PROVA 'ONLINE' PER ACLARIR DUBTES
¿Tinc coronavirus? Com saber quan s'ha de demanar un test de diagnòstic
La Conselleria de Salut llança un test 'online' per explicar quan hi ha risc real d'infecció i com actuar davant d'un possible contagi
Les autoritats sanitàries demanen fer un ús responsable dels telèfons d'emergència per evitar el col·lapse dels centres sanitaris
coronavirus-4833754 1920
Per diagnosticar un cas de coronavirus és necessari fer una prova específica en la qual s’analitza el material genètic del patogen, concretament l’ARN. L’examen consisteix en l’anàlisi d’una mostra obtinguda a partir de material de la cavitat bucal, que triga unes quatre hores fins a donar un resultat. Ara per ara, la recomanació general de les autoritats sanitàries espanyoles és que aquesta mena de proves només s’han de fer a les persones que hagin estat en alguna de les zones afectades pel brot, que hagin tingut contacte amb un cas confirmat i que, a més, hagin tingut símptomes sospitosos. Només si es compleixen aquests supòsits s’aconsella fer una prova de diagnòstic.
Davant la preocupació i els dubtes de la ciutadania sobre l’evolució de la pandèmia, la Conselleria de Salut de la Generalitat ha habilitat un portal per resoldre dubtes sobre com actuar davant d’una sospita de contagi. En aquest portal, a més de proporcionar informació sobre l’evolució de l’epidèmia al territori, s’explica en quines situacions convé sol·licitar atenció mèdica, quan és necessari quedar-se en quarantena i en quan es pot continuar fent vida normal. Abans de trucar al 061, les autoritats sanitàries catalanes demanen que es faci aquest test ‘online’ de només tres preguntes.
Ara com ara, donada l’allau de consultes i la situació límit en la qual estan els centres sanitaris, només es realitzaran proves diagnòstiques per al Covid-19 a les persones que compleixin aquests tres requisits.
¿Has viatjat a alguna de les zones afectades pel brot en els últims 14 dies?
El primer factor a tenir en compte és si s’ha viatjat, en les últimes dues setmanes, a alguna de les zones en les quals s’ha detectat un brot de coronavirus. Ara com ara, això inclou Espanya (les comunitats autònomes de Madrid i la Rioja, els municipis de Labastida i Vitòria-Gasteiz del País Basc, i totes les zones en les quals s’hagi detectat un brot significatiu), Itàlia (tot el país), França (les zones de l’Alt Rin i l’Oise), Alemanya (la zona de Heinsberg), la Xina (totes les províncies, incloent-hi Hong Kong i Macau), el Japó (illa de Hokkaido), Singapur i l’Iran. Donada la contínua evolució de l’epidèmia, consulti aquí l’última hora de les zones afectades.
¿Has estat en contacte amb alguna persona diagnosticada amb coronavirus?
Això inclou viure al mateix lloc que algú que hagi donat positiu al test de Covid-19, haver estat a menys de dos metres d’aquesta persona durant més de 15 minuts, tenir contacte directe cara a cara amb algun infectat, si un pacient diagnosticat ha tossit a prop teu o si s’ha estat en contacte amb les secrecions d’algú que hagi sigut encomanat (mucositat, saliva, excrements, orina, sang i vòmits).
¿Tens símptomes sospitosos?
En aquest cas, com que el coronavirus presenta símptomes similars als d’una grip, els senyals d’alerta són febre, tos, dificultat respiratòria i malestar general. Però ara per ara, les autoritats sanitàries catalanes insisteixen que si no es compleixen els dos requisits anteriors no hi ha de què alarmar-se.
Què fer i com actuar davant d’una sospita de coronavirus
Si es compleixen dos o tres d’aquests requisits, s’aconsella posar-se en contacte telefònic amb les autoritats sanitàries locals. En el cas de Catalunya, trucant al 061 o al centre d’atenció primària de referència de cada localitat. Davant d’una sospita de contagi se suggereix evitar el contacte amb altres persones. Per això mateix no s’aconsella anar presencialment ni als centres sanitaris, ni a la farmàcia, ni a l’hospital.
Si no s’ha estat en cap zona de risc, no s’ha tingut contacte amb un cas sospitós o confirmat i no s’han tingut símptomes; res indica que s’hagi de témer per un eventual contagi. Tot i així, les autoritats sanitàries recorden que s’han de continuar implementant mesures de prevenció per evitar la propagació del patogen. Entre les quals destaca unes pautes higièniques correctes (que inclouen rentat de mans adequat i freqüent, sobretot en cas de contacte amb persones malaltes), tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb l’interior del colze quan es tus o s’esternuda, evitar el contacte pròxim amb persona que pateixen afeccions respiratòries agudes i presentar símptomes com a tos, esternuts o expectoracions; i evitar compartir menjar i coberts sense netejar.
Recomanacions generals per a la població
Notícies relacionadesPer això, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha fet una crida «que es faci un ús responsable del 061» i ha recordat que els ciutadans poden trucar als seus ambulatoris per a qualsevol dubte i que, en el cas d’emergències greus i de risc vital, el telèfon recomanable és el 112.
L’objectiu d’aquestes recomanacions, i de les altres mesures de prevenció dictades en els últims dies per les autoritats sanitàries, és frenar l’expansió del coronavirus i evitar el col·lapse sanitari.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació