L'OFENSIVA CIENTÍFICA
Almenys 30 medicaments i quatre vacunes intenten frenar el coronavirus
Fàrmacs antivirals contra l'Ebola i el VIH s'estan assajant contra el Covid-19
La recerca d'un antídot no ha començat de zero, fet que podria reduir els terminis, segons els experts
52289337 60 /
Mentre el nombre de persones encomanades per coronavirus continua creixent exponencialment, múltiples centres d’investigació busquen contra rellotge possibles tractaments i vacunes que ajudin a aturar la malaltia que es va originar a la Xina i a la qual el món intenta guanyar la batalla.
Segons la informació recopilada per les tres grans federacions de la indústria farmacèutica, la internacional Ifpma, l’europea Efpia i la nord-americana Phrma, junt amb les dades ofertes per l’Associació de la Indústria Farmacèutica de Corea (Krpia), en aquests moments estan sent provats almenys 30 medicaments antivirals 30 medicaments antiviralsper comprovar la seva eficàcia contra el Covid-19 i fins a quatre companyies farmacèutiques estan investigant una possible vacuna, intents als quals cal sumar els assajos duts a terme pel sector públic.
Entre els medicaments a utilitzar, hi ha antivirals que ja han provat el seu èxit contra l’Ebola i el VIH, que han començat ràpidament els assajos clínics i la revisió de la literatura per al seu ús urgent contra el Covid-19.
Immunoteràpics i plasma sanguini
Una altra línia d’investigació inclou inhibidors ACE (enzim convertidor d’angiotensina), inhibidors de la proteasa i fàrmacs immunoteràpics, l’activitat dels quals s’està comprovant, «rellevant» per fer front al coronavirus, segons va informar l’espanyola Farmaindustria aquest dilluns.
A més, la japonesa Takeda està iniciant el desenvolupament d’un fàrmac derivat del plasma sanguini, la globulina hiperimmune policlonal, per tractar els individus que pateixin alt risc de contreure la nova malaltia.
D’altra banda, un grup de laboratoris està abocant tots els seus esforços en el desenvolupament d’una vacuna. «Abans de la seva aparició al desembre, el Covid-19 era desconegut. Només un mes després, compartir el genoma d’aquest nou virus dins de la comunitat científica ha permès als investigadors començar ràpidament les primeres etapes d’investigació i desenvolupament per trobar una vacuna que pugui protegir-nos d’aquest nou coronavirus», ha ressaltat el director general de la Federació Internacional de la Indústria Farmacèutica, Thomas Cueni. Segons els científics, l’epidèmia de SARS (Síndrome Respiratòria Aguda Severa) el 2003 va permetre desenvolupar tecnologies avançades que poden adaptar-se ara per trobar l’antídot contra el Covid-19.
«Els terminis de la vacuna es reduiran»
«Les companyies biofarmacèutiques han mobilitzat els seus investigadors i han revisat les seves prioritats per alliberar els seus equips i deixar-los treballar en el Covid-19. Els experts coincideixen que serà necessari aprendre a viure amb aquest virus i que no desapareixerà a curt termini. Per això és essencial treballar en el desenvolupament d’una vacuna. Afortunadament, no estem començant des de zero. Normalment, el procés per desenvolupar una vacuna des de zero pot portar deu anys, fins i tot més, però gràcies a una col·laboració sense precedents entre actors privats i públics, els terminis es reduiran», ha pronosticat Thomas Cueni.
Notícies relacionadesExemple d’aquesta col·laboració pública i privada és la Iniciativa Europea de Medicaments Innovadors, un programa finançat al 50% entre la Comissió Europea i l’Associació Europea de la Indústria Farmacèutica Innovadora, que busca un possible tractament entre petits grups i centres d’investigació d’universitats i petites i mitjanes empreses.
Les iniciatives espanyoles
A la recopilació realitzada per la indústria s’hi ha de sumar l’aliança entre IrsiCaixa, el Barcelona Supercomputing Center (BSC) i el Centre d’Investigació en Sanitat Animal (IRTA-CreSA) per investigar conjuntament fàrmacs i també una vacuna, amb finançament públic i privat, que podria donar els primers fruits en uns tres mesos. Així mateix, el Centre Nacional de Biotecnologia del CSIC treballa, junt amb científics de diversos països, en la consecució d’una vacuna, si bé, els seus investigadors han avisat que «trigarà a arribar bastants mesos».
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista