La falta de previsió deixa els policies més exposats al contagi del Covid-19
Agents i sindicats dels Mossos, la Urbana i del CNP denuncien que falten guants, mascaretes i ulleres, que estan obligats a utilitzar
Els funcionaris que supervisen la restricció de l'estat d'alarma sumen a l'escassetat de material la por del contagi
zentauroepp52807507 soc200316172201 /
L’onada de la pandèmia de coronavirus ha impactat de ple en la tasca dels policies, els funcionaris encarregats d’assegurar-se que es respectin les restriccions decretades per l’estat d’alarma. ¿Com es deté un delinqüent que es resisteix a ser arrestat sense arriscar-se a ser infectat? ¿Com s’actua durant un servei en un domicili en què hi ha una persona positiva? ¿O com es reacciona davant d’un possible cas de contagi d’un company amb qui s’ha estat en contacte?
Són preguntes que plantegen agents de diferents cossos consultats per aquest diari inquiets davant d’una epidèmia que ha desbordat les administracions locals, autonòmiques i estatals. Sobre el paper, el dispositiu ORIS desplegat per la prefectura dels Mossos d’Esquadra, deixa clares la majoria d’actuacions. Al carrer, els dubtes assetgen els agents, que, a més, denuncien que la falta de previsió per dotar-los de mascaretes, guants d’un sol ús, gel desinfectant i ulleres és aclaparadora.
«Ens ordenen seguir protocols que diuen que hem d’utilitzar proteccions però després no ens les donen», explica David Miquel, portaveu del sindicat SPC. «Rebem trucades de Mataró, Terrassa, Cornellà... de companys que han de sortir a treballar sense material, és lamentable», afegeix Albert Palacios, de l’USPAC. «Som un cos de 17.000 agents i no han comprat el material que necessitem tots», critica Nacho Álvarez, de l’SME. «Preguem a la Conselleria d’Interior o al Ministeri d’Interior que hi posin fi i ens dotin dels elements de protecció individual», conclou Toni Castejón, del SAP-Fepol. La falta de «previsió» ha sigut «molt greu», coincideixen els sindicats dels Mossos.
La situació és similar entre agents de cossos estatals de la resta d’Espanya. El sindicat SUP, del Cos Nacional de Policia, ha enviat una carta al ministre de Sanitat, Salvador Illa, en què exigeix que reconsideri el risc que assumeixen els funcionaris de seguretat i demanen al Govern central que se’ls assignin els mitjans imprescindibles. Una petició en què coincideix l’Associació Unificada de Guàrdia Civil (AUGC), tot i que aquest col·lectiu de l’institut armat prefereix moderar el volum de la queixa fins que la falta de mascaretes se solucioni als centres sanitaris.
La factura de la por
Per aclarir per què falten proteccions fonamentals i barates en aquesta emergència sanitària no n’hi ha prou a assenyalar una Conselleria d’Interior incapaç de preveure el desembarcament del Covid-19 comprant el material que els seus funcionaris necessitarien. No n’hi ha prou perquè també en falten als hospitals –i depenen de la Conselleria de Salut– i perquè els ciutadans espantats tampoc han ajudat a evitar l’escassetat, ja que han acabat amb totes les existències disponibles a les farmàcies quan es van detectar els primers positius a Catalunya i a la resta d’Espanya. Per això ahir el Govern espanyol –que tampoc ha sabut endevinar-ho– s’ha vist obligat a donar un termini de 48 hores perquè tots els que disposin de material sanitari l’entreguin per alleujar un dèficit alarmant.
Membres de la comunitat xinesa –que dues setmanes abans que els espanyols s’aboquessin sobre les farmàcies ja s’havien proveït d’una xifra desconeguda de mascaretes–s’han acostat aquest dilluns a comissaries de tot el territori per entregar caixes senceres de protectors facials. En un vídeo apareix una dona de trets asiàtics plorant mentre les entrega i costa saber si està emocionada pel gest o l’espanta ser jutjada per tenir-les. Dins de l’esforç per recuperar el terreny perdut, aquest dilluns la Guàrdia Civil s’ha emportat 150.000 mascaretes d’una fàbrica de Jaén per entregar-les a l’Hospital Infanta Sofía de Madrid.
Policies autoorganitzats
Per trampejar aquesta infradotació de mascaretes, guants, gel o ulleres, els agents han recorregut a l’autoorganització. Les fonts consultades per aquest diari n’enumeren molts exemples, com el d’un responsable d’antiavalots de Barcelona que va pagar de la seva butxaca mascaretes i guants. O alguns policies de Badalona que també han comprat pel seu compte proteccions que no tenien. O a l’Hospitalet, on han assajat una mena de gel casolà barrejant alcohol i àloe vera –una pràctica desaconsellada–. En algunes comissaries s’han imposat evitar els encreuaments entre companys de torns diferents. I en especialitats, com la d’investigació, s’està intentant optar pel teletreball tant com sigui possible.
«És una vergonya», lamenta un agent del districte de Sant Andreu, que no només denuncia que els guants que utilitzen estan «caducats» i que falten la resta de peces, sinó també la controvèrsia sobre com s’ha d’actuar davant d’un possible contacte amb un cas positiu o com s’han de sancionar les persones que incompleixen el confinament. «Tenim actes i directrius per sancionar establiments però no persones», raona. De moment, els Mossos han identificat –tot i que no multat– 500 persones per no respectar aquesta ordre. «Estem nerviosos per la situació i el tema del material ja és el súmmum», assegura un agent de Ciutat Vella.
Mentre arriba la remesa promesa, molts agents de l’USC, els patrullers que tenen més contacte amb el ciutadà, han hagut de sortir al carrer sense proteccions. Alguns han traslladat el malestar obrint incidències en el sistema informàtic intern, d’altres directament han amenaçat de plantar-se si no podien treballar amb garanties. Segons l’ORIS, tots els agents han de tenir guants d’un sol ús, mascaretes, ulleres i gel desinfectant. En realitat, molt pocs compten amb tots els elements –les ulleres encara no han arribat– i el percentatge d’escassetat creix a la perifèria de Barcelona. «No hi ha mascaretes per a tothom ni de conya», afirma un cap d’una USC d’una ABP de la corona metropolitana.
Contraordres en la Urbana
Notícies relacionades«Aquests són dies crucials, ens arriben ordres que canvien constantment, falta material i temo que el grau d’exposició que estem assumint farà que la xifra de policies infectats aviat serà molt elevada», avisa un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona a Sant Martí. Quan un agent té febre marxa a casa però tampoc als policies se’ls està fent cap prova.
«Fa dos mesos vam sol·licitar l’adquisició de mascaretes i de gel desinfectant per a tota la plantilla però actualment molts agents no disposen ni d’una cosa ni de l’altra», critica Jordi Rodríguez, del sindicat Sapol, del cos municipal, que lamenta que les ordres internes han sigut fins fa poc les de prohibir l’ús de protectors facials «per no generar alarma». L’Ajuntament de Barcelona tampoc ha mogut fitxa a temps i, segons fonts del consistori, malgrat que l’esforç que s’està fent ara és important, potser la iniciativa s’ha pres massa tard.
- CIÈNCIA Trobat el cadàver d’una cria de mamut en un estat sense precedents
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong
- A CATALUNYA La grip entra en fase epidèmica amb 743 casos per 100.000 habitants
- Valentí Fuster: "Soc cardiòleg, però em costa entendre la perfecció del cor"
- Tradicions i gènere Les dones carreguen encara amb el pes de les festes de Nadal
- 448 al dia MAPA | Els 10 radars de Barcelona que més multes han posat aquest 2024
- ¿Com podem desinfectar el mòbil?
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els protagonistes de l’esport el 2024 Jorge Martín, contra tots i contra tot
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong