EPIDÈMIA DE CORONAVIRUS
Sevilla es queda sense Setmana Santa pel coronavirus
Cadis i Còrdova s'afegeixen a la mesura i decideixen també suspendre les processons davant de les mesures de prevenció contra l'epidèmia
Madrid opta per mantenir obertes les esglésies tot i que dispensa els fidels d'acudir-hi
undefined42654572 fotodeldia graf9844 sevilla 24 03 2018 miles de persona200314123530 /
Era una decisió augurada per molts a Andalusia, tot i que s’escuraven els terminis per evitar un perjudici econòmic milionari a moltes ciutats. No obstant això, la realitat s’ha acabat imposant. L’Ajuntament de Sevilla, l’Arquebisbat i les Germandats i Confraries han acordat aquest dissabte la suspensió oficial de les processons de Setmana Santa. Una mesura que justifiquen en vista de la possibilitat que la paralització de l’activitat es prolongui més enllà de dues setmanes i la dificultat evident de recuperar la normalitat a temps per als primers dies d’abril, així com el risc evident que tenen per a la dispersió del virus unes concentracions multitudinàries que arriben a concentrar fins a un milió de persones al carrer. «Mostrem la nostra pena per les conseqüències de caràcter religiós, emocional i econòmic que té aquesta situació per a moltes persones, però entenem que és la salut pública i l’interès general el que està en joc», van afirmar. Després de l’anul·lació de Sevilla, van començar a arribar en cascada la resta de suspensions, com Cadis o Còrdova, també com a mesura de precaució i responsabilitat per frenar l’expansió del virus.
Es tracta d’una decisió històrica, ja que l’última vegada que es van suspendre formalment totes les desfilades processionals va ser el 1933, durant la Segona República i per una decisió de les mateixes germandats, que es van plantar davant del que consideraven actitud anticlerical del Govern. La decisió presa 87 anys després és taxativa: no hi haurà passos als carrers com a mesura preventiva per temes sanitaris, però es demana també que s’evitin les concentracions als temples, com passa quan una germandat decideix no sortir a causa de la pluja i fan estació de penitència a l’interior de la seva església.
«Considerem que hi ha motius de salut pública prou justificats per suspendre les desfilades processionals a la via pública de les germandats i confraries de Sevilla a la Setmana Santa 2020», van acabar en un comunicat oficial, en què a més es va ressaltar que «és la nostra obligació i la de tots els ciutadans cooperar en la consecució dels objectius que es planteja el nostre país en aquesta qüestió en la conjuntura actual». La mesura ha sigut aplaudida pel president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno Bonilla, que parla de decisió «responsable i necessària per frenar l’avenç del coronavirus».
Els arguments fets servir a les tres ciutats són pràcticament calcats. L’Ajuntament i les Germandats s’emparen en l’evolució del virus aquesta setmana i l’anunci del Govern d’Espanya de decretar l’estat d’alarma, «que han portat a prendre mesures dràstiques per conscienciar la població sobre la importància de limitar al màxim els desplaçaments de persones al territori, així com recomanar que les persones s’estiguin a casa tant temps com puguin». En aquest sentit, les tres parts es fan ressò de l’augment dels casos d’afectats a tot el territori i «la crida de les autoritats a la disciplina social més estricta per aconseguir frenar aquesta evolució». En vista d’aquest escenari, van assenyalar, «constatem el consens social i la pràctica unanimitat de convenciment i compressió de la societat sevillana per la necessitat de prendre una mesura tan dolorosa com justificada com la de suspendre les desfilades processionals de la Setmana Santa 2020».
Més enllà d’evitar contribuir a la propagació del virus, els elements que porten a anul·lar les processons tenen a veure amb elements d’ordre pràctic. Tant l’Ajuntament com les germandats són conscients de «la pràctica paralització de l’activitat les pròximes dues setmanes i la possibilitat d’haver de prorrogar aquesta situació més temps», i hi afegeixen l’«evidència que tornar a recuperar la normalitat portarà temps». En qualsevol cas no oculten la «presumpció raonable» que les mesures sanitàries de prevenció tindran vigència per un període de temps més ampli, per això entenen que no té sentit postergar durant més temps la incertesa sobre la Setmana Santa, ja que la intenció inicial era esgotar els terminis i anar veient l’expansió del virus.
Notícies relacionadesTot i que temuda, la decisió de la suspensió de les processons era una opció que anava cobrant força entre les diferents germandats de la ciutat, que al llarg de la setmana han anat anul·lant diverses activitats religioses que suposaven la concentració d’un gran nombre de persones. No obstant, tant l’alcalde com les germandats esgotaven fins a l’últim moment per evitar arribar a aquest punt perquè, més enllà de la repercussió emocional, hi havia les implicacions econòmiques. I és que la Setmana Santa de Sevilla és una de les principals injeccions econòmiques per a la capital sevillana, i suposa gairebé 500 milions d’euros d’impacte a la ciutat, segons les dades que van gestionar els empresaris sevillans l’any passat.
Esglésies obertes a Madrid
Malgrat les cauteles que mostren algunes autoritats religioses, a Madrid, no obstant, s’ha optat per mantenir les esglésies obertes. L’arquebisbe de la ciutat i vicepresident de la Conferència Episcopal Espanyola, Carlos Osoro, ha convidat els sacerdots a, tot i que sigui amb un número «molt limitat» de fidels «procurar celebrar diàriament l’Eucaristia, oferint-la especialment per les persones difuntes i malaltes, i posant com a intenció la superació d’aquesta pandèmia», sempre complint l’obligació de «no ocupar més d’un terç de l’aforament de les parròquies, esglésies i oratoris».
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín