Epidèmia
El coronavirus sotja les presons
Institucions Penitenciàries extrema les mesures de prevenció del contagi, mentre els funcionaris denuncien falta de coordinació i de material de protecció
mascarilla-ca rcel-catalana-caducada
Aquest diumenge, 410 presos a Catalunya i prop de 3.000 a la resta d’Espanya retornaran a les presons després d’haver passat un cap de setmana en permís penitenciari. Quan van sortir, la por de les administracions al coronavirus encara no havia crescut fins al punt de negar els permisos de sortida. Quan tornen, el Ministeri de l’Interior es reuneix per estudiar, entre altres assumptes no menors, la suspensió de totes les sortides de presó.
Es tracta d’emmurallar les presons contra el virus, ja que els penals són, a més dels geriàtrics, les concentracions amb més persones immunodeprimides. «Amb la quantitat de drogoaddictes amb la salut degenerada, si el virus entra a la presó seria un desastre», afirma la mateixa font. Són, en termes sanitaris, «col·lectiu d’alt risc».
Però el decret de declaració d’estat d’alarma ha deixat obsoletes les restriccions que Institucions Penitenciàries i la Secretaria de Mesures Penals catalana –aquesta 48 hores després– van disposar aquesta setmana prohibint els vis a vis, tret de si són a locutoris dotats de vidre de separació.
De fet, entre les 6 i les 9 del matí d’aquest dissabte encara van sortir presos i preses, a Catalunya per exemple, per anar a la feina a bars i restaurants, ja que aquest és el permís de sortida que tenen concedit... malgrat que aquesta feina ja té les portes tancades.
Quedar-se a la ‘garjola’
A falta de prohibició expressa, s’ha estat observant la mateixa protecció dels permisos penitenciaris a la resta de les presons espanyoles, aquestes sota administració del Ministeri de l’Interior, malgrat les ordres de confinament a diverses ciutats i la consigna general de quedar-se a casa.
Fins ara, els presos que han sortit de permís i que, des de dimarts passat, han tornat a les presons d’administració estatal estan sent reclosos en mòduls d’ingrés i altres espais separats per passar una quarantena de 14 dies, igual que els reclusos acabats d’ingressar. «La situació ha anat variant i ens hi hem anat adaptant», diu una font penitenciària madrilenya.
I a partir de l’estat d’alarma, les sortides se suspendran. El principi que ja regeix a les presons és «la garjola és com casa teva», explica aquesta font carcerària, amb referència a la crida #joemquedoacasa.
El risc és evident: només aquest diumenge, al Centre Obert de Barcelona reingressen 160 interns que havien sortit de cap de setmana. I dilluns en tornaran 250. El seu lloc de destinació està format per cel·les més àmplies i còmodes que les de les presons de règim ordinari, però que comparteixen de quatre fins a deu presos vinguts de diferents punts de Barcelona.
Per minimitzar el risc de contagi, les autoritats penitenciàries ara estimen que no tornin a la presó els presos en tercer grau (només hi van a dormir). A Madrid i Barcelona s’estudia recórrer a l’article 86.4 del Reglament Penitenciari, que permet al pres pernoctar fora si consent el control telemàtic dels seus recorreguts. O sigui, el famós braçalet de turmell. El problema: no hi ha braçalets per a tothom.
Material caducat
En les primeres hores d’aplicació d’aquestes mesures es generalitzen les queixes dels funcionaris de presons. «Hi ha improvisació, falta de mitjans materials i de coordinació des de la Secretaria General –afirma Francesc López, portaveu del sindicat Acaip a Catalunya. No es transmeten amb prou claredat instruccions als directors dels centres, que apliquen les directrius segons el seu propi criteri i segons la disposició de mitjans materials i arquitectònics. Uns continuen ordenant escorcolls policials als interns de medi obert, quan en altres centres es cancel·len fins i tot els alcohotest per no tenir-hi contacte».
A les 69 presons regentades per Interior la situació també origina dures crítiques, com la que ha formulat Comissions Obreres perquè «durant tot el cap de setmana», familiars i altres visites que anaven als locutoris «s’amunteguen en sales d’espera i a les cabines, sense respectar la distància de seguretat», ha dit en una nota emesa aquest dissabte a la tarda.
A aquests visitants els ha escorcollat personal penitenciari «que obligatòriament ha de mantenir contacte directe amb els visitants i interns, perquè ha de fer funcions d’escorcoll i registre de paquets» sense equips de protecció, «que es troben amb pany i clau», segons CCOO.
Ampolla de gel antisèptic caducat de les que es guarden en una presó andalusa. /
La carència de material de qualitat s’ha convertit en un clamor dels funcionaris de presons. Als centres penitenciaris de Catalunya encara s’emmagatzemaven mascaretes i guants dels temps de l’Ebola a Espanya (2014) i fins i tot d’abans, caducades el 2012. A Catalunya, segons fonts penitenciàries, s’ha plantejat la recertificació de lots de mascaretes caducades.
En altres punts del país, com Andalusia, el problema de la caducitat afecta alguns lots de gel, que es guarden en armaris de les presons malgrat que daten del 2011.
Al descobert
El sindicat APFP (Associació Professional de Funcionaris de Presons) aquest dissabte va protestar en un comunicat: «Aquest cap de setmana milers de famílies es comuniquen per torns a través de vidres amb els interns, mentre els funcionaris que han de fer aquestes comunicacions als centres penitenciaris no disposaran de mascaretes tant quirúrgiques com de filtració, ni de dosificadors de gel amb solució hidroalcohòlica, ni de guants de protecció», diu la nota.
Notícies relacionadesL’APFP denuncia casos com el d’Algesires: veiem la Guàrdia Civil del port equipats amb màscares, casc, guants, mentre que a les presons som al descobert», afirma, i endureix la denúncia quan explica que «no s’ha previst que es creïn i dotin de brigades de neteja per netejar les zones de comunicacions, ni dels locutoris, i, ja que no es disposa de mitjans adequats de protecció, els interns que facin aquestes tasques corren un greu risc».
Presons participarà «en la compra centralitzada de material sanitari a través del Ministeri de Sanitat», diuen fonts de la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries. Dijous passat, aquest organisme dependent d’Interior va comptabilitzar als centres penitenciaris més de 90.000 mascaretes quirúrgiques, gairebé 13.000 FFP2 (les de millor protecció contra el contagi), prop de 2.500 mascaretes FFP3, més de 2.000 bates resistents a líquids i un miler de proteccions oculars.
- Una dupla especial "L’ego s’ha de deixar de costat"
- Aniversari. Nutrició esportiva Nutrisport celebra els 40 anys d’història amb una nova imatge
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- FUTBOL Guardiola renova fins al 2027 i complirà 10 anys en el City
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic