«UN SENYAL» DE LA FI DEL MÓN
Sectes, grups religiosos i gurus «aprofiten» el coronavirus
Els experts alerten de la difusió de missatges apocalíptics a les xarxes socials per guanyar adeptes, recuperar antics seguidors i reafirmar els fidels
Adverteixen de l'auge de líders que sedueixen per internet, com va passar amb la jove espanyola Patricia Aguilar: «Queda't a casa, però compte amb qui deixes entrar»
alerta1
«Com va profetitzar la Bíblia, les epidèmies són una característica dels últims dies». Aquest és el missatge que es pot llegir aquests dies a la web oficial dels Testimonis de Jehovà. Els seus fidels (uns 110.000 a Espanya) i qualsevol que busqui respostes a la seva pàgina de les xarxes socials trobaran una llista amb «els senyals dels temps finals». Un d’aquests signes, segons anuncien, és que hi haurà «pestes, epidèmies o malalties terribles». És només una dels centenars de proclames de tall apocalíptic que molts moviments religiosos, gurus i sectes estan publicant a internet des que va començar la crisi del coronavirus, segons denuncien els experts. Així entren a les cases de tots els confinats que busquen resposta en temps de por per la pandèmia.
«Davant la incertesa, es presenten com l’arca de Noè. Et diuen: amb nosaltres o amb la mort», afirma un expert
A Espanya hi ha unes 350 sectes conegudes i unes 400.000 persones adherides a aquest tipus de grups. Sense dades oficials, aquestes són les xifres que ha pogut recollir Luis Santamaría, membre de la Red Iberoamericana del Estudio de las Sectas, que porta més de vint anys investigant i impartint cursos de formació sobre aquesta matèria als cossos policials i el professorat. «La por és l’arma més poderosa per als grups que fa anys que pronostiquen la fi del món. Ara aprofiten aquesta pandèmia per reforçar els seus arguments. Fan servir la manipulació per atreure persones que passen per un moment de vulnerabilitat, però és que ara, amb el que estem vivint, ¿qui no és vulnerable?». Aquest expert ho té clar: «Davant la incertesa, aquests grups es presenten com l’arca de Noè, només dins seu estàs salvat. Et diuen: o amb nosaltres o amb la mort», explica Santamaría.
«La redempció és a prop»
L’Església Adventista del Setè Dia, un moviment religiós nascut als Estats Units al segle XIX, defensa la imminència de la «segona vinguda de Crist». Aquests dies també fa una crida als seus fidels en diversos articles publicats a la seva web sobre el Covid-19, una pandèmia que interpreten com «un avançament del que vindrà»: «Gràcies a l’experiència del coronavirus, estem veient que els últims esdeveniments poden ser ràpids. Que allò que semblava una utopia, pot arribar de forma ràpida i que realment la nostra redempció és a prop. Que tot això ens faci buscar Déu intensament».
Aquest moviment, que aglutina uns 16.000 fidels al nostre país i, segons les investigacions de Santamaría, té una important xarxa d’associacions i organismes en l’àmbit de la salut i l’educació, interpreta així la crisi del coronavirus i l’estat d’alarma decretat pel Govern: «Les amenaces biològiques, socials, polítiques, financeres, ecològiques i naturals estan creant una consciència social psicòtica que necessita ordre enmig del caos. L’angoixa i el neguit estan guanyant els cors i estan deixant oberta la porta per a l’autoritarisme extrem en què les llibertats individuals seran coartades en nom de l’ordre general».
EL PERIÓDICO s’ha posat en contacte amb l’Església Adventista per obtenir la seva versió. El seu president a Espanya, Óscar López, reconeix que «dins l’església hi ha certs sectors que tendeixen al sensacionalisme. La segona vinguda de Jesús forma part de l’ADN adventista. Si creus que Crist vindrà i vols que vingui perquè entens que amb la seva vinguda, la mort, la malaltia... passaran, quan arriba una crisi d’aquest tipus i afecta la teva família d’alguna forma t’aferres més a la promesa i esperes que sigui l’última crisi que hagis de viure abans que vingui».
No obstant, López assegura que l’actitud presentada en alguns dels articles d’opinió publicats a la seva web «no és la majoritària ni l’oficial de l’església» i que estan intentant que «aquestes interpretacions conspiracionistes no afectin la nostra gent més sensible, com els nostres joves i la gent gran. La crisi passarà i fins que no hagi passat no volem formar part del problema, sinó de la solució». I afegeix: «Controlar les opinions dins la nostra confessió equivaldria justament al que diuen que som, una secta. A la nostra església un entra i surt quan vol i interpreta com vol».
Per la seva banda, el portaveu dels Testimonis de Jehovà a Madrid, Aníbal Matos, es desmarca dels experts que «aprofiten el moment per assenyalar la nostra confessió» i «ens acusen d’estar fregant-nos les mans davant una situació tan lamentable pensant que això és el final, és un insult a la intel·ligència i la moral cristiana». Afegeix que «l’article de la nostra web té a veure amb els senyals del final del sistema, no del planeta. I no ens hem inventat res, és a la Bíblia. L’article de la nostra web té a veure amb el capítol 24 de l’evangeli segons sant Mateu sobre els senyals del final de què va parlar Jesús. Una d’aquestes són les epidèmies en general, però ni Jesús ni nosaltres parlem del coronavirus».
Els exadeptes, més vulnerables
El psicòleg José Miguel Cuevas va ser el precursor del primer servei públic de teràpia per a les víctimes de sectes a Espanya, en col·laboració amb l’Ajuntament de Marbella. Allà atén, des de fa disset anys, pacients que s’escapen d’aquesta problemàtica i famílies que tenen algun membre dins un grup.
Els psicòlegs alerten: «Davant crisis com la del Covid-19, les persones que han aconseguit sortir d’una secta dubten i diuen: ¿i si el que deien era veritat?»
Cuevas alerta que crisis com la del coronavirus serveixen a molts líders de la «persuasió coercitiva» per captar nous adeptes, però també per retenir persones que ja estan dins o fins i tot per recuperar els que van aconseguir deixar el grup: «He tingut pacients que portaven temps fora del grup, però davant catàstrofes o crisis similars a la d’ara, han tornat a dubtar: ¿i si el que deien era veritat?».
«L’abús psicològic que fan servir els líders sectaris és molt invasiu», avisa el doctor. A més dels exadeptes, persones amb patologies prèvies que poden tenir especial por de contreure el Covid-19 o gent que té algun familiar infectat formen part del grup «més vulnerable» als missatges que aquests dies s’estan fent virals a internet.
Cuevas recorda com després dels atemptats de l’11-S als Estats Units i els de l’11-M a Espanya molts exadeptes de sectes hi van tornar buscant un «lloc segur» en què afrontar la por. També, com alguns dels seus pacients van veure agreujats els seus problemes el 2012, quan es va estendre la suposada profecia maia que el desembre d’aquell any el món arribaria a la seva fi: «Suposadament hi havia d'haver una glaciació. Recordo un d’aquests adeptes, un estudiant que va sortir a comprar roba d’abric en ple agost, d’altres sortien a fer provisió de bateries solars i coses d’aquest tipus per subministrar electricitat al nou món».
Sectes 2.0
Fa anys que els experts adverteixen que ja no fa falta «estar en una comuna» per «caçar o controlar els adeptes», perquè les sectes 2.0 es colen a casa a través de l’ordinador, el mòbil o la tauleta. Ho sap bé Noelia Bru. La seva cosina, Patricia Aguilar, va ser captada per internet des dels 16 anys i convençuda pel seu guru, Félix Steven Manrique, ara condemnat a 20 anys de presó, perquè deixés la seva família a Elx (Alacant) i viatgés amb ell al Perú. Va ser rescatada de la selva un any i mig després. Amb ella hi havia el nadó que havia tingut amb el líder de la secta.
«Aquesta gent és a tot arreu i aquest és el moment perfecte per pescar, perquè estem tots confinats a casa i connectats a internet buscant respostes permanentment. I sí, cal quedar-se a casa, però compte amb qui deixes entrar al teu ordinador. Nosaltres sabem que aquesta crisi s’acabarà i ells també, per molt que venguin la fi del món, però pel camí recluten gent desconcertada», avisa Bru.
El grup ‘Pronòstics de sismes i tsunamis nivell mundial’, amb 554.923 seguidors a Facebook, ha penjat aquests dies diferents vídeos en què suposadament es veu ciutadans xinesos cridant des del balcó de casa seva amb el següent missatge: «Apocalipsi a Wuhan. A la nit s’escolten crits de persones al no poder sortir de casa seva a causa del coronavirus. El mateix pot passar als seus països».
Ayahuasca i kambó davant el virus
Notícies relacionadesTambé algunes empreses de venda d’ayahuasca, una substància al·lucinògena i sobre el perill per a la salut de la qual han advertit nombrosos experts, difonen missatges a propòsit del coronavirus: «¡Coronavirus, t’accepto. Sí, gràcies, benvingut!». Aquest és un dels títols que es poden llegir al blog d’Alberto Varela, a la web d’ Inner Mastery, un grup que «funciona internament como una secta, segons diuen els seus exadeptes», explica Luis Santamaría. El blog recomana prendre ayahuasca i altres remeis naturals per «protegir-nos físicament i augmentar la nostra immunitat» contra el coronavirus i fins i tot assegura que el kambó (verí de gripau), «ajuda a la recuperació, proveint el cos de millor munició davant els efectes i símptomes del virus».
La Noelia, la cosina de Patricia Aguilar ajuda des de l’associació Redune persones que, com aquesta, han aconseguit escapar d’una secta i també les seves famílies, a qui ofereix un consell: «No es confiïn pensant que com que la persona ja ha sortit del grup, tot està superat. Aquests dies, és recomanable estar-hi molt pendents i promoure converses i xerrades que fomentin el seu pensament crític i racional». I conclou: «Ningú està lliure de caure en les xarxes sectàries. Si mig Espanya s’ha passat dies pensant que els infectats pel coronavirus poden empitjorar si prenen ibuprofèn... tots podem acabar creient qualsevol cosa».
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034