Sense recolzament de l'Administració
La URV impulsa un estudi sobre els efectes de la petroquímica en la salut
Aquest projecte hauria d'haver començat a desenvolupar-se durant aquest any, però aquest últim accident ha impulsat el grup a començar-lo immediatament
/
La Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona ha decidit, després de l’explosió a la fàbrica Iqoxe que ha causat tres morts i set ferits, iniciar una investigació per obtenir dades científiques que confirmin si hi ha o no incidència de les indústries químiques en la salut de la població de l’entorn.
[Seguiu en directe les conseqüències de l’explosió de l’empresa de Tarragona]
L’estudi el durà a terme el Laboratori de Toxicologia i Salut Mediambiental (TecnAtox) de la URV, que, tot i que pretenia iniciar l’estudi més endavant, ha decidit avançar-lo després de l’accident mortal de dimarts i sufragar-lo amb recursos propis.
Segons ha informat la universitat, el grup de científics investigarà «per provar d’evidenciar, amb dades científiques, si hi ha correlació entre determinades malalties i el fet de viure a l’entorn de les indústries petroquímiques de Tarragona».
El treball començarà amb 800 mostres que ja tenen altres estudis de medicina preventiva de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV i continuarà amb acords amb els centres d’atenció primària i hospitals per poder obtenir fàcilment mostres i informacions específiques.
La qualitat de l’aire
Es tracta d’un estudi que avaluï els efectes per a la salut de la població resident a la zona d’influència de la indústria petroquímica per, a través de la identificació de biomarcadors, determinar si la incidència d’algunes malalties en la població de l’entorn de les petroquímiques (com determinades al·lèrgies, problemes respiratoris, etc.) tenen relació amb la qualitat de l’aire que es respira en aquestes zones.
Segons la URV, l’estudi permetrà establir la relació entre les causes de la malaltia i la influència d’aquestes en el seu desenvolupament o no.
Aquest projecte hauria d’haver començat a desenvolupar-se durant aquest any, però aquest últim accident ha impulsat el grup a començar-lo immediatament.
La URV ha informat que a mesura que es vagin obtenint resultats, el grup d’investigació, liderat pel catedràtic de Toxicologia, Josep Lluís Domingo, n’informarà la població.
Domingo ha assegurat que fa més de 30 anys que intenten fer aquests estudis, però no han aconseguit el recolzament d’administracions públiques ni privades i és per això que ha decidit tirar-lo endavant amb fons propis.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia