LA CRISI DEL CORONAVIRUS
Els enterraments i les cremacions es podran fer abans del termini de 24 hores
El ministeri de Sanitat aprova una mesura aplicable a totes les morts durant l'estat d'alarma
Almeida, alcalde de Madrid, reclama més equips de protecció per a les funeràries de la capital
rpaniagua36661710 gra283 boqueix n a coru a 18 12 2016 un momento del en200322164758 /
Des d’aquest diumenge els enterraments, incineracions o donacions a la ciència d’un cadàver es podran fer sense haver d’esperar que faci 24 hores des de la mort, com fins ara establia la llei, amb independència que les causes de la mort siguin o no el Covid-19.
El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest diumenge una disposició general del Ministeri de Sanitat que estableix que ja no és necessari que passin 24 hores des de la mort fins a la concessió de la llicència d’enterrament.
Per a tots els cadàvers
Aquesta mesura excepcional i temporal, que es mantindrà durant tota la vigència de l’estat d’alarma, cosa que inclou les possibles pròrrogues, s’aplicarà a tots els cadàvers, sempre que no sigui contrari a la voluntat del difunt o a la dels seus hereus.
Tampoc s’aplicarà en el cas de les morts en què hi hagi indicis de mort violenta, cas en què s’esperarà al criteri de l’autoritat judicial corresponent.
Sanitat argumenta que ja que el nombre habitual de morts a Espanya s’ha vist incrementat com a conseqüència del Covid-19, aquesta decisió es pren per poder donar destí final als cadàvers amb més agilitat. Fins ara, la llei establia que la llicència d’enterrament no es podria obtenir fins que no es practiqués la inscripció en el Registre Civil, cosa que no passava fins a 24 hores després de la mort.
«Situació desesperada»
D’altra banda, l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha tornat a reclamar equips de protecció per a la capital espanyola i ha advertit que si el Govern de Pedro Sánchez no els envia «la Funerària de Madrid no podrà fer més enterraments».
Una situació que fa extensible a l’ajuda a domicili o a la Policia Municipal, segons recalca aquest diumenge en una entrevista amb ‘ABC’, en què assenyala que «si no arriba ja el material, la situació per als serveis essencials de la ciutat és desesperada».
El regidor madrileny prefereix no especular sobre el motiu pel qual no arriba el material ni tenen data per a l’enviament, però remarca que no poden «esperar més». Almeida afegeix que no ha parlat amb el president del Govern però sí amb el rei Felip VI, que el va trucar divendres passat per saber la situació de la ciutat i enviar ànims.
«Arribem tard»
Notícies relacionadesMartínez-Almeida considera que «està clar que arribem tard» davant l’emergència perquè «les xifres d’Espanya són més agressives que les d’Itàlia i Alemanya», però assenyala que «ara és important que remem junts i ens centrem a salvar vides» i «quan tot passi caldrà depurar responsabilitats polítiques».
El primer edil de la capital al·ludeix a la prudència per no dir si ell hagués decretat abans l’estat d’alarma i celebra que la Comunitat i l’Ajuntament de Madrid prenguessin mesures des del 10 de març. A més, qualifica de «maniobra de distracció» la cassolada al rei i, preguntat per la feta contra el Govern, assenyala que «qui recull vents sembra tempestes», tot i que matisa que «les cassolades no salven vides, siguin d’un signe o d’un altre».
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista