EFECTES DE L'EPIDÈMIA

Tot Itàlia, confinada pel coronavirus

El primer ministre decreta una mesura extraordinària que entra en vigor aquest dimarts

italia / periodico

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

Aquest dilluns el president del Govern Giuseppe Conte ha anunciat que «tot Itàlia es converteix en zona protegida», cosa que en altres termes significa «zona vermella», a causa de l’avançament del Covid-19 o coronavirus. És a dir, Itàlia sencera passa a estar en quarantena.

Les normes decretades dissabte per a tres autonomies i 14 províncies del nord «s’esten a tot el país», ha afirmat. L’afectació més important que patiran els ciutadans és que aquestes normes contemplen explícitament que «els trasllats només es permetran per tres raons: per treballar, per necessitat i per salut». Qualsevol persona que es desplaci mitjançant aquestes premisses haurà d’entregar un autocertificat la falsificació del qual constituirà un delicte penal.

Les escoles i universitats es mantindran tancades a tot el territori nacional «fins al tres d’abril», és a dir abans de les vacances de Setmana Santa, així que és molt probable que el període s’ampliï fins després de Pasqua.

El decret preveu prohibir els actes públics, tancar cines, teatres, gimnasos i discoteques fins al 3 d’abril. 

El decret del Govern, que sortirà publicat aquest dimarts al BOE italià, preveu que també es cancel·lin totes les manifestacions esportives, així com les misses i els funerals. «No existeix cap raó per la qual puguin prosseguir les manifestacions esportives», ha dit Conte.

«Els nostres costums han de canviar ara pel bé de les nostres persones estimades, els nostres pares i avis, ho hem de fer immediatament», ha afirmat Conte. Utilitzant una expressió o ‘etiqueta’ posada en voga en els dos últims dies per artistes i cantants, el polític ha afegit que les mesures preses «es poden sintetitzar en ‘joemquedoacasa’».

El decret també prohibeix qualsevol tipus de reunió de persones, tant en circumstàncies públiques com privades. És a dir, que es prohibeixen les assemblees d’empresa, les associacions, els clubs, les comunitats de veïns... i qualsevol reunió que s’hi assembli. «Som conscients de com de difícil serà canviar els nostres costums», ha dit Conte, remarcant que entén «les famílies, els joves, tot i que es tracta de costums que amb el temps es podran modificar.

Decisió consensuada

La decisió presa pel govern s’ha consultat prèviament amb tots els presidents autonòmics i amb el president de la República, Sergio Mattarella.

El decret no contempla cap limitació dels transports públics, «per garantir la continuïtat del sistema productiu i permetre que les persones puguin anar a treballar».

L’ampliació a tot el país de les mesures previstes només per al nord pot comportar, segons indiquen les primeres avaluacions, un augment del dèficit del 2,2% al 2,5%. Dilluns a la tarda la borsa de Milà, la pitjor d’Europa, es va tancar amb pèrdues de l’11%. Itàlia no hauria de tenir problemes amb la Unió Europea per un augment del dèficit, després que des de Brussel·les s’informés que «es concedirà la màxima flexibilitat possible».

Durant aquest dimarts, el Govern mantindrà converses amb els partits de l’oposició, que són conservadors i de dretes, per discutir les mesures econòmiques que l’Executiu ha de prendre en els pròxims dies. «És just que els partits de l'oposició s’hi impliquin, tot i que la responsabilitat del govern és nostra, però tots ens trobem a la mateixa barca», ha afirmat Conte.

Les mesures contemplaran recolzaments per a les pimes, els assalariats, els autònoms i altres sectors laborals. Es tracta d’un paquet econòmic d’uns 7.500 milions d’euros, que se suma als 1.500 ja pressupostats amb el primer dels decrets sobre l’emergència.

Altres mesures econòmiques

Aquest pròxim decret també contemplarà ajornaments del pagament d’impostos, devolucions del 100% de les despeses ja efectuades per participar en fires nacionals i internacionals i formes de devolució indirecta d’altres impostos, que pràcticament es transformaran en crèdits fiscals a favor de les empreses.

Notícies relacionades

Des de dissabte, quan el Govern va limitar els desplaçaments al nord d’Itàlia, s’estima que unes 7.000 persones han viatjat de sobte cap al sud, o bé a segones vivendes en altres parts del país, cosa que ha provocat un augment exponencial dels encomanats al sud. Fins ara aquella zona havia quedat gairebé indemne de contagis.

Fins dilluns a la nit, segons Protecció Civil, els contagiats ascendien a gairebé 8.000 (mil més en un sol dia), els morts eren més de 460 –d’una mitjana d’edat de 81 anys– i els que havien superat el coronavirus eren més de 720.