MODEL MATEMÀTIC

Un mapa prediu el risc de coronavirus a Espanya d'avui a quatre dies

Investigadors de la URV i de la UniZar elaboren un model matemàtic que conté dades de mobilitat, del cens municipal i de la dinàmica dels contagis

mapa-predictivo-viruspok

mapa-predictivo-viruspok

1
Es llegeix en minuts
Efe

Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona i de la Universitat de Saragossa (UniZar) han creat un mapa basat en un model matemàtic que prediu el risc epidèmic del coronavirus d’avui a quatre dies a Espanya.

El mapa és el resultat d’un model matemàtic que conté les dades de mobilitat, del cens dels municipis d’Espanya i la dinàmica dels contagis produïda pel SARS-CoV-2. El mapa de risc que es genera amb aquest model produeix un indicador per terme municipal de la fracció de la població que s’estima que pot haver contret la infecció del SARS-CoV-2 per contagi comunitari

El mapa, consultable per municipis a http: //deim.urv.cat/~alephsys/COVID-19/spain/es/index.html, calcula les probabilitats de contagi en cada municipi en funció dels paràmetres epidèmics coneguts d’aquest virus i la mobilitat interurbana de la població activa i permet extrapolar diversos dies per motoritzar l’evolució d’aquest risc.

Segons ha explicat l’investigador del grup Alephsys Lab de la URV, Álex Arenas, coordinador del projecte, les actualitzacions es van aturar el dia 3 de març per la impossibilitat de comptar amb dades oficials sobre la residència dels nous casos detectats. «Durant aquest temps l’equip de recerca ha estat treballant per comprovar la qualitat dels resultats del model a partir de les dades importades exclusivament, és a dir, sense necessitat d’incorporar els casos autòctons», ha dit Arenas.

Notícies relacionades

D’altra banda, Jesús Gómez-Gardeñes, coordinador del projecte a la UniZar, ha destacat que han pogut comprovar que el model «ha anat construint mapes de risc d’aquests dies passats compatibles amb l’evolució dels casos observats, que indica que el nombre de contagis autòctons augmenta i el model, fins ara, és capaç de generar-se sense necessitat de dades sobre casos importats». 

Els investigadors adverteixen de les limitacions del model: no prediu la importació de casos internacionals i assumeix els paràmetres epidemiològics reportats fins al moment, però aquests poden anar variant en funció dels estudis epidemiològics, i el model assumeix com a invariables les dades de mobilitat registrades a l’INE.