L'EVOLUCIÓ DEL CORONAVIRUS
Espanya supera la Xina en nombre de morts: 3.434
Sanitat considera que, amb 47.610 infectats, el país «està molt a prop» d'arribar al pic de contagis
Espanya ha aconseguit aquest dimecres el trist rècord de superar la Xina en nombre de morts per coronavirus. Si el gegant asiàtic acumula de moment 3.287 de morts, Espanya n’ha registrat 3.434, després de sumar 738 víctimes mortals en tan sols un dia (un 27% més), el creixement més alt fins ara. Només Itàlia, amb 6.830 defuncions, se situa davant d’Espanya.
I el nombre de contagiats ha crescut un 20%, fins als 47.610 infectats, amb 7.937 casos positius més que dimarts, cosa que suposa també l’augment més significatiu des que es va agreujar el brot, segons les dades diàries facilitades pel Ministeri de Sanitat a dos quarts de dotze.
Malgrat el pessimisme que transmeten aquests números, però, el director del centre d’alertes sanitàries, Fernando Simón, ha llançat un missatge d’esperança. Segons l’evolució de l’epidèmia i no tant l’augment brut en el nombre de morts i de contagiats, Espanya «està molt a prop» d’arribar al pic de transmissió. «No m’atreviria a dir que hi hem arribat, però les tendències no ens indiquen que anem cap enrere, probablement ens estem aproximant al pic», ha manifestat en la roda de premsa després del comitè de gestió de la crisi sanitària.
Els morts
Segons l’expert, l’increment diari en el nombre de morts «s’ha estabilitzat» i està entorn del 21 o 22%, malgrat que aquest dimecres ha pujat un 27%. Però, segons ha precisat, les dades es veuen afectades «per diversos factors» i per això en alguns moments es produeixen increments més alts i altres dies més baixos tant en contagis com hospitalitzacions i morts, així que, segons la seva opinió, és convenient parar atenció a les «línies que marca la tendència».
Aquests increments desiguals s’observen sobretot en els pacients ingressats a l’uci. Aquest dimecres la xifra arriba a les 3.166 persones, 530 més, amb un increment del 20%. Tot i això, segons Simón, l’ús de les unitats per a crítics «es va estabilitzant» i és molt desigual a tot el territori. Així, mentre a la Comunitat de Madrid ja s’ha arribat al límit en alguns hospitals, en altres regions «encara es trigarà un temps» perquè els centres hospitalaris arribin al límit.
Catalunya i Madrid
Tanmateix, segons ha subratllat Simón, la situació està variant, ja que a Catalunya ha crescut un 50% el nombre d’hospitalitzats i un 42% el nombre d’ingressats a l’uci, mentre que a la Comunitat de Madrid els percentatges d’increment són molt menors (del 7% en hospitalitzacions), si bé aquestes xifres es poden deure a un «retard en les notificacions», segons ha matisat.
Així mateix, el director del centre d’emergències ha avisat que «a mesura que Espanya s’acosti al pic de contagis, cal passar el focus a un altre àrea i pensar més en l’evolució dels hospitalitzats, les ucis, els morts i els recuperats». El motiu és que des que es presenten símptomes fins que un pacient, si se li complica la infecció, requereix hospitalització, passen entorn de set o vuit dies, així que «la càrrega sobre els serveis sanitaris encara és possible que continuï creixent durant uns dies».
Notícies relacionadesSimón ha explicat, a més, que, ja que el pic de la corba s’entreveu a l’horitzó, ja hi ha un grup de treball en el Ministeri de Sanitat que està estudiant com «desescalar» les mesures de confinament, que no s’aixecaran «de cop».
Finalment, ha donat compte del fet que la xifra de curats supera ja els 5.000, en concret hi ha 5.367 persones recuperades.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín