LA PNEUMÒNIA DEL GEGANT ASIÀTIC

L'OMS rectifica i declara l'emergència global pel coronavirus

L'organisme reconeix que «s'ha convertit en un brot sense precedents»

El temor d'una reacció xinesa irada va retardar l'avís, segons diverses veus

20200131 471960 emergenciacoronaviruse 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat aquest dijous, passades les 20.30 espanyoles, l’emergència global pel brot del nou coronavirus que, a dia 30 de gener, ja havia causat 171 morts i més de 7.000 contagis. «S’ha convertit en un brot sense precedents», ha assegurat el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Hem vist ja alguns casos fora de la Xina i n’hi hauria hagut més si el Govern no hagués protegit els ciutadans», ha insistit.

Totes les morts han tingut lloc a la Xina, on es va originar l’actual brot, l’epicentre del qual és la ciutat de Wuhan. «Hi ha 98 casos casos fora de la Xina a 18 països, vuit dels quals de transmissió local», va assegurar Adhanom. «Ara hem d’actuar tots junts per limitar la seva difusió», ha afegit. «No declarem l’emergència global per la situació a la Xina, sinó per la seva expansió a altres països. Temem que el virus s’estengui a països amb sistemes sanitaris més pobres».

Aquest risc de propagació mundial és el que ara ha empès l’OMS a rectificar, ja que el 23 de gener passat va ajornar la declaració. «És massa aviat», va dir llavors l’organisme. En aquell moment havien mort 18 persones i 600 estaven afectades, però set dies després les morts pràcticament s’han multiplicat per 10. L’alerta va arribar tard.

La declaració s’ha produït per fi aquest dijous després d’hores i hores d’una segona discussió d’un comitè d’emergència format per epidemiòlegs i altres experts, que estava reunit des de les 13.30 hores a Ginebra, on hi ha la seu de l’organisme. El nou coronavirus xinès, el nom científic del qual és 2019-nCoV, que produeix símptomes similars als d’una pneumònia i per al qual encara no hi ha cap vacuna, sí que constitueix una alerta internacional, segons l’OMS. «No hi ha raons per aplicar mesures que interfereixin amb el comerç transport internacional», va dir el director general de l’OMS, però va demanar que els països considerin les mesures necessàries a prendre.

Autocrítica

Ahir mateix Adhanom va reconèixer els seus propis errors. «L’OMS lamenta profundament l’error en l’informe de la situació d’aquesta setmana a l’introduir la paraula «moderat» de manera inexacta en l’avaluació del risc global del coronavirus. Va ser un error humà en la preparació de l’informe. He declarat repetidament l’alt risc del brot», va escriure en el seu compte oficial de Twitter, on també va reconèixer estar «preocupat» per l’impacte que el virus està tenint en el sistema de salut xinès.

Diverses veus científiques i polítiques apunten que l’OMS temia una reacció xinesa irada i això va retardar l’avís. El gegant asiàtic, aplaudit aquests dies pel líder de l’organisme a causa de la seva actuació davant el coronavirus, va ser no obstant molt criticat el 2003 per la seva gestió calamitosa de la Síndrome Respiratòria Agudo Severo (SARS), que va causar 800 morts a tot el món. Segons els crítics, ara la Xina ha volgut demostrar al món que podia controlar el brot amb els seus propis mitjans, mentre els governs dels diferents països i les aerolínies ja prenien mesures. El mateix Tedros va reconèixer la setmana passada, quan va evitar llançar l’alerta, que el comitè d’emergència estava «dividit» sobre el tema.

20200129 471695 coronavirusr 1 1 / periodico

¿Què suposa una emergència internacional?

Declarar una emergència internacional intensificarà les mesures de prevenció i coordinació de les autoritats sanitàries a tot el món. Per declarar-la l’OMS exigeix tres criteris: que es tracti d’un esdeveniment extraordinari, que constitueixi un risc d’expansió ràpida en altres països, i que requereixi una resposta coordinada internacional. 

En el passat, l’OMS ha declarat aquest tipus d’emergència en cinc ocasions: davant el brot de grip H1N1 (2009), els d’ebola a l’Àfrica Occidental (2014) i a la República Democràtica del Congo (2019), el de la pòlio el 2014 i el del virus zika el 2016. Amb la crisi de l’ebola hi va haver una limitació absoluta dels desplaçaments des de i cap als països de l’Àfrica afectats pel virus.

El protocol d’Espanya

Notícies relacionades

El director del Centre d’Emergències i Alertes del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha assegurat que la decisió de l’OMS de declarar l’emergència internacional «no canviarà substancialment el tipus de funcionament» acordat a Espanya per a la detecció dels casos i la seva actuació posterior, que s’ha plasmat en un protocol dissenyat juntament amb les comunitats autònomes.

Potser es fa una «verificació extra» als passatgers, «però res més», va assenyalar l’expert, que va destacar que el que més preocupa en aquests moments a la comunitat internacional és una «transmissió asimptomàtica» que hi ha hagut a Alemanya, que es podria tractar d’un «esdeveniment aïllat» però també repetir-se amb freqüència i, per tant, augmentar el «risc» de propagació de la malaltia. De moment, va subratllar Simón, tot i que hi ha hagut un «nombre significatiu» de contagiats, superior a la SARS, «el virus no es transmet excessivament» i la mortalitat, del 2,2%, és molt inferior a la d’altres coronavirus.