Ciència

El virus del refredat comú pot afectar la placenta, segons un estudi

Investigadors han comprovat que el virus que causa la infecció materna pot propagar-se al fetus i causar una infecció pulmonar fins i tot abans del naixement

undefined41510633 35403202   pregnant woman belly  pregnancy concept embarazo 181107114309

undefined41510633 35403202 pregnant woman belly pregnancy concept embarazo 181107114309

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un estudi dut a terme per investigadors de la Universitat de Tulane (Estats Units)i publicat a la revista ‘Plos One’, ha alertat que el virus del refredat comú pot afectar la placenta i, pertant, encomanar-se al fetus.

«Aquesta és la primera evidència que un virus del refredat comú pot infectar la placenta humana. A més, recolza la nostra teoria que quan una dona desenvolupa un refredat durant l’embaràs, el virus que causa la infecció materna pot propagar-se al fetus i causar una infecció pulmonar fins i tot abans del naixement», han dit els experts.

Durant l’embaràs, la placenta actua com un guardià per proporcionar aliment essencial d’una mare a un fetus en desenvolupament mentre filtra els possibles agents patògens. No obstant, actualment els científics estan descobrint que la barrera no és tan impenetrable com es creia amb estudis recents que mostren com els virus com el Zika poden travessar les seves defenses.

El virus es replica

Davant d’aquest escenari, en el nou treball els investigadors van utilitzar placentes donades i van aïllar els tres tipus de cèl·lules principals que es troben a les placentes: citotrofoblast, fibroblast d’estroma i cèl·lules de Hofbauer. Les van exposar totes in vitro al virus sincitial respiratori (VSR), causant el refredat comú.

Notícies relacionades

D’aquesta forma, els experts van comprovar que mentre que les cèl·lules de citotrofoblast van suportar una replicació viral limitada, els altres dos tipus van ser significativament més susceptibles a la infecció. Per exemple, les cèl·lules de Hofbauer van sobreviure i van permetre que el virus es repliqués dins de les parets cel·lulars.

«Aquestes cèl·lules no moren quan són infectades pel virus, i això és el problema. Quan es mouen cap al fetus són com bombes plenes de virus. No disseminen el virus explotant, que és la forma típica, sinó que el transfereixen a través de canals intercel·lulars», han dit els experts, que sospiten que el VSR podria atacar el teixit pulmonar dins del fetus causant una infecció que pot fer desenvolupar asma en la infància.

Temes:

Embaràs