Així ha sigut l'anell de foc que ha deixat un rar eclipsi de sol
El fenomen s'ha pogut veure sobretot al Pròxim Orient i l'Àsia
Milers de persones van poder observar aquest dijous un eclipsi anular de Sol, també conegut com a «anell de foc» pel cercle lluminós que genera, a diversos països asiàtics com l’Aràbia Saudita, l’Índia, Sri Lanka, Singapur, Indonèsia i les Filipines.
Aquest tipus d’eclipsi es produeix quan la Lluna està més allunyada de la Terra i es col·loca just davant del sol, però no el cobreix totalment, cosa que crea el seu característic anell de foc.
Segons la pàgina web de la NASA, el fenomen va començar cap a les 02.32 GMT a l’Aràbia Saudita i es va anar desplaçant pel mar Aràbic, l’Índia, Sri Lanka, l’oceà Índic, Indonèsia i cap al Pacífic, on va acabar a les 08.02 GMT.
En llocs com Jaffna (Sri Lanka), Singapur i el sud de les Filipines, milers de curiosos van poder observar el fenomen amb ulleres, càmeres i telescopis equipats amb filtres especials, mentre que en altres llocs com Jakarta o Manila van arribar a veure un eclipsi parcial.
Els núvols van arruïnar l’experiència a alguns com el primer ministre indi, Narendra Modi.
«Com molts indis, estava entusiasmat amb l’#eclipsesolar2019. Desafortunadament, no vaig poder veure el Sol a causa d’un núvol que el cobria, tot i que vaig poder veure l’eclipsi a Kozhikode a través d’internet», va dir Modi en el seu compte de Twitter.
La Societat Astronòmica de Singapur va assenyalar en la seva pàgina web que l’eclipsi anular de Sol, que pot danyar els ulls o fins i tot causar ceguesa si és observat sense filtres, tornarà a veure’s des de la ciutat-Estat el 2063.
«Avui ha sigut un dia superespecial en què hem pogut veure un eclipsi solar que ha enfosquit el cel durant dos minuts. Per veure’n un altre haurem d’esperar 44 anys. Tenim molta sort», va escriure una usuària de Twitter a Singapur.
Aquest tipus d’eclipsi passa cada un o dos anys, però només són visibles des d’una estreta franja de la Terra.
Notícies relacionadesEl 2019, hi va haver dos eclipsis més, un de tipus parcial el 6 de gener que va poder observar-se a l’Àsia Oriental i el Pacífic Nord i un altre total el 2 de juliol passat visible des de Sud-amèrica.
Ring of fire full eclipse https://t.co/wWelR4a5zR pic.twitter.com/FlH5TOAl1G
— Peace Love Light (@earthskycosmos) 26 de diciembre de 2019
Who saw this?#RingofFire pic.twitter.com/mGgCoxx552
— SAyed Mustafa Kamal (@SAyedMustafaKa4) 26 de diciembre de 2019
26/12/62..11.30 น. ภาพจาก สิงคโปร์ ปรากฏการณ์สุริยุปราคาวงแหวน “ring of fire” หรือ annular solar eclipse ในเวลาประมาณ 11.30 น. ซึ่งสุริยุปราคาวงแหวนครั้งนี้ เกิดขึ้นครั้งแรกในรอบ 20 ปี และคาดว่าจะเกิดขึ้นอีกครั้งในปี ค.ศ.2063 https://t.co/Yv3mwo8jTw #สุริยุปราคาวงแหวน #Ringoffire pic.twitter.com/uVbGCga68W
— Clip 911 (@clip_911) 26 de diciembre de 2019
El fenomen s’ha pogut veure en tota la seva esplendor al sud de l’Índia, Singapur, Malàisia i parts d’Indonèsia.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia