Els germans Roca, Miquel Barceló i els pares de Guillem Agulló, Creus de Sant Jordi

El Govern també reconeix educadors com Jordi Monés o Josep Maria Monferrer, historiador de la Mina

Una seqüència del documental ’El somni dels germans Roca’.

Una seqüència del documental ’El somni dels germans Roca’.

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El Govern ha concedit les Creus de Sant Jordi, el guardó anual que distingeix persones i entitats que han destacat «pel seu servei a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural». A proposta de la Conselleria de Cultura, s’han guardonat 30 personalitats i 15 entitats, entre els quals figuren el pedagog Jordi Monés, Josep Maria Monferrer mestre jubilat i apassionat historiador informal de la Mina, o el filòleg Josep Maria Nadal.

Entre elles destaquen els germans Roca, d’El Celler de Can Roca, «per la seva tasca en el terreny de la innovació, la formació i els projectes de responsabilitat social. També ha sigut guardonat l’artista plàstic mallorquí Miquel Barceló, «per la qualitat i per la fabulosa projecció de la seva obra», així com la pianista Àngels Alabert, l’enginyer industrial Josep Amat, el poeta Antoni Canu, la biòloga Purificació Canals, l’historiador de l’art Eduard Carbonell, la coreògrafa Sol Picó, la dissenyadora Miriam Ponsa i l’esportista Laia Sanz, entre d’altres.

Més guardonats en aquesta edició són la pintora Roser Bru, la historiadora Martina Camiade,  la bioenginyera Teresa Capell,  l’actriu i directora escènica Imma Colomer, el lingüista Maria Josep Cuenca o el sociòleg Joan Estruch.

A la llista s’hi sumen el músic Jordi Fàbregas, l’economista Jordi Galí, l’assistenta social Rosa Maria Garriga, el músic Gerhard Grenzing, l’arxiver Mossèn Benigne Marquès, l’empresària Anna Mercadé o el dirigent esportiu Pere Miró.

Reconeixement a Guillem Agulló

Notícies relacionades

El guardó també s’ha concedit a Carme Salvador i Guillem Agulló, pares de Guillem Agulló, que va ser assassinat a mans d’un neonazi el 1993. «Amb les accions i la seva actitud exemplar han ajudat a visualitzar la memòria de les víctimes dels crims d’odi a l’Estat espanyol», resumeix la Generalitat a l’hora de descriure els motius d’aquest guardó.

Pel que fa a les entitats i les iniciatives, han rebut la Creu de Sant Jordi les aules d’extensió universitària per a la gent gran de la UB, la federació d’entitats excursionistes, la fundació sanitària Sant Pere Claver i l’associació cultural del gremi de pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre, així com Pallassos sense fronteres i el Taller Àuria, empresa d’economia social que recolza persones amb dificultats, riscos d’exclusió o vulnerabilitat a Igualada.