EPIDÈMIA
Coronavirus: mans netes a Montecarmelo
L'escola madrilenya amb un professor de primària encomanat redobla la higiene a les aules
La majoria de pares i mares assumeixen el cas amb calma i confien que no s'estengui

undefined52622745 madrid 04 03 2020 sociedad padres y alumnos del colegio sa200304122341 /
Montecarmelo és un barri de classe alta al nord de Madrid on es veu, com a la resta de la ciutat, gent gran amb mascaretes passejant els nets pel carrer i alguna mare agafant amb un mocador d’un sol ús el mòbil, aquest gran niu de microorganismes. Una de les escoles del barri, la catòlica i concertada Santa María la Blanca, amb alumnes des de l’escola bressol fins al batxillerat, està a la boca de tots els veïns. Un professor de primària, que feia uns dies que estava de baixa, ha donat positiu en el test de coronavirus. Quatre mestres més –els que tenien més tracte professional amb ell– estan en quarantena domiciliària.
La bulliciosa entrada a l’escola s’ha convertit aquest matí en un plató de televisió, amb la premsa palpant si hi havia por o no entre els pares i les mares. Eren pocs els que atenien els periodistes. Alguns adduïen presses per deixar a l’aula els seus fills uniformats i repentinats i anar corrents a la feina i d’altres fugien dels reporters com dels polls o el coronavirus. «Buscant carnassa», xiuxiuejava un pare.
Crema el xat
Fent honor al seu nom, la Caridad –mare de dos nens, de 6 i 7 anys– s’apiada de la premsa i es para per parlar serenament. Està tranquil·la. I també una mica farta de com s’estan traient les coses de polleguera, a la premsa, als xats de mares i a les converses de bar. «Hi ha malalties més greus i amb més índex de mortalitat. La vida segueix malgrat el coronavirus», remarca. A la Caridad la va posar nerviosa llegir ahir a la nit el comentari d’una mare al xat de classe. «Haurien d’evacuar l’escola i desinfectar-la. Jo no portaré el meu fill a classe». La Caridad li va preguntar que quants dies no el portaria, quatre o un mes, i que com compaginaria la feina amb el fet de tenir el fill a casa tot el dia. Va ser una de les poques veus histèriques en el xat de mares. La resta, comenta la Caridad, va tractar amb calma el tema i va assumir que la direcció de l’escola estava prenent totes les precaucions possibles.
A les precaucions, la direcció escolar les anomena ‘protocol’, una paraula tècnica que implica dues coses. La primera, seguir al peu de la lletra les indicacions de les autoritats sanitàries. La segona –derivada de la primera– obligar tots els alumnes i tot el personal a fer un gest senzill que salva vides i protegeix de malalties (amb coronavirus i sense): rentar-se les mans. A l’entrada, abans de dinar, després de menjar i cada vegada que sigui necessari. Rentar-se-les bé, en profunditat, amb el sabó i l’escuma inundant els dits entrellaçats. S’ho saben de memòria els alumnes, els pares i les mares. I això que alguna mare despistada es lamentava que el seu fill, d’uns quatre anys, portava a la cara i els llavis restes de l’esmorzar. «Tens la boca bruta, comencem bé avui», li xiuxiuejava mentre li fregava enèrgicament amb un mocador.
La direcció de l’escola també ha decidit prendre la temperatura als alumnes diverses vegades al dia, però només als que estaven a la classe del professor encomanat. A la resta li prendran només si el menor es troba malament o té algun símptoma «sospitós». I tot i que no hi hagi símptoma, ja se sap, a rentar-se les mans.
La Santa María la Blanca no és l’única escola de Madrid en alerta. Un nena de quatre anys escolaritzada a la Sagrados Corazones acaba de donar positiu en el test del coronavirus. El seu pare, acabat d’arribar d’un viatge a Itàlia, també. I la seva mare. Els tres es troben bé i estan en quarantena domiciliària.
- Funcionaris La Generalitat convocarà una oferta d’ocupació pública de més de 7.000 places
- Avenços mèdics El Clínic remet la meitat de casos de càncer sense opcions
- Famosos Antonio Orozco, durant un avançament del seu documental: "Estava a casa creient literalment que m'anava a morir"
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- Trump aplica un aranzel mundial del 10% i del 20% per a la UE
- La resposta La Lliga recorrerà de manera immediata la decisió del CSD sobre Dani Olmo i Pau Víctor
- Tribunals El TSJC permet a un pare personar-se per impedir l’eutanàsia del seu fill
- Ametller i l'empordanesa Arnall s’uneixen per "impulsar" el negoci de les carnisseries
- Una discussió en una fleca de l'Estartit per demanar una barra de pa en català acaba als jutjats
- ACTUALITAT BLAUGRANA El CSD dona la raó al Barça i permet que Dani Olmo i Pau Víctor acabin la temporada