Espanya no es planteja declarar l'emergència pel coronavirus
No preveu restringir els viatges ni el comerç amb la Xina, perquè el risc al país és menor que en d'altres
El director del Centre d'Emergències creu que l'epidèmia «té possibilitats de començar a remetre»
Després que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) declarés dijous l’emergència internacional davant el coronavirus xinès, diversos països han ratificat o atès el pas aquest divendres de recomanar que no es viatgi a la Xina, Itàlia ha declarat l’emergència nacional i Rússia i Singapur han tancat les seves fronteres. No obstant, el missatge que va llançar el Govern espanyol és, de nou, de tranquil·litat. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències sanitàries, Fernando Simón, va assegurar en roda de premsa que a les autoritats espanyoles els ha «sorprès» la decisió de l’Executiu italià, que Espanya «no es planteja» de moment, malgrat que en els òrgans de coordinació s’han estudiat tots els escenaris i es podria decretar l’emergència «si fos necessari».
Si bé, la informació en el dia d’avui, que indica que s’han produït més de 9.000 contagis a la Xina i 126 a l’exterior, a 20 països, tots ells amb menys de 10 casos –tret de Tailàndia– importats tret d’uns quants, indiquen que la malaltia «continua sense ser excessivament transmissible» i que l’epidèmia «té possibilitats de començar a remetre», per la qual cosa es veu probable que «a tot estirar» a Espanya hi hagi «algun cas diagnosticat» i la transmissió local sigui «molt limitada».
De moment, a Espanya s’han descartat 11 casos i en aquests moments n’hi ha sis en investigació, cinc a les Canàries i un a Castella-la Manxa, que, com els anteriors podrien resultar, negatius i que no patissin el coronavirus que ha posat el món en alerta. «El nostre escenari és relativament benigne comparat amb altres zones amb casos importats», va ratificar el màxim expert a Espanya en la matèria.
Reunió del Ministeri de Sanitat, amb el ministre Salvador Illa al centre de la foto /
Per tot això, Espanya no es planteja tampoc «establir restriccions infundades en viatges i el comerç amb la Xina», que ni l’OMS ni la UE han recomanat, de moment. Segons Simón, hi ha la circumstància que a diverses províncies xineses hi ha menys casos que en alguns països, amb la qual cosa, segons la seva opinió, s’està «caient una mica en la incoherència» per part d’Estats com ara Alemanya, el Regne Unit i els EUA, que han recomanat no viatjar al gegant asiàtic i, en canvi, no limiten els seus contactes amb altres països on també hi ha encomanats, a la qual cosa se suma que moltes companyies, incloent-hi Iberia, han cancel·lat els seus vols de connexió amb la Xina.
«Nosaltres preferim ser cauts, no diré que altres països no tinguin les seves raons [per restringir o recomanar no volar], però preferim cenyir-nos a l’evidència i sobretot no actuar abans de temps», ha afegit, després de recordar diverses vegades al llarg de la seva intervenció que la situació es pot agreujar en el futur i, per tant, que Espanya es plantegi mesures que, ara per ara, ha rebutjat.
En aquest context, i com que fa dies que Espanya treballa en el protocol d’actuació davant dels possibles casos, el país ja «compleix» gairebé tots «els requeriments» que ha realitzat l’OMS al decretar l’emergència internacional. Només és necessari reforçar la comunicació exterior i cap als passatgers que arribin o volin cap a la Xina. En aquest sentit, s’està estudiant la col·locació de cartells o el repartiment de tríptics a l’aeroport. A més, el Govern ha impulsat nous canals d’informació al ciutadà, com el compte @SaludPublicaEs, des del qual es difondrà informació actualitzada de fonts fiables i expertes, per contrarestar les notícies falses que es difonen i que alerten innecessàriament la població.