CORONAVIRUS
València proposa celebrar les Falles entre el 15 i el 19 de juliol
L'Ajuntament proposa la nova data després de 24 hores de xoc per l'ajornament i l'acord per recollir els monuments ja desplegats
Puig xifra en 700 milions l'impacte de les mesures, però diu que l'expansió del virus a Madrid feia «inassumible» celebrar-les
Les Falles de València, ajornades per l’expansió del cornavirus, es podrien celebrar entre el 15 i el 19 de juliol, és a dir d’aquí a quatre mesos i després de l’escenari més llarg de durada d’aquesta crisi previst per les autoritats sanitàries.
Aquesta és almenys la proposta de l’ajuntament d’una ciutat que ha viscut 24 hores d’un enorme xoc emocional i econòmic amb ninots esperant a les cantonades dels carrers a ser plantats, d’envelats a punt de ser muntats i d’habitacions d’hotel preparades per a una allau de turistes. Mai des de la guerra civil s’havien suspès les Falles.
«Les conseqüències seran bestials per a tot el gremi», explicava a À Punt Ràdio el José Ramón Espuig, mestre gran dels artistes fallers, que advertia que, només en el seu ja castigat col·lectiu, les pèrdues seran de vuit milions d’euros.
«Destrossarà els comptes de resultats dels hotels», advertia a Efe Toni Mayor, president de la patronal HOSBEC. En aquest cas, l’ajornament s’uneix a la suspensió temporal dels viatges de l’Imserso, que tenen al País Valencià i a la ciutat de Benidorm una de les seves destinacions predilectes.
«És una ruïna total» ha resumit Rafael Mengó, presidenta de les Falles de la Secció Especial, que ha criticat que la decisió s’hagi pres sense consultar-los i ho hagin fet «els qui no saben de Falles i no han avaluat les repercussions».
L’alcalde de València, Joan Ribó, ha reconegut que les Falles són «un motor cultural i econòmic de primer ordre per a la ciutat» i ha insistit a «buscar una alternativa viable amb el consens del món faller».
La polèmica política ha arribat al confirmar Ribó que estava a l’òpera quan es va prendre la decisió i explicar que no va acudir al Palau de la Generalitat perquè «no el van convidar» a fer-ho. Tampoc va ser-hi l’alcaldessa de Castelló. L’alcalde de València va assenyalar que al rebre la trucada del president de la Generalitat va abandonar la representació.
De moment, l’artista urbà Escif ha demanat acabar de muntar el monument central de la falla municipal, una dona meditant a qui s’ha posat una enorme màscara i mantenir-la a la plaça fins que se celebrin les Falles. «Un símbol de paciència, calma i esperança tan necessari en aquests dies. Permetem que el món sencer es recolzi en València per superar aquesta crisi. Regalem al món l’antídot per superar aquesta crisi», ha demanat el responsable conceptual del monument.
Des de la Generalitat xifren en 700 milions d’euros l’impacte negatiu que suposa el conjunt de mesures adoptades per mirar de frenar l’expansió del virus, incloent-hi els ajornaments de les festes i aquesta suspensió dels viatges de la tercera edat.
Expansió madrilenya
Però el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha insistit en la necessitat de prendre aquesta mesura davant la previsible arribada de milers de turistes, fonamentalment de Madrid, la zona amb més casos (més de mil davant els 74 que registrava aquest dimecres la Comunitat).
Paralitzat el muntatge de la falla de la plaça de l’Ajuntament /
«Fins a l’últim moment hem intentat que es pogués conciliar la salut pública, que és el més important, i la celebració de les festes, però tot el que ha passat, fonamentalment a Madrid, amb aquest creixement expansiu de l’epidèmia, ha fet que haguéssim de prendre aquesta decisió d’acord amb els criteris dels experts i de les autoritats del ministeri. No podíem assumir el risc d’aquesta presència massiva de persones, sobretot, de la Comunitat de Madrid», ha explicat en una entrevista a la televisió pública valenciana.
Segons un informe presentat recentment per l’Ajuntament de València, dels 754.354 visitants nacionals que van ser a València la setmana gran de les Falles del 2019 (del 15 al 19 de març), un 25%, és a dir, més de 150.000, van arribar de Madrid, que és la comunitat autònoma que encapçala una llista en la qual Itàlia liderava la dels visitants estrangers. La suspensió de les classes a les universitats madrilenyes feia preveure una presència encara més nombrosa de joves a la recerca de diversió.
Cremar les Falles
«En uns casos parlem de diners; en d’altres ni amb diners hi ha solució», apuntava Espuig, que recordava que els principals monuments de les Falles més grans (i més cares) ja estan als carrers, inclosa, per exemple, la de la plaça de l’Ajuntament, que pel seu particular disseny amb moviment d’aquest any creu que no es pot retirar.
«És impossible desmuntar-la, perquè tenia moviment i s’ha ancorat al ferro, s’han fet soldadures. És més fàcil cremar-la i fer-ne una de nova que desmuntar-la», lamentava després d’haver remarcat que, «si aquesta decisió s’hagués adoptat abans, hauria afectat bastant menys».
Operaris comencen a guardar els ninots d’una Falla aquest dimecres /
El decret de la Generalitat, publicat aquest matí en el Diari Oficial, recull que es disposa «al seu ajornament» i l’ajuntament de la capital ha indicat que es treballa ja «en una alternativa consensuada amb el món faller i els sectors implicats», però des del gremi adverteixen que és molt difícil fer-ho «sense saber com ni quan».
Com a mal menor reclamen que les administracions facilitin l’emmagatzematge dels monuments que encara no hagin sortit dels tallers, perquè ells puguin posar-se a treballar ja en els de les Fogueres d’Alacant del juny.
A última hora de la tarda es va anunciar un acord per desmuntar aquells monuments que es pogués i que Generalitat i Ajuntament es repartissin el cost.
Les comissions falleres (n’hi ha 385 només a la ciutat de València) han hagut de frenar la instal·lació dels envelats, molts dels quals estaven ja de camí des de fora del País Valencià, que havien d’estar llestos per a les primeres grans festes d’aquest divendres i les múltiples revetlles que s’havien de celebrar ja aquest dissabte.
El musical és un altre dels molts sectors afectats, tant les orquestres i els discjòqueis que havien d’amenitzar aquestes festes com, molt especialment, les bandes de música que es contracten per acompanyar les comissions en els seus actes més importants. Els parades de xurros i bunyols s’han despertat aquest dimecres sense saber si obrir o no, immersos en els mateixos dubtes que tots els afectats. Les pèrdues d’empreses de flors es xifren en cinc milions. Les vacances escolars, previstes entre el 14 i el 22 de març segueixen dempeus.
Més que València
Notícies relacionadesTot i que és a València on l’impacte serà més gran, les conseqüències seran igualment greus a moltes altres localitats que celebren les Falles. Es tracta principalment de municipis de la mateixa província com Torrent, Gandia i Xàtiva, però també d’algunes localitats del nord d’Alacant, com Dènia i Xàbia.
Igualment ha suposat un enorme cop per a Castelló la suspensió de les festes de la Magdalena, que havien de començar aquest cap de setmana i que s’havien d’estendre fins al pròxim 22 de març. L’alcaldessa, Amparo Marco, ha anunciat una reunió per a aquest dimecres amb la resta de grups del consistori i «els col·lectius festaires per adoptar mesures i planificació».
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia