EPIDÈMIA DE CORONAVIRUS
El virus afecta 13.716 persones, amb 2.538 infectats més, l'increment diari més elevat de casos
Les xifres oficials no comptabilitzen els malalts lleus, als quals es començaran a fer els tests necessaris aquesta setmana
El coronavirus també provoca la mort de joves, segons ha advertit l'OMS i s'està comprovant a Espanya
L’evolució de l’epidèmia a Espanya deixa cada dia desenes de titulars i situacions inèdites i aquest dimecres una de les novetats és que el nombre de positius nous en només 24 hores ha superat els 2.500 casos, l’increment brut més alt fins a la data, per sobre del registrat dilluns passat a Itàlia, el país europeu amb més malalts. El Ministeri de Sanitat ha comunicat avui que la xifra d’encomanats fins a les 12.00 hores és de 13.716 persones, cosa que suposa 2.538 casos positius més que fa 24 hores. Tot i que el brut bati rècord, el percentatge de pujada es queda en el 18%, lleugerament inferior al registrat la setmana anterior. Hores després, amb les actualitzacions de les autonomies, la xifra va ascendir a més de 14.700 casos.
En qualsevol cas, el director del centre d’alertes i emergències, Fernando Simón, ha reconegut que cal prendre les dades «amb prudència», ja que el 15 de març (i a la Comunitat de Madrid, abans) es van deixar de realitzar test de diagnòstic als malalts amb símptomes lleus, davant de la impossibilitat d’algunes autonomies d’atendre la forta demanda, cosa que provoca que la xifra d’encomanats no reflecteixi l’expansió real de l’epidèmia a Espanya.
De fet, la Comunitat de Madrid va difondre dimarts que només en aquesta regió hi ha més de 20.000 malalts en aïllament domiciliari i seguiment telefònic, i a la majoria no se’ls ha fet les proves per saber si efectivament estan contagiats.
La petició de l’OMS
L’OMS, però, ha apressat els països a estendre el nombre de proves per conèixer la incidència real de la pandèmia i protegir millor els contagiats, evitant així l’expansió del virus. Davant d’aquesta recomanació, Sanitat ha comunicat avui que està treballant en un projecte, juntament amb les Comunitats Autònomes, per a la realització de «proves ràpides de diagnòstic» a les persones que són a casa i amb símptomes.
La previsió de Simón és que «demà o demà passat» tornin a començar a fer-se aquestes proves a les persones amb simptomatologia lleu, cosa que, sens dubte, incrementarà el nombre oficial d’encomanats. La intenció del Ministeri de Sanitat és fer els primers testos ràpids a una «mostra representativa» per tenir més clar la «possible transmissió comunitària i a partir d’allà veure quant s’ha disseminat el virus». Perquè, segons ha reconegut, Sanitat «no té clar» ni la incidència ni quant s’incrementarà el nombre de casos.
Els morts i ingressats a l’UCI
En aquest escenari, el nombre de morts assolia a les 12 del migdia els 598, 107 més que el dia anterior, mentre que a l’UCI hi ha ingressades 774 persones i n’hi ha 5.717 més d’hospitalitzats, el 42% dels encomanats oficialment.
Respecte al nivell d’ocupació de les UCIs, Simón ha assenyalat que Sanitat no espera «una allau» de casos que necessitin hospitalització en aquestes unitats, si bé ha admès que a mesura que s’incrementi el número d’encomanats, la xifra de pacients en estat tan greu com per necessitar cures intensives s’incrementarà, com fa dies que avisen els metges. Si bé, segons el seu pronòstic, el percentatge de malalts a UCI es mantindrà entorn del 5% del total.
Notícies relacionadesA més, s’estan produint morts de persones joves, tot i que la incidència és molt més elevada en persones grans, com demostra la mort de gairebé 50 persones en residències d’ancians en les últimes hores. En els joves el perill és que tinguin altres patologies greus, si bé l’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) ha informat de la mort d’un agent de 39 anys que, segons la seva informació, no tenia cap altra malaltia. En consonància, l’OMS, que ha iniciat aquest dimecres un gran assaig internacional per veure quin tractament és més eficaç, ha avisat que han «mort un nombre important de joves».
Finalment, la bona notícia és que s’han curat 1.081 persones, entorn del 8%, tot i que a la Comunitat de Madrid és gairebé el doble perquè va començar abans la transmissió comunitària en aquesta autonomia.
‘Coronavirus avui’
Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín