Sentència definitiva

Estrasburg avala les 'devolucions en calent' a la frontera amb Melilla

El Tribunal Europeu de Drets Humans considera que Espanya no va violar el conveni que prohibeix les expulsions col·lectives

Considera que els immigrants es col·loquen en una situació d'il·legalitat al saltar la tanca

devoluciones-caliente / periodico

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

El Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg avala la controvertida política de ‘devolucions en calent’ a la frontera de Melilla a l’entendre que Espanya no va violar el conveni europeu quan va expulsar dos subsaharians el 13 d’agost del 2014.

Malgrat condemnar aquesta pràctica en sentències anteriors, la Gran Sala del Tribunal ha conclòs aquest dijous que van ser els mateixos migrants els que es van col·locar en una situació d’il·legalitat al saltar la tanca. La resolució, adoptada per unanimitat, és definitiva i no admet recurs.

«De manera deliberada van intentar entrar a Espanya franquejant el dispositiu de protecció de la frontera amb Melilla en llocs no autoritzats, dins d’un grup, aprofitant l’efecte massiu i recorrent per força», argumenta el tribunal.

El tribunal afirma que l’absència d’una decisió individual d’allunyament es pot imputar al fet que els demandants no van utilitzar els procediments d’entrada oficial existents i que la ‘devolució en calent’ es deu al seu propi comportament. En definitiva, considera que Espanya no ha violat l’article 4 del protocol del Conveni que impedeix les expulsions col·lectives, ni l’article 13 sobre el dret a un recurs efectiu.

El cas va néixer arran de la denúncia per l’expulsió al Marroc de dos ciutadans –el malià N.D. nascut el 1986 i l’ivorià N.T nascut el 1985– que van intentar entrar il·legalment a Espanya saltant la tanca de Melilla el 13 d’agost del 2014.

L’octubre del 2017 el tribunal va condemnar Espanya per haver-los entregat a les autoritats marroquines en contra de la seva voluntat, sense ser identificats i sense cap mesura administrativa o judicial prèvia. Llavors va entendre que va ser una expulsió col·lectiva contrària al Conveni Europeu de Drets Humans i va imposar una indemnització de 5.000 euros a cadascun dels dos demandants per danys morals. 

Mesura del 2015

El Govern del Partit Popular va legalitzar les anomenades ‘devolucions en calent’ el 2015, obrint la porta a l’expulsió immediata dels qui esquiven de manera irregular els passos fronterers de Ceuta i Melilla. Als migrants no se’ls identifica, ni se’ls obre un expedient administratiu, ni se’ls ofereix assessorament jurídic per determinar si poden optar a l’asil.

Notícies relacionades

Organismes internacionals com l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur) o el Consell d’Europa, així com nombroses organitzacions no governamentals han denunciat aquesta norma al considerar que vulnera la legislació internacional de drets humans.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha recordat aquest dijous a les Canàries que les devolucions es fan en el marc de la normativa espanyola i amb les «garanties màximes», perquè «la normativa espanyola és transsumpte de la normativa internacional en matèria de drets dels refugiats, en matèria dels drets de les persones sol·licitadores de protecció internacional i amb un control judicial efectiu davant la devolució», informa Efe.