Epidèmia de coronavirus

Els guàrdies del GAR envien un missatge d'ànim al seu cap, greu i a l'uci

«En aquesta batalla ningú es queda enrere; agafi la nostra mà i incorpori's; queda molt per fer», li diuen els seus subordinats al tinent coronel Jesús Gayoso

undefined52683983 graf3355  haro  08 03 2020   agentes de la guardia civil se 200320213651

undefined52683983 graf3355 haro 08 03 2020 agentes de la guardia civil se 200320213651 / EFE

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El Grup d’Acció Ràpida (GAR) de la Guàrdia Civil té el seu cap en un llit de l’uci en estat greu, malalt de coronavirus. El tinent coronel Jesús Gayoso lluita aïllat per la seva vida en un hospital de La Rioja des de fa cinc dies, i els integrants d’aquesta unitat d’elit de l’institut armat, ja que no el poden visitar, han volgut enviar-li un missatge d’ànim.

«En aquesta batalla ningú es queda enrere. Agafi la nostra mà i incorpori’s, que queda molt per fer», li diu un agent en representació dels seus companys. L’han gravat en un telèfon i li han enviat per Whatsapp, demanant-li al personal sanitari de l’uci que l’hi posin perquè el senti. Aquest és el missatge:

audio-mensaje-guardias-del-gar-a-su-jefe / periodico

El GAR va participar en les tasques de confinament de la localitat de La Rioja d’Haro la setmana passada, juntament amb la Policia Nacional i la Unitat Militar d’Emergències, després que un vertiginós brot de coronavirus posés en risc la localitat de La Rioja. Jesús Gayoso va ser el dissenyador de l’operació. L’últim informe sobre el seu estat, informen fonts de la Guàrdia Civil, el classifica com a «estable dins de la gravetat».

Notícies relacionades

Que Gayoso s’hagi posat malalt de forma tan severa té inquieta i commocionada la seva unitat. Aquest divendres, el ministre de l’Interior va respondre en roda de premsa a una pregunta d’EL PERIÓDICO sobre el nombre d’agents de les forces de seguretat que ja han resultat encomanats pel Covid-19: són 157 efectius, «perquè fan una funció de risc important» i perquè «el seu confinament no pot garantir-se en els mateixos termes que la resta dels ciutadans», ha explicat Fernando Grande-Marlaska.

El GAR es va dir en els seus orígens Grup Antiterrorista Rural, i va desplegar als seus 500 integrants al País Basc i Navarra en els anys 80, quan començava l’etapa més virulenta d’ETA. Només existeix una unitat del GAR, amb aquarterament a Logronyo i disponibilitat per actuar en qualsevol punt del país. Actualment és una de les forces més expertes en lluita antiterrorista de les que envia el Govern d’Espanya.