crisi sanitària
El 40% dels malalts per coronavirus estan hospitalitzats i d'aquests més del 50% greus
Sanitat mostra la seva preocupació perquè en algunes persones, i no sempre dels grups de risc, la malaltia s'agreuja «ràpidament»
A Espanya hi ha gairebé 10.000 persones encomanades, de les quals 1.391 casos positius a Catalunya, que suma 18 de les més de 340 morts
simon
Per primera vegada des de fa diversos dies, Sanitat ha ofert aquest dilluns dades de les persones que estan hospitalitzades per coronavirus a Espanya. Són prop del 37% dels gairebé 10.000 infectats, mentre que un 5% és a l’uci i un 58% en tractament domiciliari. A més, dels ingressats, més del 50% estan en estat greu, en un escenari en què alguns pacients «passen d’estar moderadament greus a greus ràpidament», el que està contribuint a incrementar «l’estrès sanitari» que pateixen els hospitals de les zones més castigades, segons ha reconegut Fernando Simón, el cap del centre d’alertes i emergències després de la reunió del Comitè Tècnic de Gestió sobre l’evolució de la malaltia. [Segueix les últimes notícies en directe sobre el coronavirus]
Aquestes dades corroboren que a Espanya la pandèmia està evolucionat de manera diferent que a la Xina, degut sobretot a l’envelliment de la població. Així, al país asiàtic els casos lleus són el 80%, el 15% requereixen hospitalització i un 5%, ingrés en les unitats de cures intensives (UCI). Per contra, a Espanya el percentatge dels casos greus i que requereixen atenció en els centres hospitalaris és molt més elevat.
El perfil d’aquests malalts sol coincidir amb el de persones grans, amb diverses patologies, entre els quals, hipertensos, persones amb malalties cardíaques o respiratòries, però això no significa, que «algunes persones dels grups menys afectats no tinguin quadros greus», segons ha avisat Simón.
En les últimes 24 hores, l’epidèmia ha encomanat almenys 9.940 persones i s’ha emportat la vida de 340, segons les dades donades al llarg del dia per diferents comunitats autònomes, entre les quals Catalunya, que ha comptabilitzat 1.394 contagiats des de l’inici de l’epidèmia i 18 morts, després de sumar 491 casos i 10 morts en les últimes 24 hores. Malgrat el desig del Ministeri de Sanitat de centralitzar la informació i oferir un únic balanç al dia, alguns governs regionals van continuar oferint les seves pròpies dades, no coincidents amb les del Govern, que cap a les 13.00 h va difondre que en aquells moments el nombre de contagiats pujava a 9.191 casos, 1.428 més que de dissabte a diumenge.
Escenaris futurs
Segons la interpretació del director del Centre d’Alertes i Emergències, això significa que la corba ascendent continua sense gairebé variacions en els últims dies, amb un 25% més de casos que el dia abans. Cosa que apunta que l’epidèmia «creixerà uns quants dies, però no se sap si dos o set». Tot depèn, evidentment, del compliment de les mesures de restricció de moviments decretades en l’estat d’alarma.
«Si seguim al peu de la lletra les restriccions, és molt probable que l’impacte sigui ràpid i dràstic», tot i que no s’observi en la corba i es produeixin menys contagis fins d'aquí a quatre o cinc dies, a causa del període d’incubació. Si bé, el Govern també estudia escenaris més pessimistes. El més preocupant de tots indica que la corba tindrà 10 dies més de pujada, amb un nombre molt important de casos el dia del pic. «Veurem si aconseguim» capgirar-ho i que Espanya no arribi als escenaris més pessimistes, ha reblat.
Notícies relacionadesPer això, Simón ha advertit que tot i que els primers dies de confinament a casa poden ser «fins i tot divertits», l’«última setmana no serà fàcil», però cal buscar «maneres per suportar aquest període de la forma més adequada» perquè si no es manté la «tensió», els «esforços» de restricció dels moviments i la vida social els primers dies «no hauran servit». «No podem deixar que l’esforç se’n vagi en orris al final», ha acabat dient.
La comparativa internacional
El creixement d’entorn del 25% de nous casos diàriament ha provocat que Espanya se situï en el quart país en nombre total d’encomanats, darrere de la Xina, l’Iran i Itàlia, però el segon pel que fa a la xifra de nous casos, només superat per Itàlia, amb 3.590 infectats en les últimes 24 hores, a causa de la millora de la situació a l’Àsia.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"