CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Empleats del geriàtric de Capellades: «Hem treballat estant malalts»

A la residència de Capellades ja han mort 12 ancians amb coronavirus

Una treballadora denuncia que han de reciclar el material de protecció perquè no en tenen prou

zentauroepp52884199 miembros de la ume en  la residencia de ancianos de virgen d200323142757

zentauroepp52884199 miembros de la ume en la residencia de ancianos de virgen d200323142757 / A PEREZ

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Treballadors de la residència Consorts Guasch de Capellades (Anoia), on ja han mort 12 ancians per coronavirus, trenquen el silenci per a EL PERIÓDICO. Denuncien que no tenen prou material de protecció i que abans que es conegués l’abast del brot van anar a treballar malalts. Volen deixar clar que els avis estan ben atesos, però lamenten que el tracte als cuidadors és «aberrant». «La paraula ‘virus' no es pot dir», exposen.

«Fa mesos que vèiem que hi havia una cosa que se’ns estava escapant de les mans, però ningú ho sabia relacionar amb el coronavirus», detalla M. R. T., una auxiliar d’infermeria de la residència Consorts Guasch de Capellades, un dels centres que més ha patit la pandèmia del coronavirus. Ella, amb «altres companyes» i diversos avis, va emmalaltir en els dies previs al confinament d’Igualada. «Ningú ens va dir que era pel virus i vam anar a treballar, molts encara ho estem fent», exposa.

Segons el seu relat, al febrer ja hi havia malalts amb febre al geriàtric i el dia 28 d’aquell mes els treballadors van demanar mesures preventives contra la pandèmia, veient la situació a la Xina però «sense témer que el virus pogués haver arribat al centre». «Fins que l’ajuntament va informar de les primeres morts per coronavirus, nosaltres no en sabíem res», relata aquesta empleada. Els treballadors no descarten presentar una denúncia a la fiscalia: «Volem saber des de quan va començar el brot». I és que intueixen que la malaltia es va anar propagant pel centre sense cap tipus de control.

Amb bosses de les escombraries

Si bé els treballadors estan respectant tots els protocols per mirar de no infectar els avis, i «donant la cura més gran possible», la situació amb els empleats no és recíproca. «És aberrant», diu aquesta treballadora. Fa 10 dies que compten amb material de protecció. Però s’esgota. «L’estem rentant i reutilitzant entre nosaltres. Com que sembla que no n’arribarà més, ens estan donant bosses de plàstic per protegir-nos», explica.

I no només això, des que van començar a conèixer-se l’elevat nombre de morts al centre, els treballadors s’havien de rentar la roba a la seva pròpia casa. Donen les gràcies a CCOO, que «va intervenir» en l’assumpte i des d’aleshores la residència els va permetre rentar la roba de feina al geriàtric. No obstant, els temors entre els cuidadors s’estenen cada vegada més. «Tenim molta por d’estar encomanant el virus a les nostres famílies, tenim avis, nens petits...», lamenta l’auxiliar amb la veu entretallada. 

Notícies relacionades

No obstant, el que pitjor porten els treballadors, a part del risc de contagi, és l’angoixa en la qual viuen els familiars. «Fa dues setmanes que no poden entrar a la residència, estem tractant els avis el millor que podem, però ens hi solidaritzem, és un moment molt dur», explica clarament emocionada la treballadora. Dins del centre no es parla ni de coronavirus, ni de virus, ni de pandèmia. «Són paraules que no es poden utilitzar», explica.

A data d’avui, segons els treballadors, no saben qui té el virus i qui no. Hi ha 20 empleats de baixa a les seves cases, 10 avis en aïllament en una planta amb símptomes evidents, i cinc més a la uci. A aquests, «fa dos dies» els van fer la prova del Covid-19. ¿Els resultats? «No els sabem», respon.