Quatre de cada cinc dones joves pateixen assetjament sexual de carrer

És una situació sistemàtica i freqüent, segons denuncien els experts i les dones en xarxes socials

Igualtat preveu impulsar una llei que proposa multar els qui facin proposicions intimidatòries

acoso-1

acoso-1

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

És difícil trobar una dona que mai hagi rebut una floreta desagradable i no desitjada. O que no hagi vist un home dirigir-li mirades lascives. O que no hagi sentit que un home o alguns la perseguien pel carrer fins a arribar a un lloc segur. Si bé, no hi ha dades oficials de quantes persones pateixen aquestes denigrants situacions, ja que la immensa majoria no es denuncien, a excepció dels comentaris que moltes de les afectades fan en les xarxes socials, sobretot des que moviments com el #Metoo o el #Cuéntalo van animar les dones a no callar més i denunciar públicament les violacions, abusos i assetjaments sexuals que pateixen.

En aquest context, l’oenagé Plan Internacional ha estudiat el fenomen a cinc ciutatsMadrid, Kampala (Uganda), Sydney (Austràlia), Lima (Perú) i Nova Delhi (Índia). I la seva conclusió és que l’assetjament de carrer és una cosa «sistemàtica i freqüent» i el «principal risc de seguretat» que afronten les nenes i joves de tot el món. De fet, a la capital d’Espanya, quatre de cada cinc participants va relatar episodis desagradables, entre aquests, un elevat 11% estaven relacionats amb la masturbació. «Tornava a casa a les tres de la matinada i em va seguir un home masturbant-se en una furgoneta fins a casa meva», va relatar una noia de 26 anys.

Mentre que d’altres posen el focus, a més d’en l’assetjament, en la falta de col·laboració de la policia: «Al sortir del metro tres nois em van envoltar i em van seguir fins a casa. Estic segura que, si no arriba a ser perquè vaig agafar el mòbil i vaig fer com si parlés amb algú i deia que ja els veia per la terrassa, m’haguessin fet alguna cosa. No vaig avisar la policia perquè segur que no haurien fet res».

El 40% de les afectades eviten passar per la mateixa zona

En total, en el conjunt de les cinc ciutats analitzades, les joves van marcar 21.200 punts en diferents mapes, dels quals 18.752 eren negatius, és a dir, el 88%. A més, la investigació revela que el 33% de les situacions desagradables tenen lloc a la mateixa zona i que, per això, el 40% de les afectades eviten passar soles per aquest lloc; algunes dones fins i tot arriben a abandonar la feina o els estudis per l’experiència.

Malgrat això, només entorn del 10% dels assetjaments són denunciats i menys d’un 30% arriben a tramitar-se a causa que, segons dades de l’ONU Dones, dels 189 països que han firmat la convenció contra l’eliminació de la discriminació contra la dona, 177 no tenen una legislació específica contra aquest problema.

Notícies relacionades

Tampoc Espanya, on només es penalitza l’assetjament en determinades circumstàncies i quan hi ha un contacte físic. No obstant, la intenció de la Ministra d’Igualtat, Irene Montero, tal com va avançar aquest dijous EL PERIÓDICO, és la de reprendre i impulsar la llei del ‘només sí és sí’, que preveu incloure en el Codi Penal una pena de multa o treballs en beneficis de la comunitat a qui es dirigeixi a una persona en la via pública amb proposicions, comportaments o pressions de caràcter sexual que, sense arribar a constituir un tracte denigrant ni atemptat contra la llibertat sexual, creïn per a la víctima una situació intimidatòria».

La recollida de dades a Madrid, Barcelona i Sevilla

Mentrestant, per tenir una idea de la incidència real del fenomen, Plan Internacional ha posat en marxa ‘Safer cities for girls’, una iniciativa finançada per la UE que pretén recopilar dades sobre l’assetjament de carrer, de nou a Madrid, i també a Barcelona i Sevilla. Per a això, les afectades només han de registrar les seves experiències en una web i les dades es completaran amb opinions d’experts i un informe de recomanacions.