durant 15 dies

Coronavirus: Catalunya prohibeix les reunions de més de 1.000 persones en espais tancats i oberts

El Govern anuncia noves restriccions després de passar de la fase de prealerta a la d'alerta

Torra avisa que no descarta mesures més dràstiques en els pròxims dies

zentauroepp52688063 marcha200309104923

zentauroepp52688063 marcha200309104923 / OSCAR DEL POZO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern ha prohibit les concentracions de més de 1.000 persones, ja siguin en espais tancats o obertsCatalunya. Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Quim Torra, en una compareixença aquest matí en què ha informat que es passa de la fase de prealerta a la d’alerta i ha avisat que «és possible que en les pròximes hores s’hagin de prendre mesures més dràstiques i contundents que fins ara». [Seguiu tota l’actualitat sobre el coronavirus | Últimes notícies en DIRECTE]

El president català ha comparegut en una roda de premsa al Palau juntament amb el conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés, després d’haver encapçalat, a primera hora, la reunió del Comitè Tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) pel coronavirus. La mesura s’aplicarà a partir de demà, 12 de març, i s’allargarà un mínim de 15 dies, prorrogables segons les circumstàncies. Aquesta prohibició inclou tots els esdeveniments esportius, d’oci (com ara concerts) i religiosos, entre d’altres. 

A més, la mesura també restringeix les reunions amb menys de mil persones. S’hauran de dur a terme amb una ocupació màxima d’un terç de l’aforament dels recintes que les acullin, de manera que es respecti una distància suficient entre els assistents. 

Una altra de les decisions preses en la reunió d’aquest matí del Procicat és que els esdeveniments esportius, professionals o no professionals, se celebrin a porta tancada. Torra també ha informat que en les competicions esportives en què participin menors d’edat aquests podran anar acompanyats. 

Pla econòmic

Torra també ha explicat que ha demanat al vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, que «elabori un pla de mesures per pal·liar» els efectes econòmics que pugui generar la crisi del coronavirus i que l’Executiu destinarà «una partida extraordinària» al Departament de Salut, amb una quantia que no ha concretat. «El Govern anirà prenent totes les mesures necessàries imprescindibles per disposar dels recursos per finançar les polítiques públiques extraordinàries» per afrontar la situació, ha afegit.

Així, en les pròximes hores també es dictaran recomanacions per al personal de l’administració pública, i el president ha anunciat que el personal d’emergències i els que cuidin persones grans i menors no podran assistir a congressos o jornades, per protegir-los de possibles contagis. Aquestes mesures se sumen a les ja anunciades ahir, en les quals el Govern va optar per limitar activitats extraescolars en cas que en aquestes participin alumnes de més d’un centre. L’Executiu ha frenat així mateix la participació d’alumnes –d’universitat o formació professional– en pràctiques en centres sanitaris, tal com ja van acordar ahir les universitats catalanes amb facultats de Medicina i Ciències de la Salut. 

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que Catalunya continua en la fase de contenció i en una situació «que entenem favorable», ja que s’ha aconseguit establir la línia de transmissió epidemiològica de la gran majoria dels infectats excepte en dos casos, que s’investiguen. Tant la consellera com el director de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, han insistit a demanar la «corresponsabilitat» dels ciutadans en el compliment de les mesures cautelars que avui dimecres ha pres el Govern català.

Notícies relacionades

Pel que fa al possible ajornament de les operacions quirúrgiques no urgents, Vergés ha indicat que haurà de ser cada centre hospitalari qui gestioni i reprogrami aquestes intervencions, si així es considera convenient. També s’està treballant, ha apuntat Vergés, en l’establiment d’una xarxa de llits per a malalts crítics pel Covid-19, com ja es fa amb la bronquiolitis cada hivern.

Per evitar contagis al transport col·lectiu públic, la consellera ha demanat que s’intensifiqui la higiene en aquests espais i que les freqüències dels combois d’autobús, metro i Rodalies augmentin, tot i que no ha precisat si aquestes mesures ja s’han reclamat als diferents operadors d’aquests transports.