AGRE DEBAT SOBRE L'EDUCACIÓ

Esbronc polític per la censura parental

El Govern dona un mes a la Regió de Múrcia perquè retiri un pla que considera contrari a la llei

«El que perjudica als alumnes és no tenir informació sobre temes significatius», assenyala la Generalitat

zentauroepp51837440 sociedad murcia  charla de diversidad afectivo sexual  famil200120184205

zentauroepp51837440 sociedad murcia charla de diversidad afectivo sexual famil200120184205

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel

La censura parental, també denominada pin parental, s’ha convertit en el primer assumpte d’Estat del nou Executiu de Pedro Sánchez. El veto que volen aplicar alguns pares a determinades activitats de l’àmbit educatiu dels fills, aprovada per la Regió de Múrcia, ha desembocat en un xoc entre administracions. La ministra d’Educació, Isabel Celaá va donar aquest dilluns un mes de termini al govern de Fernando López Miras (PP) per retirar la mesura proposada per Vox. Si no hi ha rectificació, el Govern es plantejarà recórrer als tribunals per derogar aquesta «intrusió en el sistema educatiu». 

I fins i tot el president del Govern, Pedro Sánchez, va arremetre ahir a la nit contra els partits de dreta que recolzen aquesta mesura. «El veto parental el treu la dreta perquè no parlem dels problemes reals de la ciutadania», va protestar Sánchez en una entrevista a TVE. «Estem parlant d’un problema inventat per la ultradreta. ¿Quants anys fa que governa el PP a Múrcia? Més de 20 anys. ¿Han sentit el PP parlar fins ara del veto parental? No. Ho fan ara perquè governa el PSOE i perquè la ultradreta trenca consensos i arrossega la dreta», va criticar.

La Generalitat, en contra 

Notícies relacionades

Per part de la Generalitat, la directora general de Currículum i Personalització del Departament d’Educació, Maite Aymerich, considera que el veto parental és «una forma de censura de determinats continguts que contravé principis reconeguts en diferents lleis i recomanacions estatals i internacionals». «El que perjudica realment els menors –prossegueix aquesta experta– és no tenir informació sobre temes que seran significatius en les seves vides». En declaracions a aquest diari, la responsable de la Conselleria apel·la al treball conjunt amb les famílies però des de «la complicitat amb tota la comunitat educativa». I en cas d’haver d’impulsar una censura per part dels pares, considera que podria ser vàlida respecte a «algunes informacions que reben via internet, especialment en el que fa referència a la pornografia». «D’aquesta manera, evitaríem comportaments de violència contra les dones i determinats col·lectius». 

Save the Children, seguint la polèmica des de la barrera, ha defensat, a través d’un comunicat, que la censura parental «vulnera el dret dels nens i nenes a una formació integral». Segons aquesta entitat, són «diverses les sentències del Tribunal Suprem que han determinat que no existeix el dret a l’objecció de consciència de pares i mares sobre continguts educatius. «Les activitats complementàries, realitzades en horari lectiu, són part del desenvolupament del projecte educatiu i la programació fixada pel centre escolar per complir els seus objectius», conclou.

Un hipotètic 155

La delegada del Govern per a la Violència de Gènere, Victoria Rosell, ha ironitzat aquest dilluns amb la possibilitat d’aplicar l’article 155 per impedir que s’implanti el pin parental que Vox i el PP volen introduir a Múrcia. En una entrevista a la SER, i davant la possibilitat que el conflicte per la censura parental no arribi a bon port, ha assegurat: «Seria el camí similar al de Catalunya, ¿oi?; l’actuació unilateral per trencar l’ordenament jurídic per part de qui ens han derrotat i guanyat les eleccions en determinats llocs, probablement amb el seu discurs antidiversitat i anticatalanista». El PP ha criticat l’«extrema frivolitat» de Rosell i el president murcià ha considerat una «barbaritat» la menció del 155.