LLUMS ENMIG DE LA FOSCOR

Neix el primer nadó sa de mare amb coronavirus a Catalunya

La Daniela està perfectament sana i sense símptomes, tot i que la sotmetran per precaució a la prova del Covid-19 en les pròximes hores

bebito-coronavirus / periodico

2
Es llegeix en minuts
Lara Malvesí / EFE

Una mare que va donar positiu per coronavirus ha donat a llum per una cesària induïda, a l’hospital Sant Pau de Barcelona, un nena que es diu Daniela que està perfectament sana, sense símptomes, tot i que la vigilaran i la sotmetran per precaució a la prova del Covid-19 les pròximes hores.

Fonts de l’hospital Sant Pau han explicat a Efe que la cesària no estava motivada pel coronavirus, sinó per causes obstètriques, i que la mare, el nadó i el pare estan junts en una habitació aïllada de la resta de la planta.

La mare, Evelyn Yamileth, ha pogut agafar la nena en braços amb mascareta i també li pot donar el pit, tot i que desinfectant mans i mugrons prèviament, han afegit les mateixes fonts. 

Símptomes lleus

La dona té simptomatologia lleu i si no hagués sigut pel part no estaria ingressada, han dit. La jove es troba «molt feliç» perquè va ingressar «molt preocupada» per les conseqüències que el coronavirus podrien tenir en la salut del nadó, malgrat els missatges tranquil·litzadors de l’equip mèdic.

En 48 hores, si no hi ha cap complicació, totes dues rebran l’alta i podran anar a casa, on tindran seguiment i hauran de seguir les mateixes mesures estrictes, tot i que l’alta definitiva es decidirà en les pròximes hores.

El protocol per a les parteres amb positiu, ha explicat a Efe el president de la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, Oriol Porta, surt de la idea que tot i que no es transmeti verticalment, de mare a fetus, sí que es pot donar un contagi horitzontal.

La informació amb què es compta, que és poca perquè es tracta d’un virus nou, ha assenyalat, és que fins i tot en cas d’infecció les conseqüències són lleus o fins i tot nul·les per al nounat.

Contacte amb precaucions

En aquest sentit, i a partir de les informacions recollides en països amb més casos previs com la Xina, es permet estar a la mare en contacte amb el nadó però extremant les precaucions. Això inclou tant la pràctica «pell amb pell» com la mateixa lactància.

«Com que se sap que la lactància té molts beneficis i en absència d’evidències que sigui perjudicial, extremant les mesures de precaució es dona l’opció a la mare de donar-li el pit», ha explicat el facultatiu.

Una vegada a casa, la dona haurà de seguir quarantena i la família sencera confinament, o sigui que la resta de familiars i amics hauran d’esperar al final de l’emergència sanitària a tot Espanya per conèixer la Daniela.

Prova del taló

En els pròxims dies seran sotmesos a les mateixes proves presencials i/o telefòniques que la resta de mares i nadons en la seva situació i es facilitarà que el test com la prova del taló es realitzi a casa amb el servei de llevadores a domicili.

El primer nadó de mare encomanat que va néixer a Espanya sense símptomes es va donar el passat 18 de març en un hospital de Vigo (Galícia). Igualment, a les Canàries ha nascut un nadó de mare encomanada amb només 32 setmanes, un part induït pel quadro mèdic de la mare, que portava ingressada per coronavirus des del passat dia 21.

Un altre cas a Astúries

Notícies relacionades

La Conselleria de Salut del Principat d’Astúries ha informat aquest dimarts del primer part d’una pacient afectada pel nou coronavirus, el Covid-19. La dona ha donat a llum aquest matí un nen sa a l’Hospital Universitari Central d’Astúries (HUCA), indiquen des de l’Administració sanitària.

El part es va produir mitjançant una cesària programada en la 33a setmana de gestació. «Mare i fill es troben bé», assenyalen des del Govern autonòmic.