METEOROLOGIA
L'Antàrtida bat rècords de temperatura
La base argentina d'Esperanza va assolir dijous els 18,3 graus, la marca més elevada des que es tenen registres, el 1961
antrtida
Per poder portar màniga curta. És més, feia menys fred que en molts punts de l’hemisferi nord. Perquè, d’acord que a l’Antàrtida ara és estiu, però no deixa de cridar l’atenció que el continent gelat va arribar ahir a temperatures inusuals en aquelles terres. En concret, 18,3 graus centígrads, la marca més elevada des que es tenen registres (els mesuraments es van començar a dur a terme el 1961).
El rècord meteorològic es va batre a la base argentina d’Esperanza, una estació científica ubicada a punta Foca (entre les cales de Choza i Águila). Les raons que s’hagin assolit aquestes xifres no generen dubtes entre la comunitat científica: la culpa és del canvi climàtic.
El gener més càlid
Siguem clars, això de l’Antàrtida no és una excepció. El mes passat, la temperatura global va ser més càlida que qualsevol gener anterior des que hi ha registres, tot i que gairebé igual que el gener del 2016, només tres centèsimes de grau més càlid.
Per a Europa, va ser clarament el gener més càlid registrat, aproximadament 0,2 graus més càlid que el gener més càlid anterior el 2007, i 3,1 graus més càlid que la mitjana de gener en el període 1981-2010, segons informa el Copernicus Climate Change Service (C3S) en un comunicat.
Les temperatures mitjanes van ser especialment altes en grans parts del nord-est d’Europa, en algunes àrees, més de sis graus per sobre de la mitjana de gener de 1981-2010.
Les temperatures el gener del 2020 van ser superiors a la mitjana de 1981-2010 en la major part d’Europa. Van ser excepcionalment altes per a l’època de l’any al nord i l’est, en una banda que s’estenia cap a l’est i el sud-est des de Noruega fins a Rússia.
Rússia i els EUA
Les temperatures excepcionals superiors a la mitjana no es van limitar a Europa, sinó que es van estendre a gairebé tot Rússia. Les temperatures també van ser molt superiors a la mitjana a la majoria dels EUA i a l’est del Canadà, al Japó i parts de l’est de la Xina i el sud-est asiàtic, a l’estat de Nova Gal·les del Sud a Austràlia i en parts de l’Antàrtida.
Les temperatures van ser substancialment inferiors a la mitjana a Alaska i al nord-oest del Canadà, a les illes Baffin i Ellesmere, al nord-est del Canadà. També va ser més fred que la mitjana, però amb menys diferència, en altres regions.
Tot i que les regions de temperatura per sota de la mitjana van ocórrer als oceans principals, particularment a l’hemisferi sud, les temperatures de l’aire sobre el mar van ser predominantment més altes que la mitjana de 1981-2010.
Les mitjanes globals de la temperatura de l’aire marí i la temperatura de la superfície del mar subjacent van ser a prop dels valors màxims respectius que van ocórrer en el moment d’El Niño 2015/16.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista