deixarà un eclipsi lunar i dues pluges de meteors

La primavera comença aquest divendres a les 4.50 hores i deixarà un eclipsi lunar i dues pluges de meteors

El diumenge 29 de març caldrà avançar els rellotges de les 2.00 de la matinada a les 3.00

primavera-mariposas

primavera-mariposas

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

La primavera del 2020 començarà demà divendres, 20 de març, a les 4.50 hores (hora oficial peninsular) i durarà 92 dies i 18 hores, i s’acabarà el 20 de juny amb el començament de l’estiu. Durant aquesta estació es produirà el canvi d’hora i es podrà veure un eclipsi lunar. Segons informa l’Observatori Astronòmic Nacional de l’Institut Geogràfic Nacional (OAN-IGN), que depèn del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, l’inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en què la Terra es troba en unes determinades posicions a la seva òrbita al voltant del Sol.

En el cas de la primavera, aquesta posició es dona quan el centre del Sol, vist des de la Terra, creua l’equador celeste en el seu moviment aparent cap al nord. El dia en què això passa, la durada del dia i la nit pràcticament coincideixen. A aquesta circumstància se l’anomena també equinocci de primavera. En el moment en què a l’hemisferi nord comença la primavera, a l’hemisferi sud comença la tardor.

Així, l’inici de la primavera és l’època de l’any en què la longitud del dia s’allarga més ràpidament. A les latituds de la Península, el Sol surt al matí més d’un minut abans que el dia anterior, i a la tarda es pon més d’un minut després. Com a conseqüència, a l’inici de la primavera, el temps en què el Sol és per sobre de l’horitzó augmenta gairebé tres minuts cada dia.

Nou cicle solar 

L’activitat del Sol es caracteritza per la presència a la seva superfície de taques, fulguracions i protuberàncies, i a la Terra s’aprecia en alteracions en la propagació de les ones de ràdio i en una presència d’aurores polars més nombrosa.

Aquesta activitat segueix un període d’aproximadament 11 anys i està associada al cicle magnètic del Sol. Actualment, la Terra es troba en el cicle solar número 24 que va començar el desembre del 2008 i va assolir el seu màxim l’abril de 2014.

Segons les estimacions realitzades per NOAA i Space Weather Prediction Center, durant l’hivern el nombre de taques solars assolirà valors entre 0 i 12. Les prediccions apunten que durant l’any 2020 acabarà el cicle 24 i començarà un nou cicle solar, el número 25.

Eclipsis i meteors 

Aquesta primavera deixarà, el 5 de juny, un eclipsi penumbral de Lluna que serà visible a Europa (inclosa Espanya), Àfrica, Àsia i Austràlia. L’inici de l’eclipsi de penombra tindrà lloc a les 17.48 hores UTC (18.48 hores a Espanya) i serà visible a Oceania, Àsia i l’Àfrica oriental. L’eclipsi acabarà a les 21.04 hores UTC (una hora més tard a la península Ibèrica), sent visible en les seves últimes fases a l’Oceania occidental, Àsia, Europa, Àfrica i l’extrem oriental de Sud-amèrica.

A més, com tota època de l’any, es produiran diverses pluges de meteors. Les dues més importants de la primavera seran les Lírides i les Eta Aquàrides.

Les Lírides tenen una taxa mitjana d’activitat de 18 meteors per hora i una velocitat de 49 quilòmetres per segon durant diversos dies. Malgrat ser una pluja de meteors «discreta», segons indica l’OAN-IGN, alguns anys la taxa d’activitat s’incrementa a més de 100 meteors per hora, però és difícil predir quin any es produiran aquests «esclats». En qualsevol cas, el 2020 serà un any «excel·lent» per a l’observació de les Lírides, ja que el seu moment de màxima activitat (cap al 22 d’abril) serà un dia abans de la lluna nova (el noviluni tindrà lloc el dia 23 d’abril).

Al contrari, el 2020 serà un «mal any» per a l’observació de les Eta Aquàrides, ja que la Lluna, que serà plena el dia 7 de maig, dificultarà l’observació de la pluja d’estrelles en el seu màxim, que es donarà el 6 de maig. Els meteors de les Eta Aquàrides tenen una taxa d’activitat d’entre 40 i 85 meteors per hora i una velocitat «bastant alta», uns 66 quilòmetres per segon.

D’altra banda, la primera lluna plena de la primavera es donarà el 8 d’abril, i les següents tindran lloc 29 o 30 dies després. En aquesta primavera hi haurà dues llunes plenes més: el 7 de maig i el 5 de juny.

També a la nit es podran veure alguns planetes. A trenc d’alba seran visibles Mart, Saturn i Júpiter i, des de mitjans de juny, Venus. Al capvespre serà visible Venus fins a finals de maig.

Canvi d’hora 

Notícies relacionades

De la mateixa manera, com és habitual, l’horari d’estiu donarà inici l’últim diumenge de març. Així, a les 2.00 hores de la matinada (hora peninsular) del diumenge 29 de març, s’avançarà el rellotge fins a les 3.00 hores. Aquell dia, per tant, tindrà oficialment una hora menys.

En aquests moments, el Parlament Europeu està debatent la possibilitat d’eliminar els canvis d’hora a partir del 2021. Encara no hi ha una decisió ferma, però és molt possible que en un futur pròxim a la Unió Europea no es torni a canviar d’hora a la primavera i la tardor.