d’investigació bioacústica a Submon, ha ressaltat la necessitat de «fer investigacions de qualitat, aplicar-les a les polítiques de conservació i, sobretot, implicar la societat en la conservació de les espècies».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao