A CADIS

Incendiat un barco científic després d'una batuda contra la pesca il·legal

Els investigadors sospiten de les màfies de furtius de l'angula en venjança per les operacions contra les seves infraestructures

GRAFAND002. CADIZ, 05/02/2020.-Fotografía facilitada por la Guardia Civil, de la denominada operación Ave Fénix para erradicar las plataformas anguleras ilegales en el río Guadalquivir, que son una seria amenaza para la biodiversidad de la zona y para la seguridad de la navegación, en la que han participado más de 120 agentes de la Benemérita.-EFE/Guardia Civil

GRAFAND002. CADIZ, 05/02/2020.-Fotografía facilitada por la Guardia Civil, de la denominada operación Ave Fénix para erradicar las plataformas anguleras ilegales en el río Guadalquivir, que son una seria amenaza para la biodiversidad de la zona y para la seguridad de la navegación, en la que han participado más de 120 agentes de la Benemérita.-EFE/Guardia Civil / EFE

2
Es llegeix en minuts
Efe

El barco en el qual científics de la Universitat de Còrdova i altres institucions estudien l’ecosistema de l’estuari del Guadalquivir ha sigut incendiat, poc després que la Guàrdia Civil emprengués una operació per desmantellar les estructures de pesca il·legal d’angula de la zona.

El catedràtic de Biologia de la Universitat de Còrdova Carlos Fernández no té cap dubte que ha sigut una «venjança» en resposta a l’operació Au Fènix, amb la qual ahir van ser erradicades 54 plataformes de pesca il·legal d’angula, una activitat que és una seriosa amenaça per a la biodiversitat de la zona i per a la seguretat de la navegació.

Per desenvolupar l’operació, en la qual van participar més de 120 agents de diferents administracions, la Guàrdia Civil va voler comptar amb el recolzament d’aquest científic, part del grup que estudia els danys de la biodiversitat del Guadalquivir, i del «xef del mar» Ángel León, per poder explicar l’impacte de la pesca il·legal d’angules.

En resposta, «les màfies» que s’amaguen rere aquesta pesca il·legal «han atacat la part més dèbil, han atacat la més fàcil», al cremar aquesta nit l’embarcació on treballen els científics, ha explicat el catedràtic.

Mateix atac fa 10 anys

Fa 10 anys ja va desaparèixer la llanxa que llogaven a un pescador de la zona per dur a terme les seves investigacions i aquesta matinada la que aquest mateix home va comprar per substituir l’anterior ha aparegut totalment calcinada. «A nosaltres ens fastiguegen perquè paralitzen la nostra feina, però el mal més gran li fan a ell», lamenta.

Els qui han calat foc a l’embarcació sabien perfectament, segons el catedràtic, a quin lloc es guardava, en una zona apartada que s’havia buscat premeditadament després que la primera fos també atacada.

Les plataformes de la pesca il·legal d’angules fa un «munt d’anys», que estan allà, igual com aquest grup científic que fa dues dècades que treballa a la zona.

Màfies orientals

La pesca il·legal d’angules, que a peu de riu es venen a 400 euros el quilo i molt més si es fan transaccions a màfies, especialment orientals, que es dediquen al seu tràfic, causa una gran destrucció en la vida dels rius, perquè s’utilitzen xarxes d’un mil·límetre de llum de malla, en les quals cauen totes les espècies que cohabiten amb l’angula.

Notícies relacionades

Aquestes plataformes s’havien convertit en algunes ocasions en llocs per amagar partides d’haixix, per part de les xarxes que utilitzen el Guadalquivir per als desembarcaments. S’havien convertit també en un perill per a la navegació, sobretot per a les persecucions de les Forces de Seguretat a les narcollanxes.

Carlos Fernández ha explicat que el grup d’investigadors ha pensat precisament a demanar a l’administració que se’ls cedeixi alguna de les embarcacions confiscades als narcos per poder substituir la que ha sigut calcinada i continuar la seva tasca de defensa de la conservació de l’ecosistema en aquesta zona d’especial biodiversitat i d’especial sensibilitat.