El substitut de l'antic avís amb sirenes
Espanya ultima les alertes massives d'emergències als mòbils
El Congrés preveu aprovar aquest any la transposició de la directiva europea que obliga a activar el sistema
Les operadores mantenen reunions amb responsables de Protecció Civil per dissenyar l'enviament dels SMS
zentauroepp51783343 soc200117184601
A Europa en diuen 112 a la inversa, perquè no es tracta que els serveis d’urgència (bombers, policia i serveis mèdics) rebin la trucada dels ciutadans davant una emergència, sinó que una vegada produïda sigui Protecció Civil la que avisi els ciutadans de la situació i els expliqui com reaccionar amb l’enviament d’un SMS (sigla de Sistema de Missatges Curts, en anglès) al telèfon mòbil. Fonts de diversos ministeris han confirmat a aquest diari que una comissió, en la qual participen totes les operadores de telefonia mòbil, els serveis d’emergència i Protecció Civil de cada autonomia i, també, tècnics de telecomunicacions i de seguretat de l’Estat, ja s’ha reunit diverses vegades per ultimar els detalls.
El nou sistema d’alertes massives, que substitueix o complementa el de les sirenes com les que no es van activar després de l’explosió d’un tanc a la planta d’Industrias Químicas del Óxido de Etileno (Iqoxe) de la Canonja (Tarragonès), ha d’estar en funcionament abans del juny del 2022, és a dir, en dos anys i mig, en compliment de la directiva 2018/1972 del Paralament Europeu, que estableix el Codi Europeu de les Comunicacions Electròniques. Aquesta norma serà traslladada a l’ordenament jurídic espanyol aquest mateix any després d’haver passat pel Congrés dels Diputats, segons fonts de la Secretaria d’Estat per a les Telecomunicacions.
Enviament a una determinada zona
L’objectiu és donar cobertura legal a l’innovador sistema d’alerta d’emergències que ja s’utilitza a Holanda i Bèlgica i, fora d’Europa, al Japó, als Estats Units i al Canadà. El sistema actual de les sirenes, habitual en l’entorn de complexos petoquímics com els dos de Tarragona i el de Puertollano (Huelva), va néixer per alertar dels bombardejos en les dues guerres mundials i, per tant, és una mica caduc i de dubtosa seguretat, ja que no garanteix que tothom ho senti. En canvi el 112 a la inversa, també conegut com a Cell broadcasting (difusió per cel·les), permet l’enviament d’un SMS a tots els mòbils que es trobin en una zona determinada gràcies a les antenes de telefonia del sector que es vulgui cobrir.
Els missatges amb textos com Detectat accident químic a la Canonja. Romangui al seu domicili amb les finestres tancades fins a nou avís serien rebuts per tots els usuaris independentment de la companyia que tinguin contractada i l’avís hauria de quedar obert a la pantalla del dispositiu. Per això, tots els operadors, entre els quals hi ha Movistar i Vodafone, ja s’han reunit amb tècnics de l’Estat per posar-ho en marxa. «La tècnica és senzilla. De fet ja utilitzem enviaments massius d’SMS per encàrrec d’empreses. La complexitat estarà en el fet d’enviar-ho a una zona determinada i que el text arribi tant si s’està en una xarxa de telefonia mòbil o en una de wifi», han explicat fonts de Movistar.
Petició de Buch a Madrid
Notícies relacionadesVa ser el conseller d’Interior, Miquel Buch, qui, arran de les crítiques per la no-activació de les sirenes en l’emergència química de Tarragona de dimarts passat, va reclamar al Govern central que acceleri l’activació del nou mecanisme d’avisos d’emergències a la població, que pot ser molt útil també en casos de desastres naturals, atemptats terroristes o accidents nuclears. El PSC-Units ha presentat aquesta setmana al Parlament una proposta de resolució per a l’activació d’aquestes alertes massives a Catalunya.
Holanda, per exemple, va posar en marxa, l’any passat, el sistema Alert NL per informar la població. En l’última prova de control que van fer el mes passat, el missatge va arribar a 12,7 milions de persones, que signifiquen el 85% de la població de més de 12 anys, informa Sílvia Martínez. Bèlgica també té un sistema d’avisos urgents similar, Alerta 1789, que permet a les autoritats difondre missatges en situació d’urgència, via trucada, SMS o correu electrònic per a inundacions, problemes elèctrics i incendis, entre d’altres. No obstant, els usuaris s’han de registrar prèviament per rebre’ls.
Els discos durs d’Iqoxe
Els Mossos d’Esquadra van clonar dijous els discos durs dels ordinadors de les seus de l’empresa química Iqoxe al Prat de Llobregat i a la Canonja (Tarragonès), on es va registrar l’explosió mortal. Els agents es van emportar, a més, documentació sobre seguretat i medi ambient en compliment d’una ordre del Jutjat d’Instrucció número 1 de Tarragona, que investiga possibles delictes contra la seguretat dels treballadors i estralls. El jutge va decretar el secret del sumari durant un mes. La indústria investigada ha contractat els serveis de l’advocat Emilio Zagri.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació