L'explosió de la petroquímica de Tarragona aireja errors de protocol
La Generalitat acusa l'empresa de no avisar de l'accident, que ha causat tres víctimes
La població va rebre ordres contradictòries sobre si s'havien de tancar a casa o no
Al dramàtic balanç de tres morts (aquest dimecres al migdia es va descobrir el cos del treballador desaparegut i a la tarda va morir el ferit crític a l’Hospital de Vall d’Hebron) i vuit ferits, tres de greus, s’hi haurien de sumar les fallades de coordinació i comunicació registrades durant els primers minuts de l’emergència desencadenada dimarts a la tarda a l’incendiar-se i explotar un dipòsit de l’empresa IQOXE. Aquests desajustos en el protocol d’actuació són especialment greus si es té en compte que les comarques de Tarragona disposen de dos grans complexos petroquímics i d’un Pla de Seguretat de les Químiques (Plaseqcat) des de fa més de 30 anys.
Un dels errors revelats, segons va denunciar Protecció Civil, va ser que l’empresa sinistrada (i parcialment destruïda), Industrias Químicas de Óxido de Etileno (antiga IQA), no va informar immediatament de la substància que estava cremant, fet que va dificultar que prengués la decisió de confinar la població a les seves cases. Tampoc va avisar el centre d’emergències, com estableix el Plaseqcat, ni el 112, segons va explicar el subdirector de Protecció Civil de la Generalitat, Sergio Delgado, a RAC-1. De fet, el cap de guàrdia de l’operatiu de Bombers, Albert Ventosa, va assegurar aquest dimecres al lloc del succés que quan els seus efectius es van desplaçar al lloc, no sabien amb exactitud ni el que havia passat ni on.
Aquesta falta d’informació sembla la causa que els veïns dels municipis més pròxims (Vilaseca, la Canonja i Tarragona) no sentissin cap sirena que els indiqués quedar-se a casa seva per no respirar cap possible substància tòxica, mentre alguns vehicles de Protecció Civil sí que demanaven als residents, molts dels quals veien les flamarades, que no sortissin al carrer. Fonts oficials també van al·legar que les alarmes no havien sonat perquè el núvol de fum no era tòxic.
L’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, al qual l’explosió el va sorprendre en un centre comercial del qual el van fer sortir ignorant el perill potencial en l’aire, va explicar que l’avís que els veïns s’havien de quedar a casa li va arribar una hora més tard. «I això que jo soc el màxim responsable de la protecció civil del municipi, segons la normativa», va declarar. I va afegir que la primera alerta de l’incident per part de la Generalitat no li va arribar fins a mitja hora després del succés.
Sense màscares
A més, les patrulles dels Mossos d’Esquadra que es van desplegar a la zona per establir un cordó de seguretat al voltant del polígon no portaven màscares respiratòries per protegir-se. «Portem anys a Tarragona amb aquest risc i mai hem tingut màscares. Només ens van dir que agaféssim cascos per si queien objectes mentre érem a la carretera desviant els cotxes», va explicar aquest diari un dels agents que van estar de servei.
L’explosió va repartir centenars de fragments metàl·lics en un radi amplíssim, fins i tot van arribar a camps de futbol que afortunadament estaven buits. Però el cas més greu va ser el llançament, fins a més de dos quilòmetres de distància, de la tapa del dipòsit d’òxid d’etilè que va esclatar. Aquesta placa, de mil quilos de pes, va ser la que es va introduir en una vivenda i va danyar la seva estructura, va causar la caiguda parcial d’un pis i una de les dues víctimes mortals, Sergio Millán, un exfruiter jubilat. La segona víctima mortal és un empleat d’IQOXE les restes del qual van ser trobades aquest dimecres al matí a la ‘zona zero’ del sinistre, que va quedar totalment destruïda amb nombrosa runa i ferros recargolats que posaven en risc els equips de rescat. Aquest accident laboral va provocar la solidaritat dels empleats de les indústries químiques del polígon, els treballadors del qual van fer un minut de silenci.
Danys en centres educatius
Un altre exemple de la virulència de l’explosió i de la seva ona expansiva són els danys detectats a l’institut Collblanc de la Canonja i en un altre centre educatiu de Tarragona. Afortunadament, el succés es va produir fora de l’horari escolar. Els bombers fins i tot comprovaven aquest dimecres a la tarda les esquerdes aparegudes en altres edificis de la ciutat i voltants.
Notícies relacionadesUn dels aspectes que la Generalitat s’ha disposat a millorar després dels problemes detectats és la petició al Govern central perquè s’agilitin les normatives necessàries per permetre que es pugui avisar directament als telèfons mòbils dels ciutadans en emergències com la de dimarts, com ja passa en altres països, segons va avançar el conseller d’Interior, Miquel Buch. Poc abans, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, va criticar que «no s’utilitzi la tecnologia digital en aquests casos».
Sobre les causes del sinistre, el comandament dels bombers, Albert Ventosa, va explicar que es va originar en un reactor de la planta d’IQOXE a l’interior de la qual es barrejaven dos productes per elaborar-ne un tercer. Aquest incident va afectar una cisterna pròxima que contenia òxid de propilè.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació