LA LLUITA CONTRA L'EPIDÈMIA

Coronavirus i quarantena: prova fallida a Yokohama

Les mesures de protecció aplicades al creuer 'Diamond Princess' es consideren un fracàs al no parar els contagis

zentauroepp52366654 yokohama  japan   february 19  a general view of the diamond200219205225

zentauroepp52366654 yokohama japan february 19 a general view of the diamond200219205225 / Takashi Aoyama

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Serveix de guió de pel·lícula de terror sense pressupost per a exteriors: 4.000 persones tancades en un barco amb un inquietant virus que diàriament suma noves víctimes. El creuer Diamond Princess encara està atracat al port de Yokohama des del 3 de gener, després que un hongkonguès octogenari donés positiu per coronavirus, i l’èxode començava aquest dimecres després de la preceptiva quarantena. La Gran Bretanya, Hong Kong i Austràlia han organitzat vols xàrter, però el final sembla encara ben lluny. Londres aclaria als seus nacionals que encara no tenen garantida la tornada i els recomanava que continuessin al barco. És subjacent la por que en aquestes dues setmanes s’hagin produït contagis secundaris entre els viatgers asimptomàtics que han donat negatiu.

La massiva quarantena del creuer ha sigut escrutada com una prova per a futurs casos. El veredicte és un fracàs rotund: els 621 infectats el converteixen en el focus més gran fora de Hubei. Els experts debaten el protocol. Uns defensen una actuació quirúrgica amb aïllament dels viatgers amb símptomes. D’altres aposten per la quarantena radical perquè és la més eficaç si es fa bé.

Tot continuava igual

Però el Diamond Princess no resoldrà el conflicte doctrinal perquè es va fer malament. No hi haurà precisament poques crítiques: durant els primers dies es van mantenir les activitats de lleure a coberta i el personal sanitari només anava protegit amb màscares. Un metge japonès desplaçat al barco relatava a Youtube una situació que Paul Hunter, professor de Medicina de la Universitat d’East Anglia, considera «espantosa». Cita la doctora que va rebutjar el vestit protector al·ludint a la seva més que probable condició de contagiada quan la seva finalitat també és la de blindar els pacients. «Si un país educat i desenvolupat com el Japó no pot executar una quarantena, ¿quina esperança tenim amb altres països de la regió?», opina.

Un barco era, segons els experts, l’ecosistema idoni per a la transmissió del virus. La tripulació ha continuat compartint habitacions i menjador, cosa que ha generat dubtes sobre l’eficàcia de la quarantena. Només els passatgers han estat confinats a les cabines, amb breus permisos per passejar a coberta i amb ordres de mantenir una distància de dos metres amb la resta. Els seus testimonis a les xarxes socials descriuen la imbatible ansietat per viure en una presó flotant. «Han sigut sotmesos a un estrès psicològic enorme: veien com augmentaven els contagis cada dia, no sabien què els passaria ni quan els deixarien sortir. Això debilita el sistema immunològic i facilita el contagi», aclareix Antoni Trilla, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic.

«No n’és una garantia»

Notícies relacionades

La quarantena no ha servit per evitar els contagis al barco i, sense mesures addicionals, tampoc al món. «La prova negativa podria ser falsa, potser tenen una càrrega vírica insuficient per donar positiu. No n’és una garantia; de fet, vist el volum d’encomanats, és probable que ho estiguin. Haurien d’estar obligats a una altra quarantena», adverteix Trilla.

Tòquio defensava aquesta setmana la mesura davant les acusacions i apel·lava a la comprensió. «Les evidències epidemiològiques mostren que l’estratègia ha funcionat. «Gairebé 4.000 persones s’han quedat en un barco que no està dissenyat per a un aïllament durant setmanes, i aquest era un desafiament enorme», va afirmar Shigeru Omi, president de l’Organització de Salut Nacional. Altres científics consideren que la quarentena ha sigut dramàtica i esperonada pel pànic. Però el pànic és comprensible a Tòquio quan perfila la preparació dels Jocs Olímpics i se succeeixen les cancel·lacions d’esdeveniments internacionals.