El profe rebel que ensenya Rosalía i Netflix a classe

Cristian Olivé, mestre de Llengua i Literatura, publica un assaig en què anima a convertir els alumnes en els veritables protagonistes de l'Educació

undefined52025765 madrid 29 01 2020 icult enrevista a cristian olive  profesor200130154141

undefined52025765 madrid 29 01 2020 icult enrevista a cristian olive profesor200130154141

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Llicenciat en Filologia catalana, Cristian Olivé és un professor rebel, una espècie de Merlí (el docent de Filosofia de TV-3) que imparteix Llengua i Literatura en un institut de Barcelona. Està convençut que no es pot continuar educant xavals del segle XXI amb tècniques del segle XX i en aules del segle XIX. Per això ell ensenya la seva matèria parlant als alumnes de Rosalía. O de Netflix, i els demana que escriguin el guió d’una sèrie. Imparteix Llengua i Literatura, però en les seves classes es debat d’igualtat, feminisme, tolerància i respecte. Acaba de publicar ‘Profes rebels’ (editat per Grijalbo en castellà i per Rosa dels Vents en català), un assaig en el qual defensa la necessitat urgent d’un canvi en el sistema educatiu. «L’escola d’avui ha de trencar amb el passat perquè els protagonistes de veritat siguin els alumnes i no els continguts. L’Educació ha d’avançar al ritme de la societat, hem de donar respostes del segle XXI», explica.

Olivé (Barcelona, 1987) és conscient que hi ha continguts que s’han d’aprendre, però ell aposta per motivar els estudiants perquè aprenguin descobrint i es converteixin en persones creatives, reflexives, amb esperit crític i amb ganes de saber més. Ferm detractor dels exàmens, deixa clar que no es va fer professor per donar notes sinó per ajudar a pensar i a aprendre. El sistema obliga a realitzar aquests temuts controls, però Olivé aposta pels «assajos d’exàmens» i perquè els mestres no condicionin tota la nota al resultat d’aquest exercici sinó que només sigui un percentatge reduït.

PISA, humiliant i cruel

També detesta PISA, el sistema d’avaluació internacional a estudiants de 15 anys que es realitza cada tres anys i el resultat del qual a Espanya deixa molt a desitjar. «És un rànquing cruel i humiliant tant per als alumnes com per als docents. Per a l’únic que serveix PISA és per generar desigualtats. Oblida tot el que jo defenso, el creixement personal dels alumnes i el plaer per aprendre». Un altre efecte col·lateral de PISA és que moltes veus atribueixen a l’escassa professionalitat dels docents els baixos resultats dels estudiants espanyols. «Se’ns culpa d’una cosa que no és veritat. Hem patit retallades, continuem tenint massa alumnes per aula, cada dia topem amb més dificultatsFem el que podem amb el que tenim. Tots aquests que ens critiquen tant ¿per què no venen un dia a veure com treballem i en quines condicions?»

Si PISA li dona urticària, el veto parental que s’ha tret de la màniga l’extrema dreta a Espanya li provoca absoluta repulsió. «A Catalunya, el pin parental ni hi és ni se l’espera. Però sens dubte, si alguna vegada s’implanta s’eliminarà tota la meva matèria, tota Llengua i Literatura perquè jo no reservo les xerrades sobre educació sexual o igualtat a determinats tallers sinó que formen part del meu dia a dia a l’aula», recalca el docent, que en més d’una ocasió ha convidat els seus alumnes a analitzar les pancartes feministes del 8-M.

Els professors i les professores han de ser, explica l’autor de ‘Profes rebels’, uns guies que observen primer i ajuden després a desenvolupar coneixements. «Hem d’organitzar activitats a l’escola per potenciar els talents ocults dels nois i les noies. És un fracàs del sistema que els xavals acabin la Secundaria sense saber a què es volen dedicar en el futur», sentencia.

Sí al mòbil a classe

Molt actiu a les xarxes socials, Olivé defensa l’ús del mòbil a les aules, una eina educativa de primer ordre. Prohibir-lo és «deshonest» perquè es tracta d’una extensió del cos dels adolescents del segle XXI. Cal aprendre a utilitzar-lo a l’aula. I fer-ho exclusivament per a finalitats educatives.

Notícies relacionades

Ser un profe rebel és una manera de viure, però no implica ser un profe col·lega. Si algun alumne envia a Olivé un ‘e-mail’ encapçalat per un »K passa, profe» el més probable és que no tingui resposta. Olivé estima i respecta els seus alumnes, però no és el seu col·lega. És el professor. I als professors se’ls tracta (i se’ls escriu) amb respecte, educació i sense faltes d’ortografia.

 ► Més informacions de Mares, pares i nens

Mares, pares i nens