El nombre de contagiats per coronavirus a Espanya puja gairebé fins als 20.000, amb més de 1.000 morts
El nombre d'afectats creix un 16,5%, un percentatge inferior al dia d'ahir, però potser per retards en les notificacions i no per efecte de les limitacions
A l'UCI hi ha 1.141 ingressats i Sanitat reconeix que la saturació d'algunes unitats de cures intensives està obligant a seleccionar pacients
El Ministeri de Sanitat, ha informat aquest divendres que el nombre de contagis a Espanya ha pujat un 16,5% en les últimes 24 hores, fins als 19.980, 2.833 casos més que dijous. El percentatge de nous casos és inferior al de dijous (que va ser del 25%), però el director del centre d’emergències, Fernando Simón, ha reconegut que cal interpretar aquestes xifres amb cautela, ja que les notificacions estan sotmeses «a molts factors» i convé atendre l’evolució en un període més llarg que el diari. La caiguda de casos pot estar, per tant, més relacionada amb retards en les notificacions que amb les limitacions de l’estat d’alarma. D’altra banda, el nombre de morts no deixa de pujar, s’ha elevat aquest divendres fins als 1.002, 235 més que dijous.
La xifra de contagiats, per voluminoses que puguin semblar, continuen sense contemplar tots els casos, ja que als malalts lleus, en tractament domiciliari, no se’ls fan les proves diagnòstiques per saber si pateixen o no la malaltia, cosa que està provocant que «les dades infravalorin la transmissió total», segons ha reconegut Simón aquest matí. Fa dies que Sanitat, juntament amb les comunitats autònomes, mira de pal·liar aquesta situació amb l'adquisició de proves ràpides que es faran als casos lleus amb símptomes i s’implantaran en els pròxims dies. Galícia ha començat a fer-los avui, però a la resta d’Espanya sembla que es retarda. I és que segons el ministre de Sanitat, Salvador Illa, encara s’està treballant «intensament per adquirir una quantitat important de tests», que es distribuiran, segons la seva opinió, «al més ràpid possible» on siguin «més prioritaris».
La selecció de pacients a l’UCI
Més enllà dels contagis, el que preocupa les autoritats sanitàries és l’«estrès» que estan patint algunes unitats assistencials, sobretot a les zones amb més casos. «És cert que algunes unitats tenen un estrès pròxim al límit», ha assenyalat Simón, que ha reconegut que a causa de la «sobrecàrrega» en algunes UCI de determinats hospitals s’està sent «una mica més restrictius a l’hora d’admetre pacients». Tot i això, Sanitat i les autonomies afectades estan treballant contra rellotge per augmentar el nombre de personal sanitari i llits per atendre aquests pacients. La Comunitat de Madrid, per exemple, la regió amb més casos, ha anunciat que muntarà un hospital al recinte firal IFEMA amb l’ajuda de la Unitat Militar d’Emergències (UME). Segons expliquen, comptarà amb 5.500 llits d’hospitalització i UCIs per «donar resposta a la demanda assistències» que es preveu per als pròxims dies.
El nombre de persones hospitalitzades fins a les 12.00 hores és de 10.542, el 52% dels contagiats que figuren en l’estadística oficial, i a l’UCI hi ha 1.141 persones ingressades. La bona notícia, segons ha explicat Simón, és que ja s’estan donant les primeres altes també a persones que han estat a l’UCI, tot i que la mitjana de permanència en aquestes unitats és llarg, de 28 dies. Hi ha hagut sis altes ja a la Comunitat de Madrid, la primera on es va agreujar el brot.
I, a tot Espanya, la xifra de persones curades ascendeix a 1.585 casos
Les edats dels contagiats i dels morts
Notícies relacionadesDades encara preliminars indiquen que el 33% dels contagiats tenen més de 65 anys i el 18%, més de 75 anys. D’aquests, fins al 32% desenvolupen pneumònies greus, fet que explica la letalitat que hi està havent en algunes residències d’avis i grups de gent gran que, segons Simón, «no supera» l’observada en altres països en grups d’edat equivalents.
Tot i això, el coronavirus ha segat la vida d’almenys quatre persones menors de 65 anys: la primera víctima del personal sanitari, una infermera de 52 anys; un guàrdia civil de 39 anys; un noi de 21 anys que patia leucèmia, i un altre noi de 22 anys de Badia del Vallès amb factors de risc previs.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista