Més de 3.400 positius i 169 morts en les últimes 24 hores a Espanya
La xifra de malalts puja fins als 17.147; a Catalunya són 3.270 i 27 noves morts
El 51% dels afectats són majors de 65 anys però ja s'ha produït la mort de quatre persones més joves
El Ministeri de Sanitat ha comunicat aquest dijous que la xifra d’encomanats fins a les 12 del migdia ha crescut un 25%, fins a les 17.147 persones, el que suposa 3.431 casos positius més en 24 hores, el creixement brut més alt fins ara. El nombre de morts és de 767, 169 més que ahir, mentre que a l’UCI hi ha gairebé 1.000 persones, en concret 939. A la tarda Catalunya ha difós que la quantitat d’infectats ha pujat a 3.270, amb 568 nous casos i les víctimes s’eleva a 82, amb 27 morts en només un dia.
I aquestes xifres no recullen el còmput total de malalts, ja que des de dissabte passat, i abans en algunes autonomies saturades, no es realitzen els test de diagnòstic als casos lleus, una situació que Sanitat, juntament amb les comunitats autònomes, està mirant de pal·liar per conèixer l’extensió real del coronavirus a Espanya.
Sobre això, el director del centre d’alertes i emergències, Fernando Simón, ha explicat que en els pròxims dies s’aniran «implementant» testos ràpids que poden detectar la presència del virus en fase «infectiva» en 10 o 15 minuts, si bé és necessari que l’obtenció de la mostra la realitzi personal qualificat, cosa que podria retardar-ne l’aplicació.
L’expert ha interpretat que el fort increment de 3.400 casos en un dia «no indica» que Espanya «vagi malament», sinó que «probablement» s’està acostant «al pic màxim de contagis», al qual s’arribarà «en molt pocs dies». Per això, ha recomanat no baixar la guàrdia i «mantenir la tensió» amb un «control» estricte dels moviments i del distanciament social en els pròxims dies perquè Espanya passi a la fase de descens de l’epidèmia. «Sabem que és difícil, però arribar al pic i tombar cap a l’altre costat és el primer objectiu», ha explicat.
Al seu torn, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha ratificat que Espanya arriba «als moments més durs», en què s’espera un increment molt gran d’afectats que seguirà fins que la corba de nous contagis es vagi acostant al pic. Davant d’això, ha volgut recordar «la tasca col·lectiva: assolir el pic, doblegar-lo i guanyar-lo, que serà la victòria».
El principal inconvenient d’arribar a un nombre tan voluminós de casos és la pressió sobre els hospitals, que en algunes zones ja estan molt saturats. Per fer front a aquest problema, el Govern ha donat compte aquest dimecres que s’han reclutat 50.000 professionals sanitaris nous, s’ha distribuït més de milió i mig de mascaretes als centres sanitaris i s’ha posat a disposició de les autonomies 210 milions extres per fer front a la lluita contra el coronavirus, que s’afegeixen a les entregues a compte aprovades en els últims dies.
El perfil dels malalts
Per primera vegada des que es va agreujar l’epidèmia, Sanitat ha donat xifres aproximades de l’edat dels encomanats. Segons Simón, que ha reconegut que les dades són encara «parcials», el 33% dels encomanats tenen més de 65 anys i el 18%, més de 75 anys. D’aquests, fins al 32% desenvolupen pneumònies greus, fet que explica la letalitat que hi està havent en algunes residències d’avis i grups de gent gran que, segons el seu parer, «no supera» l’observada en altres països en grups d’edat equivalents.
Notícies relacionadesSi bé el coronavirus s’ha carregat la vida de quatre persones menors de 65 anys: la primera víctima del personal sanitari, una infermera de 52 anys, un guàrdia civil de 39 anys, un jove de 21 anys que patia leucèmia i un altre jove de 22 anys de Badia del Vallès amb factors de risc previs.
Pel vessant positiu, de moment s’han recuperat i deslliurat del virus 1.107 persones.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors