CORONAVIRUS
València, l'escenari més enrevessat de les restriccions
L'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, demana una reunió urgent amb la consellera de Salut per parlar de les Falles
Tensa negociació per si es juga a porta oberta o tancada el partit de bàsquet entre el València i el Milà de dijous

zentauroepp52627152 soc valencia200304152240 /
Amb les Falles ja en marxa, la setmana gran de les festes a la cantonada i dos esdeveniments esportius amb equips del nord d’Itàlia, València s’ha convertit en l’escenari més enrevessat per aplicar restriccions en esdeveniments massius per provar de contenir l’avenç del coronavirus i també en el centre del debat sobre els matisos d’aquestes.
De moment hi ha en marxa una complicada negociació per definir si el partit entre el València Basket i l’Armani Milà d’aquest dijous es juga a porta tancada o amb públic local.
Davant de les primeres mesures restrictives i el primer mort amb coronavirus, l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, ha sol·licitat aquest dimecres «una entrevista amb la consellera de Salut perquè m’aclareixi tots els termes».
«No és perquè pensi que hi ha cap canvi significatiu però vull veure les novetats. Ahir ens vam assabentar passades les set que havia mort una persona i això són coses noves. Ells són els responsables, ho reitero, nosaltres farem el que diguin i no han plantejat res sobre les Falles, però sí que vull entrevistar-m’hi», ha afegit Ribó, que ha recordat que «la salut i la seguretat de les persones és el primer que cal garantir».
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha insistit que «la idea avui és que no hi hagi cap tipus de restricció a les Falles, ho hem dit amb total claredat». L’impacte econòmic i social de qualsevol canvi a les festes seria important.
Mirant a Itàlia
Però hi ha una realitat, i és que la ciutat té una estreta relació diària amb el nord d’Itàlia, entre altres coses, perquè arriben tres vols diaris només de Milà, que tradicionalment creixen aquest mes de març per l’impuls de les Falles.
Entre el 15 i el 19 de març del 2019, dels 268.724 estrangers que van ser a la ciutat, segons un estudi de l’Ajuntament, un 33,9% (91.111) van ser italians, el doble que alemanys, que van ser els segons que més van viatjar a la ciutat.
«És cert que tenim molts visitants italians, que els desitgem tenir en el futur, perquè no es tracta ara de posar fronteres, però és cert que cal prendre totes les mesures de prudència, tant des de l’origen com des d’aquí», ha explicat Puig.
«Les mesures han de ser acordades, consensuades, han de tenir un àmbit espanyol i a mi m’agradaria que fos europeu, perquè és l’única manera de ser eficaços en la lluita contra una malaltia de la qual sabem encara massa poc», ha afegit.

Cada dia, milers de persones, veïns de València i turistes, assisteixen a la ‘mascletà’ /
De moment, la ‘mascletà’ vertical de dissabte i la crida de diumenge van inaugurar els actes massius, que són en el centre del debat sobre les restriccions. Tot i que es multiplicaran a partir del divendres 13, des d’aquest dilluns passat i fins al pròxim dia 19, milers de persones es concentren cada dia a la plaça de l’Ajuntament per assistir a la ‘mascletà’.
Esport en suspens
Aquest mateix dimecres hi ha en marxa una tensa negociació sobre si l’enfrontament de l’Eurolliga de bàsquet d’aquest dijous entre el València Basket i l’Armani Milà s’ha de jugar a porta tancada, com al principi va establir el Ministeri de Sanitat, o es pot jugar amb públic.
Després de l’anunci ministerial, el club valencià va fer públic un comunicat en què va recalcar que, com que el criteri per disputar-los sense aficionats és que es tracti d’«esdeveniments professionals en què s’espera una alta presència d’aficionats que provinguin de les zones de risc» (segons l’anunci de Sanitat), entenien que el seu partit quedava fora d’aquest àmbit.
L’entitat, que té 7.750 socis i un pavelló de 8.000 espectadors, només havia venut 74 entrades i va afirmar, sense aclarir com ho havia esbrinat, que totes s’havien venut «a públic local». «L’enfrontament pot celebrar-se amb normalitat», va afirmar el club, que ha rebut el recolzament exprés de l’Eurolliga perquè així sigui.
Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, ha assenyalat que «els esdeveniments dirigits a població espanyola no són de risc».
Notícies relacionadesPerò el Consell Superior d’Esports ha donat per fet, malgrat tot, que es disputarà sense públic. Es jugarà «sí o sí a porta tancada», ha assenyalat la seva presidenta, Irene Lozano.
Un altre dels partits que, segons l’ordre ministerial, s’ha de jugar a porta tancada és el València-Atalanta, de la Liga de Campeones, del dia 10 de març. Per a aquest partit sí que hi ha almenys 2.377 entrades venudes a seguidors del club italià, i el club de Mestalla ha proposat que només puguin entrar els seus socis a l’enfrontament.
- Xarxa elèctrica ¿Què és el zero energètic, la principal hipòtesi de l'apagada generalitzada?
- Tall del subministrament elèctric Apagada generalitzada a Espanya: ¿què ha passat amb la llum?
- Apagada massiva La llum també se'n va a Portugal en una apagada que afecta Europa
- Xarxa elèctrica Les causes de l'apagada massiva a Espanya i Portugal
- D’Olot a l’armada japonesa