EN EL CONSELL DEL DIA 3
La imminent llei del 'Només sí és sí' inclourà centres d'assistència per a víctimes 24 hores
Montero confirma que la norma s'aprovarà dimarts que ve, una vegada superades les friccions que ha provocat en el Govern
La llei busca prevenir i reparar les afectades per agressions sexuals, assetjament, extorsió, mutilació i matrimonis forçats
zentauroepp52459651 irene montero200224123941 /
La llei de garantia integral de la llibertat sexual, la coneguda com a llei ‘sí és sí’, s’aprovarà en el Consell de Ministres del pròxim dimarts i inclourà la implantació d’una «xarxa de serveis d’informació i assistència integral especialitzada» que inclourà els centres de crisi 24 hores recomanats pel Consell d’Europa, «la implantació progressiva del qual serà essencial per a la recuperació de les víctimes» de violacions i altres assetjaments sexuals, segons ha detallat Irene Montero en una compareixença a petició pròpia al Congrés dels Diputats.
Els esmentats centres atendran tant víctimes que han patit violència sexual en el passat com recentment i estan formats per equips multidisciplinaris. Ja existeixen a la Comunitat de Madrid i la idea és estendre’ls a la resta de regions.
La intenció del Govern amb la llei del ‘Sí és sí’ és canviar el paradigma contra les violències sexuals, com ja va succeir amb la norma contra la violència de gènere, de manera que es reconegui com a violència masclista, es previngui i es doni una resposta integral a les «agressions sexuals, a l’assetjament, a l’aguait, a l’extorsió sexual, a l’engany pederasta, a la mutilació genital femenina, a la infecció intencionada de malalties de transmissió sexual, al matrimoni forçat, al tràfic per raons d’explotació sexual i a les violències sexuals simbòliques», segons ha detallat Montero.
Les friccions en el Govern
La llei contra les violències sexuals, que acaba amb la distinció en el Codi Penal entre abús i agressió sexual i l’existència del delicte es basarà en el consentiment o no de la víctima, ha provocat friccions en el Govern, especialment entre el Ministeri d’Igualtat i el de Justícia o la vicepresidència de Carmen Calvo, però ja estan resoltes i per això la llei s’aprova el pròxim dimarts, abans del 8-M, com era intenció de Montero. Una vegada aprovada, la norma serà enviada als òrgans consultius, abans de tornar el Consell de Ministres per tramitar-se com a projecte de llei.
A més, la ministra ha detallat que es posaran en marxa plans de sensibilització en l’educació davant les violències masclistes, es crearan registres salarials en les empreses contra la bretxa salarial, s’aprovarà una llei de corresponsabilitat del temps i s’aprovarà la llei LGTBI abans de l’estiu.
La gestació subrogada
Notícies relacionadesQuant a la gestació subrogada, el Govern estudiarà portar a terme mesures per «frenar l’explotació reproductiva», entre les quals accions en contra de la publicitat de les agències que afavoreixen els ventres de lloguer, que segons Montero «no és acceptable», ja que a Espanya i, en gran part d’Europa, porten a terme una activitat que «no és legal».
Finalment, Montero ha destacat que el feminisme és «plural i divers», al ser preguntada per la decisió d’IU d’expulsar al Partit Feminista, per divergències d’aquest últim col·lectiu amb IU i Unides Podem quant a l’anomenada ‘llei trans’. «Per sobre d’aquestes diferències», el moviment ha «de mantenir-se unit en la defensa dels drets humans».
- Tomé tensa la selecció
- Els aliats faciliten a Ucraïna atacar Rússia amb els seus míssils més enllà de Kursk
- ‘Sport’ celebra la Gala Valors amb un gran acte a Madrid
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista