crisi sanitària

Les trucades de víctimes del masclisme pugen el 20%

676 dones i 70 nens estan confinats amb el seu agressor a Catalunya

Els experts creuen que la reclusió encoratja més violència entre pares i fills

cugat

cugat

4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tancats a casa 24 hores. O a tot estirar amb sortides curtes per anar a treballar, o a comprar. Amb nul·la vida social i una ansietat immensa sobre si el coronavirus danyarà greument la teva salut o la dels teus. Per no parlar de com afectarà la teva economia. En aquest apocalíptic escenari és fàcil imaginar que les tensions familiars aflorin i més si hi ha caldo de cultiu i una violència prèvia i oculta que la dura situació pot agreujar, segons el diagnòstic d’administracions, entitats i experts.

Davant d’això, el Ministeri d’Igualtat ha posat en marxa un pla de contingència que declara com a serveis essencials els destinats a les víctimes de la violència masclista, per garantir-ne el ple funcionament. Es tracta de telèfons d’atenció i recolzament, com el 016, o cases d’acollida. Per part de la Generalitat també continuen actius tots els recursos. De fet, les trucades al telèfon d’atenció a les víctimes han crescut un 20% des que es va decretar l’estat d’alarma, cosa que podria ser el primer símptoma que les agressions físiques o psíquiques s’estan incrementant a causa del confinament. A més, en aquests 10 dies ja hi ha hagut una víctima mortal, una dona de 35 anys que va morir a Castelló i que eleva a 17 el nombre d’assassinades des de començament d’any.

En concret, el telèfon de la Generalitat 900.900.120 va rebre del 16 al 21 de març un total de 196 trucades de dones, un 20% més de l’habitual, segons la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Laura Martínez. Per tractar d’aflorar-ne més casos, l’organisme ha elaborat una campanya perquè les dones puguin denunciar en supermercats, farmàcies i comerços oberts.

Així mateix, la Generalitat té constància que 676 dones i 70 nens estan convivint amb el seu agressor. «El servei d’atenció especialitzada està trucant-los diàriament per saber en quina situació es troben», explica el secretari general d’Igualtat del Govern, Oriol Amorós. Al llarg d’aquest mes, aquest servei ha detectat 42 casos nous de violència a la llar i ha constatat que 12 dones s’han vist forçades a abandonar la seva casa. Unes dades que, de moment, són més baixes que la mitjana habitual. «Però ens temem que el repunt de trucades s’acabi notant en aquest servei la pròxima setmana», explica Amorós. Per això, el Govern ha tancat un acord amb el gremi hoteler i podria obrir albergs, per si s’haguessin d’acollir més dones que fugen dels seus maltractadors.

En paral·lel a la feina de les administracions, les entitats socials han extremat les seves prestacions. Per exemple, la Comissió per a la Investigació de Maltractaments a Dones també està rebent més consultes, moltes de professionals però també de l’entorn de les víctimes, ja que tenen ara més dificultats per demanar ajuda al conviure tot el dia amb l’agressor, segons explica Teresa Pulido, treballadora social d’aquesta entitat. Pulido puntualitza que el confinament «no farà que la violència debuti». «El que és maltractador ho és al marge de les circumstàncies. El que sí que pot passar és que el tancament augmenti la tensió i aquesta agreugi la situació de maltractament».

Per la seva banda, Lorena Domínguez, cap del servei d’atenció a famílies i infància de l’Associació In Via, apunta que «hi ha situacions d’estrès que activen la violència, com la por de perdre la feina, de no poder pagar la hipoteca». I no només es tracta de les parelles que encara conviuen; la situació també està afectant aquelles dones separades però que encara en pateixen les seqüeles, segons les demandes que ha rebut la Federació de Dones Progressistes aquests primers dies. I és que el confinament està influint negativament en el seu estat psicològic, i les restriccions de circulació estan provocant molts dubtes sobre el règim de visites dels menors i les tuteles, segons M. Jose Bueno, responsable de l’àrea de violència de l’entitat.

Violència de fills a pares

Notícies relacionades

In Via, a més, ha detectat que la violència filioparental, la que exerceixen els fills cap als seus pares, també està en auge. De fet, un altre col·lectiu, l’Associació Arrels, ha habilitat un telèfon (622.095.577) perquè les famílies que pateixen conflictes amb els menors tinguin, almenys, un assessorament psicològic. «El confinament i els límits fan que l’estrès augmenti i la violència arribi a un punt àlgid», comenta la coordinadora de l’entitat, Arancha Herrador.

Finalment, preocupa, i molt, la violència dels pares cap als fills. Els serveis telefònics no noten un augment de trucades. I és que, si el maltractament infantil és dels més invisibilitzats, en ple confinament, els nens tenen més problemes de verbalitzar-lo davant d’un educador o un amic a l’escola. «Quan acabi la reclusió, aquests serveis hauran d’estar molt preparats perquè en sorgiran nous casos», avisa Domínguez.