institució pionera
Grans èxits mèdics de l'Hospital de la Vall d'Hebron el 2019
El centre mèdic va dur a terme una sèrie d'intervencions que no s'havien realitzat fins a la data a Catalunya ni Espanya
El trasplantament de fetge i ronyó amb què a l’octubre es va culminar la intervenció a la petita Iria (operada del cor quan tenia 6 mesos) tanca un altre any d’èxit a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona. Les que segueixen són només algunes de les fites que va aconseguir el 2019 aquest centre mèdic de referència.
Atròfia muscular espinal
El 22 de febrer, els especialistes del Servei de Neurologia Pediàtrica Francina Munell i Alfons Macaya, van anunciar que havien aplicat amb èxit una innovadora teràpia genètica a la petita Beatriz, de 9 mesos, que es trobava en una fase presimptomàtica d’una atròfia muscular espinal infantil, per a la qual no existia tractament fins a l’any passat. Es tracta d’una malaltia degenerativa que ataca les motoneurones de la medul·la espinal i que afecta unes 6.000 persones, amb una esperança de vida de dos anys.
La petita Beatriz, amb la seva mare, Mariví, i els doctors Francina Munell i Alfons Macaya. /
Càncer de pulmó
Investigadors del Vall d’Hebron Institute of Oncology van desenvolupar un nou tractament, provat en ratolins i previst per a assaig clínic en humans en aquest 2020, que permet inhibir un gen que causa, entre altres, el càncer de pulmó més agressiu. Es pot aplicar per via intranasal i per via sanguínia, reduint el grau tumoral i bloquejant el creixement del càncer.
‘Nen bombolla’
El ‘nen bombolla’ Derek, de 13 mesos, patia una immunodeficiència combinada greu, un estat que consisteix en l’absència del sistema immunitari, fet que pot portar a la mort al pacient. Després de fer-li un trasplantament de sang de cordó umbilical quan tenia tres mesos de vida, va poder fer vida normal.
Derek, amb les seves mares, a l’Hospital de la Vall d’Hebron. /
Càncer de pàncrees
Els doctors Joaquín Balsells i Elisabeth Pando van operar un càncer de pàncrees amb cirurgia robòtica, en concret amb el robot Da Vinci. Va ser una duodenopancreatectomia cefàlica pionera a Catalunya. Al no haver d’obrir el pacient (s’intervé mitjançant petites incisions), tot el procés és menys invasiu i dolorós.
Sarcomes
A part dels seus èxits a les sales d’operacions, el Vall d’Hebron va ser designat l’any passat com a centre coordinador del primer registre de pacients amb sarcomes d’Espanya. Aquest projecte busca la implicació de tots els hospitals del país per millorar el diagnòstic anatomopatològic d’una malaltia que afecta a un de cada 20.000 espanyols (nens i adults) i la raresa del qual i variabilitat (hi ha uns 70 subtipus diferents) el converteixen en susceptible de tenir més errors diagnòstics que d’altres.
Trasplantament de fetge
El Vall d’Hebron es va convertir en pioner a Espanya en la pràctica de trasplantaments de fetge per tractar l’encefalopatia mitocondrial gastrointestinal, una intervenció que s’ha practicat cinc vegades a tot el món. L’encefalopatia mitocondrial gastrointestinal és una malaltia «greu, progressiva i degenerativa» d’origen mitocondrial, que sol aparèixer en l’adolescència i la prevalença de vida del qual és de 40 anys.
Un altre pas contra la sida
Investigadors de l’Hospital de la Vall d’Hebron, en col·laboració amb facultatius de l’Hospital Clínic, van fer l’any passat un altre pas per aconseguir el fàrmac que curi el VIH de forma definitiva. En concret, van eliminar més de la meitat del reservori del virus de la sida, és a dir, les cèl·lules on s’amaga la malaltia i a les quals els fàrmacs que s’utilitzen en l’actualitat són impossibles de matar.
Reviure després de 6 hores ‘parada’
Notícies relacionadesEls metges del Vall d’Hebrorn van aconseguir el 3 de novembre que la britànica Audrey Mash, de 34 anys, ressuscités després d’estar més de sis hores en parada cardíaca després de patir una hipotèrmia severa. La dona va ser sorpresa per una tempesta quan feia una travessia per la vall de Núria.
Noves unitats
A més, a Vall d’Hebron es van posar en marxa el 2019 una unitat d’immunoteràpia per a pacients amb càncer i un centre pioner a Espanya per al tractament de la migranya. També es va obrir la sala familiar més gran d’Europa per a pares de nounats i una unitat de salut sexual de recolzament a embarassades amb lesions medul·lars.
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Flick no es veu estant deu anys al Barça com Guardiola al City
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"
- Vendre’s per 1,5 milions