RENTAR-SE LES MANS I CANVIAR-SE DE ROBA
Coronavirus: guia ràpida per a una compra segura
Estar-hi poc temps, mantenir la distància de seguretat i agafar la fruita amb guants són algunes de les premisses
undefined52722322 boadilla del monte 10 03 2020 sociedad estantes vacios 200316111947 /
L’actual estat d’emergència permet sortir de casa –el temps mínim imprescindible– per comprar aliments. No s’hi ha d’anar acompanyat, tret que es tracti d’una persona dependent. Aquestes són algunes regles bàsiques per comprar en temps de coronavirus. Moltes, no obstant, eren ja recomanables abans que el Covid-19 aparegués en les nostres vides.
El sentit comú indica que les persones grans –que són les que corren més risc per la nova malaltia– facin la compra ‘online’. Si ells no s’aclareixen, la poden fer els seus familiars. El consell digital (pràcticament exigència) s’estén a qualsevol persona que tingui símptomes del Covid-19: febre, tos, dificultat per respirar... La saturació està fent, no obstant, que la compra ‘online’ no sigui una opció vàlida si tens pressa. Molts establiments estan advertint que el col·lapse implica tardança en les comandes o la suspensió del repartiment a determinades zones de manera temporal. «No saturem més el sistema. Només hauríem de fer la compra d’aquesta manera si, de veritat, ho necessitem. Siguem responsables», adverteix Gemma del Caño, farmacèutica i experta en els secrets de la indústria alimentària que ha forjat la seva reputació divulgant i desmentint llegendes urbanes. El compte de Twitter de la científica és imprescindible per seguir la batalla contra el coronavirus. «Que ens deixin la compra a l’entrada i si hem de firmar un paper, que sigui amb un bol·li nostre. Si és firma digital, podem agafar el bol·li amb un mocador d’un sol ús, afegeix.
No toquis els carros del local
Si no tens símptomes i necessites comprar aliments, endavant. Abans de sortir de casa, agafa les teves pròpies bosses o carro (els carros i les cistelles dels establiments els ha tocat massa gent i no són una opció segura). «No fa falta que portis guants ni mascareta. Però els guants –com s’ha de fer sempre hi hagi o no coronavirus– posa-te’ls abans d’agafar verdures i fruites no envasades. Els guants són perquè nosaltres no encomanem, però que no ens facin falsa sensació de seguretat. No ens hem de tocar la cara quan els portem posats, és molt important», afirma Del Caño.
Abans de sortir de casa, recorda que la roba del carrer –incloent-hi les sabates– no ha de ser la mateixa que la de casa, una advertència no només per als temps del coronavirus. Més important és rentar-se les mans, sens dubte. Fernando Simón, responsable del sistema d’alertes sanitàries del ministeri de Sanitat, acaba d’explicar en la seva compareixença que canviar-se de sabates o de roba no és un assumpte vital per lluitar contra la nova malaltia. Però el fet que les sabates de carrer trepitgin el mínim possivle el terra de casa nostra i que no ens tombem al sofà amb els pantalons amb què hem sortit és una recomanació general per maximitzar la higiene a la llar davant tota mena de microorganismes, i hauria de ser hàbit diari.
‘Coronavirus avui’
Subscriu-te a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions
Molts supermercats estan fent el que haurien de fer sempre: recordar per megafonia la necessitat d’escollir la fruita i la verdura fresca amb guants. No obstant, també es veu una altra estampa: persones amb mascareta que agafen coliflors sense guants. Tot malament.
Distància de seguretat
Del Caño recorda la necessitat de no tocar-se la cara amb les mans i de mantenir la distància de seguretat (mínim un metre i mig) amb altres compradors i personal de l’establiment, una cosa molt important a les cues d’espera per pagar. Estem veient que caixers i caixeres porten màscara i guants, una protecció útil però que no serveix de res si no els els canvien o es toquen la cara. Tots els experts recorden el mateix: a l’hora de pagar, millor fer-ho amb targeta, perquè monedes i bitllets són un niu de microorganismes.
A l’arribar a casa, i una vegada rentades a consciència les mans amb aigua calenta i sabó, cal fer el de sempre: no col·locar les bosses a la placa de cocció de la cuina, sinó treure els productes i guardar-los. La fruita i la verdura fresca cal rentar-la amb un bon raig d’aigua, una cosa que mai s’ha de fer amb altres aliments com ara ous (millor posar-los a la nevera directament amb el seu envàs) o el pollastre (n’hi ha prou amb cuinar-lo molt bé), com explica Miguel Ángel Lurueña, doctor en Ciència i Tecnologia d’Aliments, divulgador i responsable de la web gominolasdepetroleo.com.
Virus respiratori, no estomacal
Notícies relacionadesEl Covid-19 és un virus respiratori, no estomacal. «No es transmet pels aliments», puntualitza Del Caño. El problema és quan aquests aliments són manipulats per persones, perquè sí que es transmet per aquest contacte. Segons l’Organització Mundial de la Salut, el Covid-19 pot durar en superfícies inanimades diverses hores en funció de com sigui aquesta superfície.
El temps de ser al súper ha de ser el mínim possible per comprar el necessari. Els locals recorden que no hi haurà problema de desproveïment i que els centres estan mantenint el seu horari habitual malgrat el coronavirus.
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi