EPIDÈMIA GLOBAL
Coronavirus: ¿Per què és tan important rentar-se les mans?
L'explicació és científica: el sabó destrueix la capa de greix que protegeix el virus i que li permet sobreviure i propagar-se
04 March 2020, England, London: A person uses soap before washing their hands, amid the outbreak of Covid-19 (coronavirus). Photo: Philip Toscano/PA Wire/dpa /
Una de les mesures per prevenir el coronavirus en què més insisteixen les autoritats sanitàries de tot el món és rentar-se bé les mans. Però, ¿per què aquesta acció és tan important? Més enllà de la lògica i el sentit comú de la higiene, hi ha una explicació científica que té a veure amb l’hàbitat que necessita el coronavirus.
L’explicació, resumida, és que un dels elements que forma el coronavirus és una membrana de greix que el protegeix i que li permet sobreviure i propagar-se. Aquesta membrana de greix té un enemic mortal: el sabó. El sabó desfà tota l’estructura d’aquesta capa de greix i impedeix que el virus pugui sobreviure.
Aquest és el superficial resum de la pedagògica explicació que Paul Thordarson, professor de l’Escola de Química de la Universitat de Nova Gal·les del Sud (Austràlia), ha fet en un fil que s’ha viralitzat ràpidament a Twitter.
1/25 Part 1 - Why does soap work so well on the SARS-CoV-2, the coronavirus and indeed most viruses? Because it is a self-assembled nanoparticle in which the weakest link is the lipid (fatty) bilayer. A two part thread about soap, viruses and supramolecular chemistry #COVID19 pic.twitter.com/OCwqPjO5Ht
— Palli Thordarson (@PalliThordarson) 8 de marzo de 2020
A Espanya, el periodista i físic Alberto Sicilia (@pmarsupia) ho ha relatat en un fil en castellà.
“Lávate bien las manos”. Este es el consejo que habéis escuchado muchas veces estos últimos días.
— Principia Marsupia (@pmarsupia) 8 de marzo de 2020
Pero, ¿por qué lavarse las manos con jabón es tan efectivo contra el coronavirus?
Detrás de este consejo hay una ciencia fascinante! (HILO / 👇)
Anem per parts. El coronavirus està format per tres elements bàsics: l’ARN o material genètic, proteïnes que li permeten introduir-se a les cèl·lules humanes i lípids, que formen una membrana de greix, una espècie d’«abric al voltant del virus» que actua «com a protecció i per ajudar-lo en la seva propagació i invasió cel·lular», explica molt gràficament Thordarson.
Les mans, autopista del virus
La pell és la superfície ideal per a un virus. I és aquí on resulta clau el sabó. Les molècules de sabó s’enganxen a l’embolcall de greix i destrueixen tota l’estructura que afavoreix la propagació.
¿I per què les mans? Perquè les mans són la via d’entrada del virus al cos humà. El coronavirus pot estar actiu durant unes hores fora del cos en funció de la superfície. Diàriament, cada minut, cada segon, toquem tota mena de superfícies on pot trobar-se el virus. Si tenim el virus a les mans encara no estem infectats, perquè el virus és fora del cos. Però amb les mans acostumem a tocar-nos la boca, el nas, els ulls (es calcula que ens toquem la cara una vegada cada 2-5 minuts), i per allà sí que pot colar-se el virus. També a través de les salutacions amb les mans podem transmetre el virus.
L’aigua sola, adverteix Thordarson en el seu fil, no és suficient per «desenganxar» el virus de la pell. És necessari el sabó, que conté unes molècules que competeixen amb lípids del virus, adherint-se a tota la capa de greix del virus i eliminant-la. Així que a rentar-se bé i repetidament les mans.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"