SOL·LICITA UN FONS DE CONTINGÈNCIA
Andalusia obre la porta a prendre mesures per Setmana Santa pel coronavirus
«Si demà s'ha de prendre qualsevol decisió, la que sigui, per part d'aquest Govern, la prendrem», afirma la Junta
L'executiu regional demana al Govern un fons de convergència per afrontar les despeses i que coordini les mesures amb les autonomies
52703908 60 /
L’evolució de l’epidèmia del coronavirus preocupa Andalusia, que es prepara ja per acollir en menys d’un mes les multitudinàries concentracions que provoca la Setmana Santa, ja sigui per les processons o el descans a les platges. La influència del virus inquieta també en carreres populars, fires o fins i tot la final de la Copa del Rei. [Seguiu l’última hora del coronavirus, en directe].
L’executiu andalús ja suggereix que la crisi sanitària tindrà el seu reflex en aquests esdeveniments, i obre la porta a mesures excepcionals. «Si demà s’ha de prendre qualsevol decisió, la que sigui, per part d’aquest Govern, la prendrem», va concloure el vicepresident de la Junta, Juan Marín (Cs), «perquè és el que un Govern responsable ha de fer». La Junta vol que, en qualsevol cas, l’Executiu central agafi les regnes i coordini les mesures que s’han d’adoptar entre les diferents comunitats autònomes a causa de la interrelació entre totes, mentre sol·licita un fons de contingència per afrontar les despeses del coronavirus.
Marín no va voler esmentar expressament cap d’aquests esdeveniments que «per les dates en què som, molts tenen al cap i es poden veure afectats». Però està clar que es troba en joc una de les activitats de més transcendència a Andalusia: una tradició religiosa implantada a tota la regió que, a més, es converteix en un potent incentiu econòmic.
Les dues dimensions ja s’estan veient perjudicades, ja que moltes confraries i germandats han prohibit els besamans i besapeus de les figures que prendran part en les processons de la setmana de la Passió, però a més les últimes dades constaten la baixada de les reserves turístiques per a les pròximes setmanes per l’evolució del virus. A la Setmana Santa, que congrega visitants de tot el món a la regió, se sumen en qualsevol cas altres esdeveniments extraordinaris com la final de la Copa del Rei prevista per al 18 d’abril.
Decisions «del calibre que siguin»
«No es poden prendre decisions ni precipitades, ni urgents ni alarmistes», va concedir Marín al final de la roda de premsa posterior al Consell de Govern d’aquest dilluns, «però lògicament cal garantir sempre la salut dels ciutadans». «I si demà cal prendre qualsevol decisió, sigui del calibre que sigui, la prendrem, però sempre atenent els criteris professionals i amb la premissa de mantenir per damunt de tot i salvaguardar la salut dels andalusos, no els càpiga el menor dubte», va prosseguir.
El Govern andalús va remarcar que des de l’inici de l’epidèmia a la regió «es van prendre totes les mesures necessàries per poder afrontar qualsevol eventualitat», per la qual cosa el vicepresident va voler enviar un missatge de tranquil·litat. «Preocupació, per descomptat, però també preparats per a qualsevol eventualitat», va postil·lar, deixant clar que qualsevol mesura dependrà de l’evolució del virus a Andalusia. I va provar d’emmarcar qualsevol actuació en un context de normalitat en la resposta a l’epidèmia, recordant que en altres comunitats s’han tancat escoles i centres de gent gran o ajornat carreres populars.
Reducció del 0,2% del PIB andalús
En aquest sentit, el portaveu de l’Executiu andalús, Elías Bendodo, va reclamar al Govern central que «faci un pas endavant» i «no delegui les decisions» en les diferents comunitats, perquè «estan enganxades unes a les altres, i el que passa a Extremadura afecta Andalusia». Per aquesta raó, Andalusia reclamarà la convocatòria d’un Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) perquè es posi en marxa un fons de contingència que permeti afrontar la despesa extraordinària que les regions han d’afrontar amb motiu de l’expansió del coronavirus.
Notícies relacionadesL’impacte del coronavirus en l’economia andalusa s’estima entorn d’una reducció del 0,2% del PIB, segons les dades provisionals que maneja la Junta. No obstant, d’acord amb els informes mundials, l’executiu regional ja maneja dos possibles escenaris d’impacte del coronavirus. Un, segons va detallar el conseller d’Economia Rogelio Velasco, que la malaltia es contingui bàsicament dins de la Xina i afecti sobretot, però de manera reduïda els països del sud-est asiàtic, Japó, Austràlia... «En aquest cas la reducció del PIB i del comerç mundial seria del 0,5%», va assenyalar Velasco.
L’altra alternativa és més dura, i contempla que el virus s’estengui ràpidament per Europa i Llatinoamèrica, «aquí serà clau el grau d’interrelació comercial i financer amb els diferents països». En el cas andalús, la relació és intensa amb la UE, que absorbeix el 61% de les exportacions i envia el 71% dels turistes que visiten Andalusia. En canvi, l’activitat amb la Xina només suposa un 5% de les exportacions andaluses. «Si afectarà l’economia andalusa és perquè a la UE hi ha una catàstrofe, si no, no», va agregar Velasco.
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi