ALERTA SANITÀRIA
Salut estudia ajornar també cirurgies no urgents
L'ICS insta als hospitals i els CAPs a ajornar proves i visites
Els metges catalans reclamen una injecció de diners en la sanitat pública per afrontar la situació
zentauroepp52731960 barcelona 11 03 2020 tema coronavirus en barcelona unos paci200311113354 /
Salut ha anunciat que està estudiant que «determinats hospitals reprogramin certes cirurgies si no són urgents». La directora de l’àrea sanitària del Servei Català de la Salut (CatSalut), Xènia Acebes ha anunciat aquest dimecres que «partint de l’experiència d’altres països, hem pres unes mesures organitzatives per protegir els professionals i oferir l’atenció que les persones necessitin».
En el cas de l’atenció primària, es «fomenten tots els canals no presencials (telèfon) i s’ajornen les proves que representin més risc de contagi», ha afirmat Acebes. «També ens reorganitzem per tenir l’agenda més flexible i poder potenciar una atenció proactiva no presencial. En hospitals, el mateix: Apel·lem a la responsabilitat de la ciutadania i a la generositat per fer front als escenaris que ens venen a partir d’ara», explica Acebes.
La xarxa privada
«Totes les possibilitats són sobre la taula: inclòs demanar-li a la xarxa privada que posi els seus recursos al servei de la població. Però no hi ha res decidit i cap ordre, és una opció a sobre de la taula», diu la directora de l’àrea sanitària del Servei Català de la Salut. Acebes continua: «Dins dels plans de contingència hi ha la mesura d’incrementar el material». I xifra en un 5% els casos de coronavirus que necessiten UCI.
Ajornar proves i visites no urgents
L’Institut Català de la Salut (ICS) ha demanat als hospitals catalans i als CAPs que, «tenint en compte la situació actual d’infecció per coronavirus», ajornin proves i visites no urgents. En un comunicat, l’ICS remarca que s’ha de «reduir la transmissió de la malaltia i implementar mesures de contenció de l’activitat», i per això recomana desprogramar aquelles proves rutinàries que es puguin ajornar i representin més risc de contagi. Fonts oficials asseguren que aquesta consigna ha sigut traslladat a tot el sistema públic de salut catalana.
En un comunicat firmat pel gerent, Josep Maria Argimon, l’ICS recomana desprogramar proves com espirometries, garbellaments de fons d’ull i obturacions dentals. Així mateix, inclou en aquestes visites que recomana anul·lar aquelles comunitàries i grupals, especialment les dirigides a població d’edat avançada i a nens, com són les revisions bucodentals a les escola.
La sala d’espera d’urgències de l’Hospital del Mar, buida. /
L’ICS insta els professionals de la salut pública catalana a treballar amb «agendes flexibles» per deixar espai per atendre «demanda no programada» i «potenciar l’atenció sanitària no presencial». Anuncia que ben aviat publicaran un nou procediment de programació telefònica per evitar visites que no requereixin el desplaçament per part del pacient.
En la mateixa línia, s’insta a suspendre fins a nou avís l’accés als centres sanitaris de personal extern, com ara persones en pràctiques, voluntaris i visitadors mèdics.
El comunicat de l’ICS es produeix després que el col·lectiu de metges catalans hagi reclamat la suspensió de visites rutinàries i no urgents. Ho havien reclamat el Col·legi de Metges de Barcelona, el Col·legi de Metges de Catalunya i l’epidemiòleg Antoni Trilla, entre d’altres.
El col·lectiu mèdic ha aprofitat per reclamar al Govern central i al català una injecció de diners en la sanitat pública, que es veu «més al límit» davant l’epidèmia de coronavirus.