Espanya registra el màxim de casos diaris per coronavirus, però augmenta menys el nombre de morts
Sanitat informa que s'han registrat 8.578 nous infectats i 655 morts en 24 hores
El país s'acosta als 56.200 infectats, i el nombre de morts depassa les 4.000
Cada dia que passa, Espanya bat un nou i trist rècord en l’evolució del coronavirus. El país va registrar aquest dijous 8.578 nous positius, l’increment brut diari d’encomanats més alt fins a la data, xifra que eleva el còmput total d’encomanats a 56.188 persones, sense comptar els casos lleus, ja que encara no han començat a fer-se els test ràpids necessaris per a la seva detecció degut, entre altres problemes, al fet que un dels lots comprats a la Xina no complia la qualitat necessària.
Alhora, el nombre de morts per coronavirus es va incrementar aquest dijous un 19%, fins a les 4.089 morts, 655 més en un només dia. En aquest cas, tot i que la xifra continua sent terrible, no és tan voluminosa com la que es va registrar dimecres, quan a Espanya es van comunicar 738 noves morts, 30 cada hora, fet que va provocar que el país superés la Xina, amb 3.293 defuncions, en nombre de víctimes mortals pel Covid-19. Espanya s’acosta així perillosament a la mortalitat registrada a Itàlia, on l’epidèmia es va agreujar abans i ha provocat ja més de 7.500 morts.
La versió de Sanitat
Aquestes xifres deixen poc lloc a l’optimisme, segons la versió de molts epidemiòlegs. No obstant, el Ministeri de Sanitat, igual com dimecres, va posar l’accent en el costat més esperançador de l’estadística. El ministre Salvador Illa, en una compareixença extraordinària al Congrés, ha assegurat que Espanya està iniciant «una fase d’estabilització» en la propagació de l’epidèmia, ja que l’increment mitjà diari de casos notificats entre el 28 de febrer i el 16 de març va ser d’un 40%, mentre que en el període següent, del 17 al 24 de març, va ser d’un 20%. «Ens podríem estar acostant al nombre màxim de casos notificats, cosa que col·loquialment anomenem el pic de la corba», ha assenyalat.
Al seu torn, el director del centre d’emergències sanitàries, Fernando Simón, va explicar que la relantització no s’aprecia amb claredat en l’estadística perquè les notificacions de contagis van amb un retard mitjà d’entre set i 10 dies des que la persona comença a experimentar els primers símptomes d’haver-se infectat i el sistema de salut el comptabilitza com un cas positiu. Per això, Sanitat creu que, gràcies a les mesures de restricció preses, la transmissió comunitària ja hagi arribat al límit amb la reducció dels moviments i els contactes socials, però aquesta situació no es reflecteixi en l’estadística fins d’aquí uns dies, quan «les dades notificades iniciïn el descens», segons va comentar l’expert.
Així mateix, Simón va assegurar que els models matemàtics mostren que la transmissió va assolir un pic d’inflexió el 8 de març, el qual va provocar que es decretés el tancament d’escoles en algunes autonomies, i a partir del 13 de març «es va suavitzar», ja que els contagis no van seguir un ritme tan acusat com dies enrere.
La pressió sobre els hospitals
Notícies relacionadesMalgrat tot, la pressió sobre els hospitals no sembla que s’hagi de suavitzar, a causa que les hospitalitzacions s’allarguen i s’acumulen els ingressats en l’actualitat i dies enrere amb els malalts futurs. «Els ingressos arribaran al seu màxim pic uns dies després que descendeixi la corba epidèmica. L’ocupació hospitalària podria arribar al seu màxim nivell els primers dies d’abril, de manera esglaonada a les diverses comunitats autònomes», va avisar el ministre.
Segons el balanç publicat a dos quarts de dotze del matí, hi ha 31.912 persones hospitalitzades, de les quals 3.676 a les ucis, un 16% més que el dia anterior. La bona notícia és que 7.015 persones ja s’han curat, el 12% dels encomanats.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín