SÍNODE DE L'AMAZÒNIA
El Papa tanca la porta a ordenar sacerdots homes casats
Rebutja la proposta que van aprovar l'octubre passat els bisbes de les regions amazòniques
Aposta per resar perquè creixin les vocacions i arribin més religiosos a aquesta zona del món
Vatican City (Vatican City State (holy See)), 12/02/2020.- Pope Francis (R) during his weekly General Audience in the Nervi Hall at the Vatican, 12 February 2020. (Papa) EFE/EPA/MAURIZIO BRAMBATTI /
El papa Francesc ha tancat la porta a la possibilitat d’ordenar sacerdots homes casats i ni tan sols esmentar-ho en la seva exhortació sobre el Sínode de l’Amazònia, publicada aquest dimecres.
Així mateix, en aquest document, titulat ‘Estimada Amazònia’, tot i que el Papa exhorta que les dones tinguin més funcions a l’Església de la regió, també rebutja la possibilitat de crear diaconesses.
Els bisbes de les regions amazòniques que van participar en el sínode de l’any passat havien aprovat la proposta de poder ordenar sacerdots homes casats i reconeguts per la seva comunitat per poder celebrar l’eucaristia en els punts més remots de la regió.
El papa Francesc reconeix que és necessari que l’eucaristia arribi a aquests llocs però es limita a demanar que es resi perquè creixin les vocacions i que s’enviïn més missioners en aquestes zones.
En aquest document de 52 pàgines, dividit en 111 punts, el Pontífex recull les seves reflexions després del sínode dels bisbes que es va celebrar l’octubre del 2019 i en el qual es van abordar els problemes que travessa la regió amazònica i els seus pobles originaris. Francesc ja havia avançat aquest dimarts a un grup de bisbes nord-americans que els qui esperessin un gir històric sobre el tema del celibat quedarien «decebuts».
I és que al document final aprovat per una majoria de dos terços, l’assemblea dels bisbes proposava, perquè es pugui celebrar l’Eucaristia a les zones més remotes de l’Amazònia, «ordenar sacerdots homes idonis i reconeguts de la comunitat que tinguin un diaconat fecund i rebin una formació adequada per al presbiterat, i poden tenir família legítimament constituïda i estable».
No obstant, Francesc ni tan sols esmenta aquesta possibilitat i es limita «a exhortar tots els bisbes, en especial els de l’Amèrica Llatina, no només a promoure l’oració per les vocacions sacerdotals, sinó també a ser més generosos, i orientar els que mostren vocació missionera perquè optin per l’Amazònia».
I recull a peu de pàgina la reflexió realitzada durant el sínode sobre que «crida l’atenció que en alguns països de la conca amazònica hi ha més missioners per a Europa o per als Estats Units que per auxiliar els mateixos vicariats de l’Amazònia».
El Papa proposa que existeixin més «diaques permanents i que juntament amb les religioses i els mateixos laics assumeixin responsabilitats importants per al creixement de les comunitats [amazòniques]».
El tema de l’ordenació d’homes casats per garantir l’Eucaristia a les zones més remotes havia sigut el més controvertit d’aquest sínode amb alguns bisbes llatinoamericans que el veien com una necessitat, mentre que la part més conservadora de l’Església ho rebutjava totalment.
En un article publicat aquest dimecres pel director editorial de la comunicació del Vaticà, Andrea Tornielli, s’assegura que Francesc «després d’haver pregat i meditat, ha decidit respondre no preveient canvis o noves possibilitats d’excepcions a les ja previstes per la disciplina eclesiàstica vigent, sinó demanant tornar a començar des de l’essencial».
Tot i que a el seu editorial explica que l’ordenació d’homes casats «és una qüestió que ha sigut discutida durant molt temps i pugui ser-ho fins i tot en el futur, perquè «la perfecta i perpètua continència» no és «certament exigida per la naturalesa mateixa del sacerdoci», com va declarar el Concili Ecumènic Vaticà II.
Francesc tampoc obre la creació de les diaconesses, dones que poden impartir alguns sagraments, i ho justifica afirmant que és reductiu pensar que «s’atorgaria a les dones un estatus i una participació major a l’Església només si se’ls donés accés a l’ordre sagrat».
Notícies relacionades«Però aquesta mirada en realitat limitaria les perspectives, ens orientaria a clericalitzar les dones, disminuiria el gran valor del que elles ja han donat i provocaria subtilment un empobriment de la seva aportació indispensable», explica el papa argentí.
Tot i que el Papa sí que exhorta a «estimular l’aparició d’altres serveis i carismes femenins, que responguin a les necessitats específiques dels pobles amazònics en aquest moment històric», però «que no requereixin» l’ordenació.
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La guerra, un espectacle multiusos
- MÚSICA Nathy Peluso, Maria Arnal Skrillex i Arca actuaran al Sónar 2025
- ESTRENES DE CINE DE LA SETMANA Olivier Assayas: "La pandèmia va acabar sent el símbol d’un fracàs col·lectiu"
- Reflexions durant el confinament