CORONAVIRUS COVID-19
L'OMS assegura que Europa s'ha convertit en l'«epicentre» de l'epidèmia
L'organització ha constatat que hi ha més encomanats a Europa que a la resta del món, excepte a la Xina
zentauroepp52732195 una pareja pasea por el centro de madrid protegidos con masc200311115547 /
El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha afirmat aquest divendres que Europa «s’ha convertit en l’epicentre de la pandèmia» de Covid-19, quan la xifra de morts pel coronavirus ha superat la barrera dels 5.000 en l’àmbit mundial.
El metge etíop ha dit en una roda de premsa a Ginebra que «el nombre de casos i morts reportats diàriament a Europa supera al de la resta del món, a excepció de la Xina», i que fins i tot «és més gran que el que tenia aquest últim país «en el moment més àlgid de l’epidèmia».
El total de casos de Covid-19 supera els 132.000 i els països afectats en són 123, ha remarcat Tedros. Ha insistit, com ho ha fet des de l’aparició del coronavirus, que la situació que avui es viu a Europa pot repetir-se en qualsevol altre país o regió del món.
Per aquesta raó, ha continuat, els països no s’han de concentrar en mesures aïllades –sigui diagnosticar casos, fer el seguiment dels familairs o imposar mesures de distanciament social-, sinó «fer-ho tot alhora», incloent-hi l’aïllament de la persones contaminades, la posada en quarantena dels contactes pròxims i el tractament dels casos greus.
Mobilització social
Ha posat l’exemple de Corea del Sud, Singapur i de la mateixa Xina, on, a més d’aquest conjunt de mesures, hi va haver «una important mobilització social que va permetre salvar moltes vides».
«Cada establiment de salut ha d’estar preparat per rebre nombrosos pacients i atendre’ls al mateix temps que garanteix la protecció dels seus treballadors», ha comentat.
A la pregunta de quan s’estima que s’arribarà al pic de contagis al món, la cap de la unitat de malalties emergents de l’OMS, María Van Kerkhove, ha dit que això no es pot predir, però que «cal preparar-se per a qualsevol escenari».
No obstant, ha aclarit que la trajectòria de l’epidèmia en cada lloc depèn de les accions que es duguin a terme, con en el cas de la Xina, on es van prendre mesures agressives, que semblen haver permès que se superi el pitjor.
Van Kerkhove ha puntualitzat que hi pot haver un efecte rebot i que els casos tornin a augmentar, motiu pel qual «cal estar molt atents a qualsevol cas que pugui aparèixer de sobte», mentre que en altres països «tot depèn de com reaccionen als primers casos».
En la mateixa conferència de premsa, Tedros ha presentat un nou fons de solidaritat, que espera atreure donacions del sector privat, entitats filantròpiques i individus, ja que fins ara el finançament de l’acció de l’OMS ha sigut possible sobretot gràcies a les aportacions dels estats.
Notícies relacionadesL’OMS ha mobilitzat una gegantina quantitat d’equips de protecció per al personal de sanitat que està en la línia del front del coronavirus en nombrosos països, sigui per respondre a la presència del virus o perquè estiguin preparats per si arribés.
Així, l’organització ha distribuït 89 milions de mascaretes, 30 milions de bates, 76 milions de guants, 30 milions d’ulleres de protecció.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao