ESTAT D'ALARMA

El coronavirus fa renéixer la frontera entre Espanya i França

Policia, Mossos i la Gendarmeria regulen el pas de vehicles entre els dos països

Al Pertús, ciutadans formen llargues cues per aconseguir reserves de tabac

controles-en-la-jonquera / periodico

3
Es llegeix en minuts
Rocco Muraro

Després de l’entrada en vigor del decret del tancament de les fronteres terrestres espanyoles durant la matinada de dimarts, la frontera del Pertús, que separa França i Espanya, s’ha despertat presa per les forces de l’ordre. Al costat espanyol, el Cos Nacional de Policia i els Mossos d’Esquadra s’han repartit les tasques de control en un desplegament conjunt coordinat des de la Subdelegació del Govern de Girona. Al costat francès, la policia de duanes organitza la vigilància, després de les mesures dràstiques de confinament decretades dilluns a la nit pel president Emmanuel Macron.

Es desempolseguen les velles garites de la frontera que semblaven un record folklòric. La situació d’emergència d’aquests dies els donarà nova vida. Schengen queda en suspens. Els agents de la Policia Nacional estan filtrant el trànsit per assegurar que només circulin entre els dos països els vehicles autoritzats. Les mesures de confinament aplicades a la circulació dins del territori s’han elevat a escala transnacional.

Només es permet passar a través de la frontera els camions  que transporten mercaderies, els vehicles particulars dels treballadors transfronterers i els ciutadans espanyols o comunitaris que es trobaven a França. Ningú més. S’impedeix l’entrada d’aquells ciutadans estrangers que no compleixen aquestes condicions o no les aconsegueixen acreditar.

Per l’artèria de l’autopista els camions de gran tonatge que transporten mercaderies desfilen en les dues direccions. La circulació de béns no ha patit l’impacte de les mesures restrictives de control de les fronteres. L’AP-7 , integrada a la xarxa de carreteres europees sota el nom d’E-15, és una via estratègica en la connexió amb la resta del continent, i assegura el flux de béns d’una economia que funciona a mig gas. La frontera no té cap efecte per a ells.

Mitja volta

Entre l’Empordà i el Vallespir la frontera per a les persones s’havia diluït, però avui torna a mostrar la seva severa materialitat. Igual com molts francesos, Marie Aspart, de Perpinyà, venia a comprar a Figueres «per omplir el carro a menor preu». Però aquests ja no són dies rutinaris; la Policia Nacional li impedeix el pas i fa mitja volta.

Touti Abdel Fatah i la seva quadrilla de desbrossadors de camins són treballadors transfronterers. Discuteixen dempeus davant de les persianes tancades d’un comerç. Estan indecisos; no saben si entrar, com cada dia, en territori francès. No tenen cap comprovant que acrediti la seva feina: «Estem esperant que l’empresa ens enviï els papers perquè no volem quedar-nos tancats a França». Els papers no arriben així que donen mitja volta i tornen.

Fumar, primera necessitat

Segueix la bullícia de moviment que regeix la vida del Pertús, tot i que reduït a un silenci de gravetat i contenció. Pels carrers formiguegen gent i cotxes desfilant davant de les persianes abaixades dels nombrosos establiments que fins fa tres dies agitaven el comerç transfronterer. Només queden oberts aquells locals que venen productes de primera necessitat, i hi acaba tothom.

Fumar compta com a primera necessitat. A l’entrada de l’expenedoria número 3 de Tabacos, un dels grans negocis als llimbs fronterers del Pertús, s’ha format una llarga cua. Es fuma furtiu i hi ha poques mascaretes, racionades sota el control del Govern francès. Les bufandes pugen i baixen dels ulls a la boca entre pipada i pipada.

Dominique Teyssie i Lucien Ortiz són un matrimoni de Perpinyà que ha vingut a aprovisionar-se de cigarrets. Estan inquiets per l’entrada en vigor de l’estat d’urgència de França. El seu diàleg es fon en una veu: «No esperàvem que arribés tan ràpid. És la primera vegada que ens veiem enfrontats a un fenomen d’aquesta mida». «És la guerra», rematen, parafrasejant la retòrica militar del discurs de Macron de la tarda de dilluns.

Èxode de jubilats europeus

La retirada l’efectuen desenes d’autocaravanes  que desfilen, sortint d’Espanya rumb a casa seva a tot el nord del continent. Són jubilats europeus com el matrimoni Doeppna, que torna de forma abrupta a Alemanya després d’haver passat tres mesos a la recerca del sol hivernal de la península Ibèrica. «Ens hauríem quedat més temps». La impossibilitat de circular i viure com turistes sota l’estat d’alarma els ha empès de tornada als seus països.

Notícies relacionades

Els controls efectuats per la policia no provoquen retencions en el trànsit. Hi ha poc trànsit cap a França, evidència que les mesures de confinament tenen el seu efecte. A l’entrada cap a Espanya, molts cotxes al veure el punt de control muntat per la Policia Nacional, fan mitja volta fins i tot abans d’abordar-lo. Els que ho fan i no compleixen cap dels requisits d’entrada, també fan mitja volta, sense cap resistència.

El Govern ja va avançar diumenge a França i Portugal que probablement tancaria les fronteres. El que s’ha fet és activar l’article 28 del Codi de Fronteres Schengen, que permet restablir temporalment els controls a les fronteres interiors en situacions com la de l’actual estat d’alarma per crisi sanitària. Ara per ara, la mesura no afecta aeroports ni ports, ni tampoc a Gibraltar o Andorra.